Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç'ta Türk imzası: PARS - M5 Dergi
DergiMakalelerSayı 347 Haziran 2020Son sayı

Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ta Türk imzası: PARS

Abone Ol 

Türkiye’nin tırtıllı (paletli) araç üreten tek merkezi olan FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış ürünü olan PARS ailesinin, günümüzün en gelişmiş teknolojilerini barındıran PARS III 6X6 ve PARS III 8X8’in benzersiz özellikleri ve kullanıcısına sunduğu operasyonel avantajlar ile bugün Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (TTZA) için bir referans haline geldi.

MALEZYA VE UMMAN’IN TERCİHİ

Taktik tekerlekli zırhlı araçlar alanında uzun yıllardır Ar-Ge çalışmaları yürüten FNSS, bu çalışmalarının ilk meyvelerini 2005 yılında aldı ve ürün ailesini ortaya koyan Türkiye’deki ilk firma oldu.

Bu ürün ailesi, dünyanın kara araçları alanında önde gelen diğer firmalarıyla girdiği rekabet sonucunda; 2011 yılında Malezya ve ardından 2015 yılında da Umman tarafından tercih edildi. Böylece FNSS, Türk kullanıcılarına teslimat öncesinde, PARS ürün ailesinin her iki üyesi olan 6×6 ve 8×8 araçlarını, iki ülkeye ihraç etmiş oldu.

Bu araçların, hem Malezya hem de Umman için çok farklı konfigürasyonları da geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.

Malezya Silahlı Kuvvetleri’ne AV-8 TTZA ailesinden 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8×8 aracın tasarlanıp üretildiği projenin sözleşmesi imzalandı. 2015 yılında ise yine dünyanın önde gelen savunma şirketleri ile girilen kıyasıya rekabet sonunda, çöl testlerinden başarıyla çıkan FNSS, Umman Silahlı Kuvvetleri ile sözleşme imzaladı.

TEK KALEMDE EN BÜYÜK SAVUNMA SİSTEMİ İHRACAT SÖZLEŞMESİ

Malezya Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak için FNSS ve iş ortağı DRB Hicom Defense Technologies Sdn Bhd. (DEFTECH) firmasının geliştirdiği AV-8 TTZA ailesinden 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8×8 aracın tasarlanıp üretildiği projenin sözleşmesi, halen Türkiye’nin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük savunma sistemi ihracat sözleşmesi olma özelliğini koruyor.

2015 yılında ise yine dünyanın önde gelen savunma şirketleri ile girilen kıyasıya rekabet sonunda, çöl testlerinden başarıyla çıkan FNSS, Umman Silahlı Kuvvetleri ile imzaladığı, toplam 13 konfigürasyonda 172 adet PARS III 6×6 ve 8×8’in teslimatlarına devam ettiği sözleşme ile PARS araç ailesinin sektörde önemli bir marka olduğunu göstermiş oldu.

PARS III 6×6 ve PARS III 8×8 araçlar, dizel motorla donatılmış olup, 100 km/s hıza ulaşabiliyorlar. Motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarım sayesinde araçlar, birbirine çok yakın aks yüklerine sahip. Bu tasarım yaklaşımı; araçlara gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırıyor. Araçların tüm aksları gerektiğinde kilitlenebilirken merkezi teker şişirme sistemin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkanı veriyor.

Sınıflarında en yüksek teker gezinme hareketine sahip tam bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi farklı yol koşullarında en iyi yol tutuşunu sağlıyor. 6×6’nın birinci ve üçüncü akstan, 8×8’in ise tüm akslardan dönüş sistemi ile araçlar sınıflarında en düşük dönüş çapına sahip.

Araçların ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini ve 180° yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve konforu sağlar. Geniş cam periskopları, aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı verir.

Birçok ihracat başarısı kazanan PARS III 6×6 ve PARS III 8×8 2019 Aralık ayında imzalanan sözleşme İle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de tercihi oldu

PATLAMAYA VE DELİNMEYE KARŞI ÖNLEMLER TAM

800 km üzerinde menzili olan araçlar, patlamaya ve delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahiptirler. Acil durumlara karşı zırh altında yedek yakıt tankı mevcuttur. Tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkanı sağlar.

Araçların gövdesi, modüler tasarıma sahip zırh sistemleri sayesinde kullanıcı tarafından istenilen koruma seviyesine getirilebilir. Gövde formu, karın altı yapısı, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli yüksek seviyede mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Koruma seviyeleri ile her iki araç da hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundurarak farklılıklarını ortaya koyarlar.

Araç alt sistemlerinin, mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlar. Özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma sistemlerinin bakım ve değişimindeki bu kolaylık araçları benzerlerinden üstün kılar. 60 dakikadan daha az bir sürede sökülüp takılabilen güç grubu mimarisi dikkat çekici bir yetenek olarak kullanıcıya sahada motor değiştirme avantajını kazandırır.

Birçok ihracat başarısı kazanan PARS III 6×6 ve PARS III 8×8 2019 Aralık ayında imzalanan sözleşme ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de tercihi oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi kapsamında FNSS, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’na, yurtiçi geliştirme modeliyle 5 farklı konfigürasyonda, toplam 100 adet araç geliştirerek teslim edecek.

ÖMTTZA Projesi kapsamında, FNSS tarafından özellikle keşif harekâtına yönelik olarak yeni bir PARS ailesi üyesi tasarlandı. PARS İZCİ 6×6 ve 8×8; üstün hareket kabiliyeti ile her türlü yol ve arazi koşulunda konforlu ve güvenli sürüş imkanı, düz yollarda yüksek süratlerde dengeli sürüş imkanı ve virajlarda düşük savrulma riski, şeffaf zırh (balistik cam) entegrasyonu ile yüksek durumsal farkındalık sağlamakta ve bu nitelikleri ile keşif harekatı için fark yaratmaktadır. PARS İZCİ 6×6 ve 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlarında motor, güç aktarma organları gibi temel otomotiv ekipmanlarında ve görev donanımlarında yerli alt sistemler kullanılacak.

FNSS Genel Müdürü ve CEO’su Nail Kurt, ÖMTTZA projesinin, FNSS’de 2000’li yılların başında, tekerlekli araç geliştirme konusunda verilen stratejik kararın doğruluğunu, yurt dışında elde edilen başarıların ardından, yurt içinde de kanıtladığını belirtirken, FNSS PARS ürün ailesinin başarısının, araçların üstün özellikleri hakkında çok şey anlattığını aktardı.

FNSS, sürdürmekte olduğu tüm projelerde sunduğu ihtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi çözümleri ile, uluslararası arenada birçok ilke imza atarken, Türk Silahlı Kuvvetlerine sınıflarının en iyi araçlarını teslim edecek olmanın gururunu yaşıyor.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close