3 Boyutlu Baskı Teknolojisi ve Savunma Sanayi - M5 Dergi
DergiMakalelerSayı-345-Nisan-2020Son sayı

3 Boyutlu Baskı Teknolojisi ve Savunma Sanayi

Abone Ol 

Bu kategorideki silahlar, ateşleme iğnesi yerine bir çivi veya horozu germesi için elastik bir bant dışında tamamen 3 boyutlu baskı ile üretilebilen silahlardır. Yük taşıyan kısımlarının da plastikten yapılmasından ötürü sadece birkaç kere kullanılabilen bu silahların ilk örneği yukarıda bahsettiğimiz Liberator’dır. Bu silahlar 200 dolar civarı makineler ile üretilebilmekte ve modern polimerler kullanılarak dayanırlıkları ciddi anlamda arttırılabilmektedir. Bu kategorinin en önemli özelliği takip edilmesinin imkânsız oluşudur.

3 boyutlu baskı teknolojisi şüphesiz günümüzün en hızlı gelişmekte olan alanlarından biridir. 3 boyutlu baskı teknolojisi, temel olarak üç boyutlu bir yazıcı tarafından kâğıt kalınlığındaki katmanların üst üste basılması ile istenilen objenin elde edilmesi prensibine dayanmaktadır. Üç boyutlu yazıcıların gündelik hayatımızdaki yazıcılardan temel farkı; ileri-geri ve sağa-sola dışında üçüncü bir eksen üzerinde, yukarı ve aşağı hareket edebilmeleridir. Bu yazıcılar mürekkep yerine istenilen ürünün gereksinimlerine uygun bir malzeme kullanmaktadır. Katmanlar halinde üretildiğinden dolayı üç boyutlu baskı teknolojilerine genel olarak eklemeli üretim de denmektedir.

EKLEMELİ ÜRETİMİN TARİHİ

İlk üç boyutlu yazıcıyı 1984 yılında, 3D Systems Corp.’un kurucusu Chuck Hull tarafından üretmiştir. Geliştirildiği yıllarda gerek maliyet gerek yazıcının boyutu bakımından ana kullanım alanı büyük şirketlerin ARGE departmanlarında hızlı prototiplendirme olmuştur. Gelişen teknoloji ile hem boyut hem hata payı hem de fiyat olarak hızlı bir şekilde ucuzlayan 3 boyutlu yazıcı teknolojisi, günümüzde birçok farklı boyut ve çeşitlerde bulunmakta, hobi kategorisi kabul edilen üç boyutlu yazıcılar bile artık birçok işin üstesinden başarı ile gelebilmektedirler.

Chuck Hull ve 3D Systems Corp.’un üç boyutlu yazıcısı (100000USD+) – Formlabs Form3 (3499USD)

MODERN EKLEMELİ ÜRETİM VE KULLANIM ALANLARI

Günümüzde plastik dışında çimento, metal, seramik ve kompleks polimerlerin de kullanılabildiği yazıcılar ile uçak parçalarından oyuncaklara, protezlerden canlı böbrek ve damar üretimine kadar çok çeşitli ürün üretmek mümkün olan eklemeli üretim teknolojileri, savunma sanayiinde de hem askeri hem de kişisel olarak çok hızlı bir şekilde önem kazanmaktadır. Farklı materyaller ve kullanım alanları için farklı çalışma prensipleri olan makinalar kullanılmasına rağmen ama esas olarak bütün makineler katmanlar halinde çalışan bir yazıcı seklinde görev görürler.

Eklemeli üretim teknolojilerinin savunma sanayinde hızla popülerleşmesinin kabul edilen dört nedeni vardır.

1) Hızlı ve düşük maliyetli üretim: Klasik üretim teknolojileri kalıp hazırlanması, fabrikasyon, nakliyat gibi geciktirici nedenler nedeni ile anlık ihtiyaçları karşılamaya elverişli değildir. Bir üç boyutlu yazıcı ile tedarik zincirinin ortaya çıkardığı sorunlar büyük ölçüde çözülmektedir.

2) Hafif tasarımlar: Parça sayısının fazlalığı urunun sağlamlığını düşürmekte ve ağırlığını arttırmaktadır. Eklemeli üretim ile bu sorunlar ciddi miktarda aşılmaktadır. Amerikalı havacılık ve savunma sanayi devi Boeing, 787 Dreamliner uçağında üç boyutlu yazıcı ile üretilen titanyum parçalar ile uçak başına üç milyon dolara kadar tasarruf etmektedir.

3) Tasarım özgürlüğü: Eklemeli üretim ile ürünler ihtiyaca göre kişiselleştirilebilmektedir. Bu sayede artık yedek parça üretimi olmayan silah ve araçların daha uzun süre serviste kalabilmekte, görev özelliğine göre IHA tasarlanması gibi uzun ve masraflı süreçler ortadan kaldırılabilmektedir.

4) Lokal ve ihtiyaç üzerine üretim: Özellikle sınır ötesi operasyonlarda envanter taşınması lojistik sorunları beraberinde getirmektedir. Eklemeli üretim teknolojileri bu alanda da taşınan malzemenin boyutlarının ve ağırlığının önemli ölçüde azaltılmasına imkân vermekte ve daha önce mümkün olmayan çözümlere olanak sağlamaktadır. Çin ordusunun J-17 uçakları için parçalarını anlık olarak pist başında bastığına dair raporlar vardır. Amerikan Deniz Piyade Komutanlığı Eklemeli Üretim Takımı tarafından 40 saat içinde basılan çimento 50m2 baraka Eklemeli üretim askeri savunma sanayiinde olduğu kadar kişisel savunma üzerinde de çığır acıcı değişikliklere neden olmaktadır. Hatta yarattığı farklılık düşünüldüğünde bireysel silahlanma açısından etkisinin çok daha büyük olduğunu iddia etmek gayet makuldür.

MASAÜSTÜ SİLAHLARI

Barutun tarihine baktığımızda bin yıldan fazla geriye gittiğini görmekteyiz. 9. yüzyılda Çin’de keşfedilen bu madde 13. yüzyılda Avrasya’ya ulaşmış ve dünyanın kaderini belirlemiştir. Sanayi Devrimi’ne kadar genellikle tek bir usta tarafından tek bir parça demir etrafına üretilen ve genellikle ustadan çırağa aktarılan bir zanaat olan silah yapımı, fabrikasyon ile seri bir şekilde üretilerek daha fazla kişiye ulaşmıştır. Yüz seneye yakın bir süredir prensip olarak aynı kalmış silah üretimi özellikle son on senedir yıkıcı bir değişime uğramaktadır. Kişisel silahlanmanın anayasal hak olmasından ötürü yoğun şekilde ABD’de bulunan bu topluluk, son yıllarda özellikle yüzde 3 boyutlu basılmış silahların tasarlanması ile Avrupa ve Asya’da da giderek büyümektedir.

Devamı M5 Dergisi Nisan 2020 Sayısında…

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close