İHA'lar arama-kurtarma ekipmanlarını atmaya başlıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İHA’lar arama-kurtarma ekipmanlarını atmaya başlıyor

Abone Ol 

Denizde mahsur kalan insanlara kurtarma ekipmanları atacak İHA’lar geliştiriliyor.

                                                                            Popular Science’da yayımlanan yazı M5 tarafından çevrilmiştir.

Deniz, acil bir durum yaşamak için zorlu bir yerdir. Bir gemi alabora olduğunda veya bir uçak denize düştüğünde, insanlar ellerindeki yüzen cihazlarıyla baş başa kalırlar. Bu felaketler yaşandığında, kurtulanlar sadece yardımın onlara ulaşmasını değil aynı zamanda onları bulmasını beklemek zorundadırlar.

Londra’daki Defence and Security Equipment International fuarında, Portekiz ve İngiltere merkezli drone şirketi Tekever, 14 Eylül’de AR5 İHA’sının artık denizde kurtarmaya yardımcı olmak için kendiliğinden şişen kurtarma botlarını taşıyabileceğini ve atabileceğini duyurdu. AR5, saatte 40 km’ye varan rüzgarlarda ve hafif yağmurda çalışabiliyor.

Harekete geçen AR5’in ikiz motorları, onu bakımsız ve  çimenli bir pistten bile gökyüzüne fırlatmaya yeter. Suyun üzerinde, iç bölmesi açılır ve sarı bir plastik denize düşer. Bu plastik düştükçe genişler ve dikdörtgen bir kurtarma salına dönüşür. Kurtulanlar ise su yüzeyinde uzanıp dinlenebilecekleri bu salda yüzerek kurtarılmayı bekler.

Sal, sekiz kişiyi taşıyacak şekilde tasarlandı ve küreksiz veya motorsuz olarak atılıyor. Bu bir yolcu gemisi değil, ama muhtemelen yeterli olacaktır çünkü bu, denizde hayatta kalmakla yok olmak arasındaki fark anlamına gelebilir.

Denizler geniştir ve izlenmesi zordur. Bu işlevi yarı otonom bir makineye kaydırarak denizin çok daha büyük kısmı taranabilir, görülebilir ve anında kurtarma ekipmanları bu İHA vasıtasıyla kurbanlara ulaştırılabilir.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close