MUFS'ta adım adım: Türkiye uzayda - M5 Dergi
DergiMakalelerSayı 347 Haziran 2020Son sayı

MUFS’ta adım adım: Türkiye uzayda

Abone Ol 

Bu sayımızda söyleşini okuyacağınız Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de bazı gelişmelerini paylaştığı Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) projesinde, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Roketsan’ın yoğun çalışmaları sürüyor. Demir, M5’e yaptığı açıklamada testlerde uzay seviyesini gördüğümüzü açıkladı. MUFS projesinin amacı Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması.

SSB ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında Roketsan tarafından geliştiriliyor. Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak. Roketsan, proje ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek.

ROKETSAN 2007 YILINDAN BERİ ÇALIŞIYOR

Roketsan, uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını, 2007 yılından beri sürdürüyor. 2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkıyor. MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştı. Roketsan’ın uzay ile ilgili faaliyetleri, 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak.

GEÇEN YIL YURTDIŞINDA TANITILDI

MUFS 2019 yılında 53’üncüsü düzenlenen dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından Paris Havacılık Fuarı’nda da tanıtılmıştı.

Askeri, uzay ve havacılık firmalarının yoğun ilgi gösterdiği bir platform olan Paris Havacılık Fuarı’nda Roketsan’ın çalışmaları büyük ilgi görmüştü. Kurulduğu günden bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarını karşılamak üzere birçok ürün geliştiren Roketsan, MUFS Geliştirme Projesi’yle, Türk uydusunun Türk topraklarından Türk roketleriyle uzaya fırlatılması için büyük çaba harcıyor.

MUFS Geliştirme Projesinin imzaları, 2018 yılı Kasım ayında SSB ve Roketsan yetkilileri tarafından atılmıştı.

TÜRKİYE ‘UZAYDA BEN DE VARIM’ DEDİ

Roketsan yetkilileri, uydu fırlatma sistemlerinin, şirketin gelişiminin doğal bir uzantısı olduğunu belirtiyor: “Uzay çalışmaları, artık Türkiye’nin ‘Ben de varım!’ dediği alanlardan biri. Bu çalışmaların en kritik bileşeni olan fırlatma sistemleri konusunda da Türkiye’deki tek adres Roketsan. Bu görevin sorumluluğunun bilinci ile hazırlıklarımızı yıllardır sürdürüyoruz. Bu tür sistemleri geliştirmek için, çok ciddi bir altyapımız ve bilgi birikimimiz var. Öğrenmemiz ve denememiz gereken çok şey bulunduğunun farkındayız. Bu nedenle çalışmalarımıza tempomuzu artırarak devam ediyoruz.”

“Uzay çalışmaları, artık Türkiye’nin ‘Ben de varım!’ dediği alanlardan biri. Bu çalışmaların en kritik bileşeni olan fırlatma sistemleri konusunda da Türkiye’deki tek adres Roketsan.”

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close