Ocak 2020 - Kutup Bölgelerinde Egemenlik Mücadelesi ve Ekonomik Yatırım Fırsatları - M5 Dergi
Kitaplık

Ocak 2020 – Kutup Bölgelerinde Egemenlik Mücadelesi ve Ekonomik Yatırım Fırsatları

Abone Ol 

M5 dergisinin yeni yıldaki ilk sayısında tanıtacağımız kitaplardan biri 2020’nin ilk günlerinde yayımlandı, diğeri de 2019 yılının son aylarında satışa sunuldu. Ayrıca bir de biyografi kitabımız var.

Kitaplarımızdan ilki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Hukuk Müşaviri Şenay Kaya imzalı. Türkiye, Doğu Akdeniz’de attığı adımlar ve Reis sınıfı denizaltıları ile dünya denizlerindeki rolünü güçlendirmeye hazırlanırken Kaya’nın eseri de bu vizyonu daha ileriye taşıyacak nitelikte: Kutup Bölgelerinde Egemenlik Mücadelesi ve Ekonomik Yatırım Fırsatları.

İkinci sıradaki kitabımız ise Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Strateji Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doçent Doktor Gültekin Yıldız’ın “Osmanlı Devletinde Askeri İstihbarat ( 1864-1914 )” adlı eseri. İstatistiki veriler de içeren bu titiz çalışma, alanın meraklıları için bir başyapıt niteliği taşıyacaktır.

Üçüncü ve son sıradaki kitabımızı ise Cumhuriyet’in hemen öncesi ve kuruluşunu takip eden yıllara damgasını vurmuş bir aydının biyografisi. “Türkiye’de aydın geçinenler Doğu’ya doğru seyreden bir geminin güvertesinde Batı yönünde koşturarak Batılılaştıklarını sanırlar” gibi tarihe mal olmuş ifadelerin sahibi “Sakallı Celal’in”, Orhan Karaveli’nin kaleminden hayat hikâyesi.

Keyifli okumalar.

Kutup Bölgelerinde Egemenlik Mücadelesi ve Ekonomik Yatırım Fırsatları

YAZAN: ŞENAY KAYA

Küresel jeopolitik mücadele bugün yalnızca anakaralardaki değil, teknolojinin ilerlemesi ile beraber denizlerin binlerce metre derinliklerinde hatta milyonlarca yıldır buzullarla kaplı kara parçalarının altındaki maden ve mineral kaynaklarına da yöneldi. Güney Çin Denizi ve Akdeniz gibi denizci güçlerin mücadele alanı haline gelen alanlara kuzey ve güney kutup bölgeleri de eklendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Hukuk Müşaviri Şenay Kaya’nın bu eseri, Türkiye gibi her iki bölgeye uzak olan ülkelerin dahi bu alanlar üzerinde hak ve menfaatleri bulunduğuna dikkat çekmeyi ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyor. ABD Başkanı Trump’ın 2019 yılına damgasını vuran uluslararası krizlerden biri olan Grönland’ı kiralama girişiminin arkasında yatan sebepler, bu eserdeki bilgiler vasıtasıyla anlaşılabilir. Kitabın önsözünü kaleme alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın da işaret ettiği gibi kutuplar günümüzde yalnızca yeraltı kaynakları ile değil, deniz ticaret rotaları ve askeri düğüm noktası olmaları itibarıyla da önemlerini artırıyor.

“OSMANLI DEVLETİNDE ASKERİ İSTIHBARAT( 1864-1914 )”

YAZAN: GÜLTEKİN YILDIZ

Doçent Doktor Gültekin Yıldız’ın eseri, okuyucusuna yalnızca Osmanlı Devleti’nde askeri istihbaratın nasıl organize olduğunu anlatmakla kalmıyor. Tarihle yakından ilgilenenlerin kafalarında yer etmiş olan Balkan ve Trablusgarp Savaşları’ndaki kayıpların, Sarıkamış’ta uğranan felaketlerin sebepleri hakkında yeni bir vizyon, bir pencere de açıyor. Kitap, askeri istihbaratın Osmanlı Devleti’ndeki organizasyonunun ötesinde 19. Yüzyıldan başlayarak dönemin küresel güçlerinin bu alanı nasıl inşa ettiklerini anlatması bakımından da verimli bir kaynak. Bu alan meraklı gençlerden kitabı okuyacak olanlara tavsiyemiz, ellerinin altında bir Osmanlıca-Türkçe sözlüğü de hazır bulundurmaları. Ancak bu gözlerini korkutmasın, bilakis bu şekilde yapılacak bir okuma ile alana dair kelime dağarcıklarını geliştireceklerini, jargona hâkim olacaklarını garanti edebiliriz. Son bir not olarak Yıldız’ın kitabın farklı kısımlarında üzerinde durduğu bir noktayı biz de buradan tekrarlayalım. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) ve Denetleme Başkanlığı Arşivi’nin araştırmacılara açılması, bu nitelikteki eserlerin topluma ulaşması açısından faydalı olacaktır.

SAKALLI CELAL

YAZAR: ORHAN KARAVELI

“Bu kadar cehalet aslında tahsille mümkündür” sözünü duymamış kimse yoktur. Günümüzde sosyal medyada özlü sözlerine sık rastladığımız “Sakallı Celal’in” Orhan Karaveli tarafından kaleme alınan hayat hikâyesi 2004’teki ilk baskısından yıllar sonra 2018 ve 2019 yıllarındaki yeni baskılarıyla Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından tekrar okuyucuyla buluşturuldu. Sakallı Celal’in yaşam öyküsü, soyadı gibi “Yalnız” bir vatandaşın hayatının ötesinde 19. yüzyılın son çeyreğinden Türkiye’de çok partili döneme geçişe kadarki süreci kapsayan bir yakın tarih dersi niteliği taşıyor. Dönemin tanıklarıyla Celal Yalnız’ın yaşamını kaleme alan Orhan Karaveli, Cumhuriyet sonrası siyaset ve kültür hayatına dair okuyucusuna kapsamlı bir Türkiye portresi çiziyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close