Devletlerin Güvenlik Ekseninde Yeniden Yapılanması - M5 Dergi
DergiEditördenSayı-346-Mayıs-2020

Devletlerin Güvenlik Ekseninde Yeniden Yapılanması

Abone Ol 

COVID19 dengemizi bozdu mu bilinmez ancak konu yaklaşık 2,5 aydır gündemimizin birinci sırasında yer almaya devam ediyor. Türkiye, virüsün Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülmesinden çok kısa bir süre sonra adım adım tedbirlerini artırdı, ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan itibaren de topyekûn mücadele yürüttü. Bu mücadele halen sürmekte.Ancak adım adım normalleşme adımları atılıyor. Çünkü ulaşılan noktada vefat sayısı adım adım azalmaya başladı. Kimsenin istemediği ikinci dalganın yaşanmaması için bireysel ve toplumsal tedbirlerimizi elimizden geldiğince almaya devam etmeliyiz.

Adı üstünde Pandemi, yani salgın. Tüm dünyanın mücadelesi de sürüyor. Almanya ikinci dalgayı beklerken Rusya’da son dönemlerde sıkıntılı bir döneme giriş yaptığını göstermekteydi. En büyük şok ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü ve adeta sağ kolu olan Dimitri Peskov’un Koronavirüs testinin pozitif çıkması, Moskova’daki durumun kritikliğini göstermesi açısından çarpıcı.

Evet COVID19 ile mücadele sürüyor. Bu mücadelenin adım adım öne çıkan bir boyutu da, yeni dünya… Yaklaşık iki aydır bu konuda analizler yapılıyor. Güç dengelerinin nasıl gelişeceği, hangi ülkelerin bu süreci hasarsız atlatıp öne çıkacağı, küresel ekonomideki daralmanın ülkeleri nasıl etkileyeceği konuşulurken, aslında ele alınması gereken bir başka boyut da önümüzdeki dönemde devletlerin mevcut durum analizlerinde yeniden organizasyonunu nasıl yapacağı? Bu konu gündeme gelince de özellikle yeni güvenlik anlayışının nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

***

Biz de bu sayımızda devletlerin yeniden organizasyonunda güvenlik paradigmasını masaya yatırdık. Aynı zamanda Polis Akademisi Başkan Yardımcısı olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, “Yeni Bir Dünyanın Eşiğinde Devlet ve Güvenlik” başlıklı kapak yazımızda olası yeni tehditleri aktardı ve özellikle güvenlik-özgürlük dengesinin nasıl olabileceği ile ilgili çarpıcı tespitlere imza attı. Yine kendisi eski bir subay olan İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Özmen, güvenlik algısının küresel boyutunu ele aldı. Yazarımız Gazeteci Mehmet A. Kancı da, Belçika istihbaratının hazırladığı bir rapora dayarak mevcut dönemin siber savaş boyutuna dikkat çekerken, Araştırmacı Aktivist Elifhan Erşan Tan, “COVID19’dan Sonra Gerçekten Güvende miyiz” başlıklı yazısında hava kirliliğinin dünya için alarm verecek boyutta olduğunu vurguladı.

***

Bu sayımızda şu an Koronavirüs ile mücadele eden Rusya’nın deniz gücünü de analiz ettik. Çok değerli hocamız Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’ın, Putin yönetimindeki yeni deniz gücü stratejisini analiz ettiği kapsamlı yazısının ilk bölümünü okuyacaksınız. Bu sayımızda Emekli Tümgeneral Bahtiyar Türker, Önder Ege, Prof. Dr. İlhan Ege, Prof. Dr. Ulaş Başar Gezgin’in de değerli yazılarını, bilgilendirmelerini okuyacaksınız. *** Size duyurusunu yapmıştık. Yıllardır ülkemiz için mücadele birlikteliği yaptığımız, beraber 3 kitap yazdığımız değerli ağabeyim Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar da artık M5’te… “Hoşbulduk” başlıklı yazısında ortak hedeflerimizi aktarmakta. Mete Yarar’a bende buradan “Hoşgeldin” demek istiyorum.

***

Malum bu ay sırasıyla hem Kurtuluş Savaşımızın işaret fişeğinin yandığı 19 Mayıs’ın 101’inci yıldönümü hem de mübarek Ramazan Bayramı… Bizde M5 olarak hem mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor hem de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyoruz.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close