Gambot Diplomasisi, Vassal Devletler ve Diğerleri... - M5 Dergi
Makaleler

Gambot Diplomasisi, Vassal Devletler ve Diğerleri…

Abone Ol 

“3. Dünya Savaşı’nın mı içerisindeyiz yoksa Soğuk Savaş geri mi geliyor” gibi geç kalmış soruların cevaplarının arandığı bugünlere tarihçilerin dönüp bakıp şu içerisinde yaşadığımız döneme dair yapacakları ilk yorum büyük bir ihtimalle “Donald Trump’ı fazla hafife almışlardı” olacak.

Kendi adıma bu konuda müsterihim diyebilirim. Trump’ın başkanlığının henüz birinci yılı dolarken Yeni Şafak gazetesine yazdığım “ABD’nin 21. Yüzyıldaki Silahı: Donald Troll”  başlıklı yazıda ABD’nin Trump üzerinden bir tür “Canbaza Bak” stratejisini yürüttüğünü, tüm dünya bu egzantrik adeta sitcom dizisinden fırlamış başkan karakterini neşeyle izlerken, çatışma odaklı yeni politikaların gündeme geleceğine dikkat çekmeye çalışmıştım.

Ancak bir konuda günah çıkartmam gerekirse, aynı dönemde ABD ile Roma İmparatorluğu’nun son günleri arasında paralellik kurarak Amerikan hegemonyasının çökmekte olduğu ve bu nedenle giderek saldırganlaştığı yönündeki hatalı bakış açısına ben de katıldım.

2018’in ilk aylarından bu yana ABD’nin Soğuk Savaş sonrasında neredeyse çeyrek kapasite ile kullandığı hegemonik gücünü siyaset-diplomasi-ticaret ve askeri düzeyde tam kapasite yürürlüğe koyduğu gelişmelere şahit oluyoruz. Ticaret savaşı, yaptırımlar ve askeri güç kaydırma metotlarının bir arada yürütüldüğü bu yeni hegemonya mücadelesine dünyanın geri kalanının hazırlıksız yakalandığı, dahası bu tehdit kombinasyonuna yanıt verecek ittifak ve gereçlere sahip olmadığı ortada.

Üstelik Amerikan yönetimi bu metotları tatbik ederken dost-düşman, müttefik-rakip hiçbir ayrım gözetmiyor. Yalnızca Çin telekomünikasyon şirketi Huawei çevresinde son bir ayda yaşanan gelişmelere dönüp baktığımızda ABD’nin 5G teknolojisi alanında taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmamaya kararlı olduğunu görebiliriz.

İBRET VESİKASI

Washington yönetiminin, Huawei ile müttefikleri arasındaki bağlantıyı kesmeye yönelik taarruzu yaklaşık bir yıl önce fiiliyata geçti. Ordu mensuplarının bu markanın cep telefonlarını kullanmasını yasaklayan ABD, akabinde Asya-Pasifik bölgesindeki müttefiklerine Huawei’den iletişim ekipmanları almaması için baskıya başladı. Bunu Huawei’nin Kanada başta olmak üzere üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınmalarına yönelik operasyonlar izledi. Ve 2019’ın bahar ayları geldiğinde Ticaret Savaşı’nın artık ana eksenini oluşturduğu netleşen Huawei meselesinde sıra müttefiklerin cezalandırılmasına kadar gelindi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İngiltere ve Almanya hükümetlerini, Huawei’den 5G teknolojileri almaları durumunda istihbarat ve güvenlik paylaşımının son bulacağı konusunda kameralar önünde açıkça tehdit etti. Bu tehdidin hemen öncesinde İngiltere’de Savunma Bakanı Gavin Williamson’un Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Huawei ile 5G teknolojisi konusunda işbirliği yapılmasını desteklemesi siyasi hayatının sonunu getirdi. Basına sızan bilgiler nedeniyle artık kendisi de Başbakanlık koltuğunu terk etmiş olan Theresa May, Williamson’u görevden almak zorunda kaldı.

İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısındaki bilgilerin basına ne şekilde sızdığı ve Williamson’un, Huawei ile ne tür bir ilişkisi olduğu aradan geçen sürede netleşmiş değil. Ancak bu vaka, Huawei meselesinin ne kadar el yakıcı bir dosya olmasının yanında Çin Halk Cumhuriyeti ile iş yapmakta ısrar edenleri nelerin beklediği konusunda bir ibret vesikası oldu.

BİR BAŞKA İBRET HİKÂYESİ

Huawei meselesine devam edeceğiz ancak araya bir başka ibret hikâyesi daha sıkıştırmakta fayda var. Bu hikâyemiz ise ısrarla Rus doğalgazına talip olan bir Avrupa ülkesinden. Avusturya’da hükümet ortağı olan “Avusturya Özgürlük Partisi”nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Stracher’in 2017 yılında İspanya’nın gözde tatil beldesi İbiza Adası’nda çekilen görüntüleri hükümeti yerle bir etti.

Avusturya Başbakan Yardımcısı’nın tatilini geçirdiği villayı adeta “Biri Bizi Gözetliyor” tarzı programların formatına uygun bir şekilde gizli kameralar ve ses sistemleri ile donatanlar, aşırı sağcı siyasetçinin ülkesinin yüksek meblağlı altyapı projelerini bir Rus işadamına ihale etmek için yaptığı pazarlıkları öğrenme imkânı buldular.

Devamı M5 Dergisi Haziran 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close