Tayvan Ordusu'ndan yeniden yapılanma planı! - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Tayvan Ordusu’ndan yeniden yapılanma planı!

Abone Ol 

Tayvan, Çin’den kaynaklandığını değerlendirdiği askerî tehditlere karşı silahlı kuvvetlerini yeniden yapılandırarak ateş gücünü artırmayı ve insan gücüne olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Yeni yapılanma kapsamında topçu birliklerinin modernizasyonu, insansız hava araçlarının muharebe unsurlarıyla bütünleştirilmesi, kıyı savunmasının güçlendirilmesi ve kritik askerî tesislerin korunması öncelikli alanlar arasında yer alıyor.

The Defence Post’un Taipei Times’a dayandırdığı habere göre Tayvan, daha az personelle kullanılabilen silah sistemlerini envanterine dâhil ederek mevcut askerî personeli yeni muharebe birliklerine kaydırmayı planlıyor. Yeniden yapılanma, keşif sistemlerinden elde edilen hedef bilgilerinin topçu ve roket birliklerine daha hızlı aktarılmasını sağlayacak dijital bir komuta-kontrol mimarisinin oluşturulmasını da kapsıyor.

Tayvan daha önce uçuş eğitimi, kıyı muharebesi, denizaltı savunma harbi havacılığı ve insansız sistemler alanlarında yeni eğitim yapılanmaları oluşturmuştu. Ayrıca deniz piyadeleri bünyesinde güvenlik, ateş desteği ve İHA taburları kuruldu. Yeni düzenlemelerle zorunlu askerlik yapan personelin İHA karşı tedbirleri ve asimetrik savaş yöntemleri konusundaki eğitiminin de artırılması öngörülüyor.

HIMARS ve M109 obüsleriyle topçu birlikleri yeniden düzenlenecek

Tayvan Kara Kuvvetlerinin 6’ncı, 8’inci ve 10’uncu kolordularına bağlı topçu birlikleri, HIMARS yüksek hareket kabiliyetli çok namlulu roketatar sistemleri ile M109 kundağı motorlu obüslerin hizmete alınması doğrultusunda yeniden yapılandırılacak.

Haberde görüşlerine yer verilen ve ismi açıklanmayan bir savunma yetkilisine göre yeni sistemlerin her biri üç kişilik mürettebatla kullanılabilirken, çekili topçu sistemlerinde bu sayı dokuz ila 11 personele kadar çıkabiliyor. Daha az personelle görev yapabilen platformların kullanılması, insan gücünün daha verimli dağıtılmasını ve mevcut birliklerin daha büyük teşkilatlara dönüştürülmesini sağlayacak.

Bu kapsamda mevcut roket topçu bölüklerinin daha büyük tabur yapılanmalarına dönüştürülmesi ve hareketli, uzun menzilli ateş desteği kapasitesinin genişletilmesi planlanıyor.

HIMARS, güdümlü roketler ve uygun mühimmatlarla daha uzun menzilli hassas vuruş görevleri gerçekleştirebilen tekerlekli bir sistem. M109 ailesi ise paletli şasisi sayesinde birliklerle birlikte hareket edebilen ve farklı mühimmat türleriyle ateş desteği sağlayan kundağı motorlu obüslerden oluşuyor. Her iki sistemin de yeni komuta-kontrol yapısına entegre edilmesi, Tayvan’ın kara kuvvetlerinde ateş gücü ile hareket kabiliyetini birlikte geliştirme hedefinin bir parçası.

İHA ve topçu birlikleri aynı komuta yapısında birleştirilecek

Yeniden yapılanmanın önemli ayaklarından birini, insansız hava araçlarının kolordu seviyesindeki topçu karargâhlarına bağlanması oluşturuyor. Bu düzenlemeyle keşif İHA’ları, saldırı amaçlı insansız sistemler, klasik topçu birlikleri ve roketatarlar ortak bir komuta yapısı altında faaliyet gösterebilecek.

Amaç, hedefin tespit edilmesi ile hedefe ateş açılması arasındaki süreyi kısaltmak. Dijital ağlar üzerinden aktarılacak hedef verileri sayesinde komutanlıklar, farklı sensörlerden gelen bilgileri ateş destek unsurlarıyla daha hızlı paylaşabilecek.

Tayvan’ın insansız sistemler için planladığı ekipmanlar arasında Ulusal Chung-Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen keşif İHA’ları ve FPV saldırı dronları bulunuyor. Envanter planlamasında ayrıca ABD üretimi Altius-600M dolanan mühimmat sistemlerine de yer veriliyor.

Bunlara ek olarak Tayvan’ın Altius-700M tanksavar amaçlı insansız sistemler ile Altius-600ISR keşif platformlarını tedarik etmeyi planladığı bildirildi.

Altius ailesindeki sistemler, farklı görev yükleri ve kullanım konseptleriyle keşif, hedef tespiti ve taarruz görevlerinde kullanılabiliyor. Dolanan mühimmatlar, belirli bir bölgede hedef arayarak uygun hedefi tespit ettikten sonra saldırı gerçekleştirebiliyor. Bu kabiliyetler, topçu birliklerinin hedef tespit zincirini genişletirken ateş destek unsurlarının daha esnek kullanılmasına da imkân tanıyor.

Kıyı savunması ve deniz piyadelerinin kapasitesi artırılacak

Tayvan, olası bir çıkarma harekâtına karşı kıyı bölgelerindeki savunma yapılanmasını da genişletiyor. Tayvan Donanmasının Kıyı Muharebe Komutanlığı bünyesinde dördüncü bir muharebe grubu oluşturulması planlanıyor.

Her muharebe grubunun dikey kalkış ve iniş yapabilen insansız hava araçlarını işleten özel İHA unsurlarına sahip olması öngörülüyor. Bu platformların kıyı şeridinin gözetlenmesi, düşman unsurlarının tespiti ve muharebe birliklerine hedef bilgisi aktarılması gibi görevlerde kullanılması amaçlanıyor.

Dikey kalkış ve iniş kabiliyeti, pist ihtiyacını azaltarak İHA’ların sınırlı alanlardan veya uygun saha koşullarından harekât yürütmesini kolaylaştırıyor. Kıyı savunması açısından bu özellik, farklı noktalara dağıtılmış birliklerin keşif faaliyetlerini destekleyebilir.

Hava üsleri ve kritik tesisler İHA saldırılarına karşı korunacak

Tayvan Hava Kuvvetlerinin üs güvenliğinden sorumlu birliklerinin, tugay büyüklüğünde bir teşkilata dönüştürülmesi de planlanıyor. Yeni yapılanmanın hava üslerini, radar istasyonlarını ve diğer kritik askerî tesisleri Çin’e atfedilen İHA tehditlerine ve özel kuvvet operasyonlarına karşı koruması hedefleniyor.

Birlikte profesyonel askerlerle zorunlu askerlik yapan personelin birlikte görev yapması öngörülüyor. Silah donanımı arasında Stinger omuzdan atılan hava savunma füzeleri, Kestrel tanksavar roketleri ve diğer hafif silahların bulunacağı bildiriliyor.

Stinger, alçak irtifada uçan hava hedeflerine karşı kullanılan taşınabilir bir hava savunma sistemi. Kestrel ise zırhlı hedeflere ve tahkim edilmiş mevzilere karşı kullanılabilen omuzdan atılan bir tanksavar silahı. Bu silahların aynı yapılanmada yer alması, tesis güvenliğinin hem hava hem de kara kaynaklı tehditlere karşı desteklenmesini amaçlıyor.

Tayvan ayrıca Patriot PAC-3 MSE önleme füzeleri ile NASAMS orta menzilli hava savunma sistemlerini kullanacak ilave hava savunma birlikleri oluşturmayı planlıyor. Ancak habere göre bu tedarik planları, Washington yönetiminin yaklaşık 14 milyar dolarlık silah paketini onaylamasına bağlı.

PAC-3 MSE, balistik füze tehditleri de dâhil olmak üzere gelişmiş hava savunma görevleri için geliştirilen bir önleme füzesi. NASAMS ise farklı sensörler ve komuta-kontrol unsurlarıyla birlikte çalışabilen, dağıtık yapıda konuşlandırılabilen bir hava savunma sistemi.

Tayvan, personel sayısından çok ateş gücü ve ağ merkezli harekâta odaklanıyor

Tayvan’ın yeniden yapılanma planı, asker sayısını artırmaya dayalı bir model yerine daha az personelle daha yüksek ateş gücü üretebilen ve farklı muharebe unsurlarını dijital ağlar üzerinden birleştiren bir kuvvet yapısına geçişi öngörüyor.

Topçu sistemlerinin modernizasyonu, keşif ve saldırı İHA’larının aynı komuta yapısında buluşturulması, kıyı savunmasının genişletilmesi ve kritik tesislerin çok katmanlı biçimde korunması bu yaklaşımın temel unsurlarını oluşturuyor.

Bu yapılanmanın sahadaki etkinliği ise yalnızca yeni silah sistemlerinin tedarikine değil; hedef bilgilerinin güvenilir biçimde aktarılmasına, elektronik harp koşullarında haberleşmenin sürdürülmesine, birliklerin müşterek eğitimine ve personelin yeni sistemleri etkin kullanabilmesine bağlı olacak.

Kaynak: M5, The Defence Post, Taipei Times

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close