Tarih Hepimize Görev Yüklüyor - M5 Dergi
DergiEditördenSayı-345-Nisan-2020

Tarih Hepimize Görev Yüklüyor

Abone Ol 
Ağır dönemden geçiyoruz. Bu dönemi ancak İkinci Dünya Savaşı’nda yaşayan büyüklerimiz anlayabilir. Çok şükür ekonomik olarak o döneme göre daha güçlü bir Türkiyemiz var. Yine de yaşadıklarımızın yükü ağır. Bu yükü omuzlamak, hepimizin görevi. Elbette milyonlarca insandan oluşan toplumlarda bozgunculuk, fırsatçılık, ihanet yapacaklar çıkacaktır. Kurtuluş Savaşımız sırasında da bu kesimden kimisi batıl yüzlerini hak maskesiyle gizlemiş, kimisi kaçmış, kimisi cephedekilerin mallarına çökmeye çalışmış, kimisi de açıkça Kuvayi Milliye’ye karşı zalimlerin safında yer almıştı. Zor dönemler böyledir. Bu toprakların yetiştirdiği en milli aydınlardan Attila İlhan’ın “yüzde 10” olarak tanımladığı hain kontenjanı “kaos çıkarabilir miyiz” diyerek kafa kaldırır, kendini gösterir. Yani zor dönemler, gerçeklerin görülmesi açısından avantajlar da getirir. Ülkemizin ve insanlığın bu dönemi atlatacağına, ülkemizin daha güçlü yarınlara ilerleyeceğine ve bilim insanlarına inancımız tamdır.

Bu ay dergimizi Pandemi sürecine ayırdık. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Koronavirüs maalesef M5’i de vurdu. Dergimizin İmtiyaz Sahibi Abdülkadir Özkan ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Erker, bu virüsten kaynaklı rahatsızlık geçirdi. Abdülkadir Özkan tedavisi sonrası hastalığı atlatıp, evde istirahate çekilirken, dergimiz basıma girdiğinde Murat Erker’in tedavisi sürüyordu. İkisini de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, Erker’in iyileşip, aramıza döneceği günleri özlemle bekliyoruz.

Öyle bir sayı hazırladık ki, bundan yıllar sonra bu sürecin tıbbi, siyasal, güvenlik, istihbarat, psikolojik boyutlarını merak eden araştırmacıların ilk başvuracağı kaynaklardan bir tanesi M5’in Nisan sayısı olacak. Yılların deneyimini taşıyan Türkiye’nin başarılı gazetecilerinden Ferhat Ünlü yazdığı kapak dosyamızda, meselenin tıbbi boyutunun yanı sıra, güvenlik ve istihbarat boyutlarına dikkat çekti. Ünlü ayrıca, Türkiye’nin bu konuda neden hazırlıklı olduğunun işaretlerini veren kritik bir raporu ilk kez gündeme taşıdı.

M5’in değerli yazarlarından Gazeteci Mehmet Kancı ile Veryansın TV’ internet sitesinde yazdığı yazılarla dikkat çeken Hüseyin Vodinalı, iki farklı perspektiften yaklaştıkları yazılarıyla olayın biyolojik savaş olup olmadığını değerlendirdi.

Emekli Tümgeneral Bahtiyar Türker ve Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, sürecin geleceğe olası yansımalarını irdelerken, Londra’da yaşayan Gazeteci Elif Selin Çalık ve Yayın Kurulu üyemiz Dr. Güney Ferhat Batı, virüsün İngiltere ve AB’deki etkilerini ele aldı. Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM) Başkanı Tolga Sakman, sürecin Avrupa ve Asya güçlerine etkisini değerlendirdi.

Emekli Deniz Albay Saner Sarı, Doğu Akdeniz ülkelerinin, özellikle de Rusya’nın İtalya’ya yakınlaşma girişimlerinin perde arkasını aralarken, Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) Başkan Yardımcısı Musa Karademir, ABD ve özellikle de İsrail’in ekonomi politik hakimiyetini sorguladı ve Pandemi sonrasına ışık tutacak bir fotoğrafı önümüze koydu. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Yaşar da, virüsün insan psikolojisine etkilerini irdeledi.

Bu sayımızda, Pandemi’nin gölgede bırakmaması gereken bir konuyu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100’üncü yılını da es geçmedik. Özellikle Kurtuluş Savaşımıza verdiği destek ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra savunmaya yönelik katkıları yadsınamayacak olan TBMM’nin kuruluş süreci ve önemi, kendisi de eski bir Türk subayı olan Dr. Süleyman Özmen’in kaleminden bu sayımızda yer aldı.

Bu sayımıza Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker ve genç araştırmacı Baran Özmen de çok değerli analizleri ve bilgileri ile katkı yaptılar.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close