Dünden Bugüne Milgem Projesi - M5 Dergi
Kapak

Dünden Bugüne Milgem Projesi

Abone Ol 

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın MİLGEM Projesi’nin hayata geçirilmesindeki rolü çok büyük olmuştur. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile müştereken gerçekleştirilen çalışmaların neticesi, Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne arz edilmiş, 2004 yılında alınan karar ile MİLGEM Projesi fikri resmiyet kazanmış ve proje başlatılmıştır.

MİLGEM FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de 1960’lı yıllara kadar savaş gemileri bakım onarım hizmetleri dâhil olmak üzere tümüyle yurt dışından tedarik edilmekteydi. 1960’tan itibaren, malzeme ve sistem üretimi ile platform tasarımları yurtdışında gerçekleştirilen askeri gemilerin platform üretimi ve montajı ülkemiz askeri tersanelerinde gerçekleştirilmiş, 1990’lı yıllarda özel tersanelerimiz de bu kapsamdaki üretime katılmaya başlamıştır. Bu seyir ile gelinen noktada 1993 yılında Türkiye’nin Milli Deniz Altı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi MİLGEM Projesi’nin fikri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ortaya konulmuştur. Bu fikir doğrultusunda su üstü askeri gemi inşasının tümüyle millileştirilmesi amacıyla askeri ve sivil tersanelerin kabiliyetleriyle birlikte yetişmiş insan gücü arttırılarak, milli askeri gemi tasarım ve üretiminin gerçekleşmesi için gerekli adımlar atılmıştır.

1985 yılında asli görevi, milli savunma sanayiini güçlendirmek ve Türk Silahlı Kuvvetlerini özgün ürünlerle modernize etmek olarak oluşturulan Savunma Sanayii Başkanlığı’nın MİLGEM Projesi’nin hayata geçirilmesindeki rolü çok büyük olmuştur. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile müştereken gerçekleştirilen çalışmaların neticesi, Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne arz edilmiş, 2004 yılında alınan karar ile MİLGEM Projesi fikri resmiyet kazanmış ve proje başlatılmıştır. Projenin başlatılması ile eylem planları hayata geçirilmiş, 2004 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda tasarım ve inşa faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla MİLGEM Proje Ofisi ve tasarım ofisi kurulmuş, 2005 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında tarafların rol ve sorumluluklarını belirleyen protokol imzalanmıştır. Protokol çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı performans ve takvim sorumluluğunu üstlenirken Savunma Sanayii Başkanlığı MİLGEM Projesi kapsamında milli olarak tasarlanan ilk Korvet sınıfı gemilerin (ADA Sınıfı) ihtiyaç duyduğu tasarım optimizasyonu ve klaslama, savaş yönetim sistemi, top atış kontrol sistemi ve çeşitli fonksiyonlardaki silah/sensörlerin sistem entegrasyonu, elektronik harp sistemi, gemi bilgi sistemi,  torpido karşı aldatma sistemi, elektro optik yönlendirici sistemi, lazer ikaz sistemi, sonar sistemi, su altı telefonu, mayınlara karşı korumayı sağlayan D-Gaussing sistemi, kızılötesi iz tahmini ve yönetim sistemi gibi tasarım, araştırma-geliştirme, tedarik ve hizmet faaliyetleri gerektiren çok sayıda eş zamanlı projeyi yerli ve milli imkânlarla yürütmüştür. Bu projelerde 200’den fazla kurum, üniversite ve büyük/küçük boyuttaki şirketleri yer almıştır.

STM Deniz Projeleri Direktörlüğü

Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close