“Çİn tavİz vermez, nükleer sİlah bİle kullanabİlİr” - M5 Dergi
MakalelerSayı 350 Eylül 2020

“Çİn tavİz vermez, nükleer sİlah bİle kullanabİlİr”

Abone Ol 

Son dönemlerde başta Hindistan olmak üzere sınır bölgelerinde artan bir şekilde gerilimler artan Çin ile ilgili Çinli Analist Ni Lexiong, çarpıcı bir analiz yaptı. Lexiong, Çin’in taviz vermemek için gerekirse nükleer silah bile kullanabileceğini dile getirdi.

Çinli Analist Ni Lexiong, Çin tarihinden örnekler vererek, Pekin’in sınır bölgelerindeki artan gerilimin ortasında, Hindistan ile askeri çatışmalardan kaçınmayacağını söyledi. Lexiong, Çin liderlerinin protestolar ve iç sıkıntılar nedeniyle meşruiyetini kanıtlamaya zorlanacaklarını ve daha sert bir tutum sergileyeceklerini belirtti. Uzman, nükleer silah bile kullanılabileceğini ileri sürdü.

Hindistan ve Çin askerleri, Kontrol Hattı ihlali iddiasıyla, geçtiğimiz aylarda sıcak temasta bulunmaya başlamıştı. Hindistan, haziran ayının ortasında, Ladakh bölgesinde Çin ordusuyla bir çatışma yaşandığını ve 20 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

Pazartesi günü açılan uyarı ateşiyle yeniden sıcak çatışma ortamı oluşan bölgedeki gerilim, yani bir safhaya ulaştı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, Hint kuvvetlerinin Yasadışı olarak Gerçek Kontrol Hattını (LAC) geçtiğini ve Pazartesi günü Çin birliklerine uyarı ateşi açtığını iddia etti.

Bu, Çin’in kültürel geleneklerinin bir parçası. İster Ming ve Qing (Çing) Hanedanları döneminde, ister Milliyetçi Parti’nin yönetimi sırasında olsun yöneticiler, hem yerli isyancılara hem de yabancı düşmanlara karşı farklı cephelerde savaşmaktan asla çekinmediler. Miııiyetçi Parti, komünist güçlere rağmen Japonlara direnmeyi asla bırakmadı.

Analistlere göre Yeni Delhi, farklı cephelerde mücadele eden Pekin’in taviz vereceğini umuyordu.

Bununla birlikte, Çinli siyasi analistler tarihin, Çinli yöneticilerin farklı cephelerde askeri çatışmalardan genellikle kaçınmadıklarını, ve savundukları şey güçlü bir duruş sergilemeyi seçtiklerini ileri sürdü. Şangay’daki Siyaset ve Hukuk Üniversitesinde bir askeri uzman olan Ni Lexiong, Sputnik İnternational’a yaptığı açıklamada, Çin’in sergileyeceği tavırla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu, Çin’in kültürel geleneklerinin bir parçası. İster Ming ve Qing (Çing) Hanedanları döneminde, ister Milliyetçi Parti’nin yönetimi sırasında olsun yöneticiler, hem yerli isyancılara hem de yabancı düşmanlara karşı farklı cephelerde savaşmaktan asla çekinmediler. Ming Hanedanlığı döneminde Li Zicheng liderliğindeki isyancı ordusu, Çin’in neredeyse yarısını ele geçirdi. Ancak Mançurya ordusu Shanhaiguan’a vardığında, Ming sarayı onlara karşı savaş açtı. Çing Hanedanlığı döneminde, Taiping Ayaklanması sırasında, bir dizi önemli eyalet işgal edildi ve Nanjing’de bir başkent kuruldu. Ancak bu, Çing Hanedanlığı’nın İkinci Afyon Savaşı sırasında İngiliz ve Fransız birlikleriyle savaşmasını engellemedi. Milliyetçi Parti döneminde, hükümet bir iç savaşla mücadele ediyordu. Komünist güçlere rağmen, Çin’i işgal eden Japon ordularına direnmeyi asla bırakmadı.”

Uzman, Çin’in Hindistan ile askeri bir çatışmada nükleer silah konuşlandırmaya kadar gidebileceğini, çünkü bir ülkenin egemenliğini savunmanın ülkenin nükleer caydırıcılık yeteneklerinin temel amacı olduğunu savundu.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close