Türkiye’nin savunma dinamikleri
Biz Mavi Vatan’da Yunanistan’a, Ermenistan’ın saldırısına Azerbaycan ile omuz omuza verdiğimiz yanıtlar geçen günlerin en önemli gündem maddesiydi. Bu satırlar yazılırken, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyinde yediği darbeler gündemdeydi. Hatta bu darbeler sonrasında Amerikalı bazı askeri ve sivil yetkililerin örgütün elebaşları ile görüşmeler yaptığı da basına yansımıştı. İşte bu hamleleri yaparken Türkiye’nin savunma dinamiklerine dayandık. Son yıllarda yaptığımız savunma sanayii hamlemiz, bütün bu mücadelelerde silahlı kuvvetlerimizin en büyük dayanağı olmakta.
M5 olarak biz de savunma alanının gerek silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçları bazında gerek bireysel kullanım alanındaki üretici markaları öne çıkarmaya, onların bu özverili üretim çalışmalarının yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Bu markalardan biri de, Türkiye’nin en köklü ¬silah üreticilerinden olan SARSILMAZ. Yaklaşık 140 yıllık köklü bir geçmişe dayanan SARSILMAZ’ın 2017 yılında piyasaya sürdüğü SAR9 yerli hizmet tabancasının hikayesini ve özelliklerini kapağımıza taşıdık. 2015 yılında geliştirme sürecine başlanan SAR9 yerli hizmet tabancasının ilk atışından tutun da, test aşamasına, tüm özelliklerinden piyasadaki durumuna ve çeşitliliğine kadar tüm ayrıntıları kapak dosyamızda bulabileceksiniz.
Savunma sanayiinde giderek artan lojistik ihtiyaçlar neticesinde BMC’nin 1990’lı yılların sonunda doğuştan askeri koşullara uygun taktik tekerlekli araçları kendi imkân ve kabiliyetleri ile geliştirmeye başlaması sonucu ortaya çıkan Kirpi, başlangıçta sadece askerlerin güvenli bir şekilde taşınması amacı ile üretilmişti. Biz de Kirpi’nin hikayesini ve gelinen aşamasında değişik varyantlarını bu sayımızda işlemek istedik.
Temmuz ayındaki kapak dosyamız İstanbul Silah Sanayii (İSS)’ydi. Üretimin tamamına yakınını ihraç eden İSS, başta Amerika olmak üzere Rusya ve birçok Avrupa ülkesinde ses getiren yivli tüfeği Monza ile bu alana damga vurmaya başladı. Monza ile ilgili çarpıcı bilgiler sizin de ilginizi çekecektir.
Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden Katmerciler’in geliştirip ürettiği Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı (KIRAÇ) Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine katılması da önemli bir gelişmeydi.
Yine bir önceki sayımızda ilk bölümünü yayınladığımız Türk motor devi TÜMOSAN’ın mevcut durumunu ve Türk tarım sanayisinden savunma sanayisine katkılarını içeren yazıyı da bu sayımızda bulmanız mümkün.
Türk savunma sanayii devi ASELSAN’ın 2019 yılında eğitim-öğretime başlanan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), ikinci yılda da LGS’den yüzde 1’lik dilimden öğrenci alımı gerçekleştirdi. Savunma sanayiindeki teknik eleman ve gelecekte belki de mühendis yetiştirmenin ilk adımlarının atıldığı MTAL’de ilk yılın meyveleri de yavaş yavaş toplanmaya başlandı.
Gelelim çok ama çok önemli dosyamıza. Bu konuda yaptığı çalışmalarla Türk kamuoyunu bilgilendiren emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ile yine alandaki çalışmaları ile bilinen Fazıl Esat Altay, Türkiye’nin gündemindeki çok önemli iki hava savunma sisteminin son derece kapsamlı bir karşılaştırmasını yaptı: S-400 ile Patriot. Bu kapsamlı inceleme arşivlik bir nitelikte.
Bu sayımızda ayrıca Çin’in Uzay çalışmaları, Strateji Başdanışmanız Serdar Sement’in Doğu Akdeniz ile ilgili askeri rasyonalite analizini ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın yakın tarihimize ışık tutacak kitabı “Alçalmadan Yükselenler”den bazı önemli bölümleri bulabileceksiniz.
Bir de bizden haber aktaralım. Güvenlik alanında yaptığı çalışmalarla bilinen emekli Albay Yusuf Alabarda, Ankara Temsilcimiz olarak artık M5 ailesinde. Yusuf Alabarda’ya hoş geldin demek istiyoruz.
Bu ay Türk tarihindeki zaferler ayı. Şimdiden 26 Ağustos Malazgirt Zaferimiz ve 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Türk milletine daha nice zaferlerin yakışır.