Rusya, SSCB'nin dağılmasının ardından Ukrayna tarafından Çin'e satılan eski uçak gemisini geri istiyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rusya, SSCB’nin dağılmasının ardından Ukrayna tarafından Çin’e satılan eski uçak gemisini geri istiyor

Abone Ol 

Rusya, SSCB’nin dağılmasının ardından Ukrayna tarafından Çin’e satılan eski uçak gemisini Çin’den geri almak istiyor.

ABD merkezli 10FortyFive’da yer alan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Çin ve Rusya’nın askeri olarak resmi bir ittifakı olmasa da, iki ülkenin diplomatik ve ekonomik ilişkileri koordine etmek için gayrı resmi bir askeri birlikteliği var. 

Uzmanlara göre Moskova, Pekin’e Ukrayna’yı işgalinden önce olduğundan çok daha fazla borçlu hale geldi. Ancak Batı’nın yaptırımları karşısında Çin ve İran gibi ülkelerden askeri destek almaktan başka şansı da yok gibi görünüyor.

Bu doğrultuda son gelişme ise Rusya’nın , Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna tarafından Çin’e satılan bir Sovyet uçak gemisini geri almak istediği yönündeki bir iddia ile gündemi daha da meşgul edecek gibi görünüyor.

Kuznetsov sınıfı uçak gemisi Varyag SSBC’nin dağılmasının ardından, 1992’de Ukrayna’ya transfer edildi. Ancak Rus kaynaklarına göre Kiev, gemiyi tamamlayamadı ve bir hurda metal yığını değerine Çin’e sattı. 

Pekin gemiyi, bir kuzeydoğu eyaletinin adı olan Liaoning olarak yeniden adlandırdı ve tamamen yeniledi. 

Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Komitesi, geçtiğimiz hafta Moskova’nın Karadeniz’de hizmet vermesi için bu uçak gemisini geri satın almaya çalıştığını açıkladı.

Devlet Duması Başkan Yardımcısı Sergey Karginov; “SSBC’nin çöküşünden sonra Ukrayna, aslında bu gemiyi birkaç şişe votka karşılığında, hurda metal fiyatına Çin’e satmayı tercih etti. Mevcut durum göz önüne alındığında, gemiyi Çin’den satın almayı ve onu Karadeniz Filosunun amiral gemisi yapmayı öneriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Ancak, Pekin’in taşıyıcıyı satmaya istekli olması pek olası değil. Gemi Çin Ordusu tarafından başlangıçta bir eğitim gemisi olarak sınıflandırılmıştı. Ancak 2018’in sonlarında tamamlanan yükseltmelerin ardından Çin devlet medyası, geminin savaş rolüne geçeceğini duyurdu.

Liaoning Carrier Strike Group (CSG) son zamanlarda Doğu Çin Denizi’nde faaliyet gösteriyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close