Pandemide Amerika ve George Floyd - M5 Dergi
MakalelerSayı 350 Eylül 2020

Pandemide Amerika ve George Floyd

Abone Ol 

Pandemide Amerika, gerek vaka sayılarında gerekse ölüm sayılarında dünya genelinde birinci sıradadır. İyice kontrolden çıkan salgınla mücadele etmeye çalışan Amerika’da 25 Mayıs 2020 tarihinde yaşanan bir olay bütün dünyanın gündemine oturdu. Bir polisin siyahi George Floyd’u boğarak öldürmesi sonucu dalga dalga büyüyen eylemler o günden beri sürüyor. Minneapolis’te başlayan protestolar, ABD sınırlarını da aşarak dünya çapında yeni bir ırkçılık karşıtı dalga yarattı.

Amerika’da hastanelerde yer kalmamış, yoğun bakım üniteleri dolmuş, hastaneler tarafından hasta kabulleri yapılamayıp ihtiyaç duyulan yatak sayısı açıklanınca sorunun büyük olduğu anlaşıldı. Kritik hastalar için hayati önem taşıyan yoğun bakım cihazları, maskeler ve koruyucu ekipmanlar yeterli değildi. Yeterli değildi çünkü hemen hemen hepsi Çin’de üretildiğinden yerli üretim yoktu. Çin’deki üreticiler de virüsten zarar görüp dünyanın dört yanından gelen talebi karşılamakta zorlanıyordu.

ABD’de işler iyice kontrolden çıkıyordu, virüs Beyaz Saray’a sıçramıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın yaverlerinden birinde Kovid-19’a rastlanmasının ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Sözcüsü Katie Miller’a Kovid-19 teşhisi konulmuştu. Üstüne Trump’ın Beyaz Saray danışmanı olan kızı Ivanka Trump’ın asistanı ve 11 Gizli Servis elemanında da virüs çıkmıştı. Bu kişiler ile temasta bulunmuş olan Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü üyelerinden ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Başkanı Stephen Hahn ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) Direktörü Robert Redfield kendilerini 2 haftalık karantinaya alacaklarını açıkladılar. Bu açıklamanın geldiği gün olan 9 Mayıs 2020 tarihi itibarı ile ABD’deki vaka sayısı 1,274,036’ya, ölü sayısı 77,034’e ulaşmıştı. O gün eklenen yeni vaka sayısı 25,996 olarak kayda geçmişti, “Evde Kal” emirlerine rağmen yeni vaka sayısı hız kesmiyordu.

ABD’YE GÖRE TEK SUÇLU ÇİN

Pandemide Amerika gerek vaka sayılarında gerekse ölüm sayılarında dünya genelinde birinci sıradayken, Türkiye sağlık alanında örnek ülke olur. ABD’de ekonomik kriz o kadar derindir ki, bir ara petrol alana üstüne para verildi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun “Çin laboratuvarındaki başarısızlıkların bir sonucu olan virüslere ilk kez maruz kalmıyoruz. Kovid-19’un Wuhan’daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil var” açıklaması okları Çin’e çevirir; Missouri, Çin Hükümetine dava açan ilk eyalet olur.

Söz konusu davada Çin’in ihmalkârlığının Missouri eyaletinde can kayıplarına ve milyarlarca dolar değerinde ekonomik zarara neden olduğu gerekçesiyle Çin’den tazminat talep edildi.

İddianamede “Çin hükümeti, Kovid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında tüm dünyaya yalan söyledi. Hastalığın yayılmasını önlemek için neredeyse hiçbir şey yapmayan Çin hükümeti, bu eylemlerinden sorumlu tutulmalı” denildi.

Floyd’un öldürülmesi sonucu dalga dalga büyüyen siyah öfke

Tam bu süreçte, Afrika kökenli siyahi bir Amerikalı olan George Floyd’un öldürülmesiyle Amerika sarsılır, dünyanın dört bir yanına yayılacak siyahi isyanın fitili ateşlenir.

George Floyd’un, “Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum!” feryadı dünya genelinde protestoların bir numaralı sloganı haline gelir.

Olayın gerçekleştiği Minneapolis’de gösteriler isyana dönüştü, mağazalar ateşe verilip yağmalandı. Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken ülke genelinde siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmaları tekrar alevlendi. Minnesota Valisi “Devlet güvenliği ele alacak. Acı çekenlere saygı ve onur göstermenin zamanı geldi” açıklaması ile protestocuları yatıştırmaya çalıştığında en az 200 işletme hasar görmüş veya yağmalanmış, alışveriş merkezleri ateşe verilmişti. Polisin yetersiz kalması üzerine “acil durum” ilan edilen Minneapolis kentine Ulusal Muhafız Birlikleri sevk edildi.

Twitter, Başkan Trump’ın sosyal medyada kullandığı “Herhangi bir güç durumda komutayı devralırız, yağma başlayınca ateş de açılır” ifadesinin bulunduğu mesajın görünürlüğünü şiddeti yücelterek kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdı. Buna çok sinirlenen Başkan Trump “Hakkım olsa Twitter’ı kapatırdım” diye açıklama yaptıktan sonra sosyal medya şirketlerinin uygun bulmadıkları içeriklere uyarı koyma veya kaldırma çabalarını engelleyecek bir kararname imzalar. Twitter, kararnameyi ifade özgürlüğüne aykırı, gerici ve politize olmuş diye nitelendirir.

George Floyd’un öldürülmesinin protestoları kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayılır ve kontrolden çıkar.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close