Trump'dan Kanada ve Meksika için geri adım - M5 Dergi
DünyaGenelÖne Çıkan

Trump’dan Kanada ve Meksika için geri adım

Abone Ol 

Donald Trump, Kanada ve Meksika ile yaşanacak ticaret savaşının eşiğinden geri adım atarak, iki yakın ekonomik ortağından gelen mallara yönelik kapsamlı yeni ABD tarifelerini bir ay erteledi.

ABD başkanının iki ülkeye yönelik tehdit ettiği %25’lik tarifeleri iki hafta içinde üçüncü kez ertelemesi. Çin’in Salı gününden itibaren ABD’ye yaptığı ihracatlarda ek %10 vergiyle karşı karşıya kalması bekleniyor.
Trump, pazartesi günü Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ile yaptığı görüşmelerin ardından son anda iki ülkeye yeni vergiler uygulamaktan vazgeçme kararı aldı.

Anlaşmalar, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomilerini ilgilendiren giderek tırmanan bir anlaşmazlığın olasılığına tepki göstermesiyle küresel finans piyasalarında aşırı oynaklığın yaşandığı bir günde geldi.
ABD Başkanı, hafta sonu %25’lik gümrük vergilerini duyurarak ve Sheinbaum yönetimini Meksika suç gruplarıyla “tahammül edilemez bir ittifak” kurmakla suçlayarak ABD-Meksika ilişkilerini altüst etmişti.
Sheinbaum bu “iftira” suçlamasını reddetti, ancak pazartesi sabahı iki liderin ABD tarifelerini bir ay süreyle askıya alma ve yeni müzakerelere olanak sağlama konusunda anlaştıkları görüşmenin ardından Trump ile “bir dizi anlaşma” duyurduğu zaman daha yumuşak bir tavır takındı.

Sheinbaum, Meksika’nın “Meksika’dan ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığını, özellikle de fentanil kaçakçılığını önlemek için” 10.000 ulusal muhafız göndermeyi kabul ettiğini söyledi. Karşılığında ABD, yüksek güçlü silahların Meksika sınırından geçmesini önlemek için çalışmayı kabul etti.

Trump anlaşmayı kısa bir süre sonra Truth Social ağında doğruladı. 10.000 Meksika askerinin “ülkemize fentanil ve yasadışı göçmen akışını durdurmak için özel olarak görevlendirileceğini” söyledi.

Meksika’nın üst düzey yetkilileri, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick’in katılacağı müzakerelerin, duraklama sırasında gerçekleşeceğini söyledi.

Pazartesi günü Trump ile yapılan iki görüşmenin ardından Trudeau, tarifelerin 30 gün boyunca “duraklatılacağını” duyurdu. “Kanada 1,3 milyar dolarlık sınır planımızı uyguluyor – sınırı yeni helikopterler, teknoloji ve personel ile güçlendiriyor, Amerikan ortaklarımızla koordinasyonu artırıyor ve fentanil akışını durdurmak için kaynakları artırıyor,” dedi bir açıklamada. “Yaklaşık 10.000 ön cephe personeli sınırı korumak için çalışıyor ve çalışacak.”

Trump, Truth Social’da şunları yazdı: “Başkan olarak, TÜM Amerikalıların güvenliğini sağlamak benim sorumluluğumdur ve tam da bunu yapıyorum. Bu ilk sonuçtan çok memnunum ve Cumartesi günü duyurulan Tarifeler, Kanada ile nihai bir Ekonomik anlaşmanın yapılandırılıp yapılandırılamayacağını görmek için 30 günlük bir süre boyunca durdurulacak. HERKES İÇİN ADALET!”

Sheinbaum, Mexico City’deki günlük basın toplantısında gazetecilere Trump ile 30 ila 45 dakikalık bir görüşmenin sonunda, tarifelerin sonsuza dek askıya alınmasını istediğini söyleyerek şaka yaptığını söyledi. Ancak bir aylık ertelemenin iyi bir anlaşma olduğuna inandığını ve anlaşmayı her iki taraf için de bir kazanç olarak nitelendirdiğini söyledi.

“Meksika’da ABD’den yasadışı yollardan gelen roketatarlar var… Bu yüksek güçlü silahlar ABD’den Meksika’ya nasıl girebiliyor?” diye sordu ve Trump’ın anlaşmanın bir parçası olarak silah kaçakçılığıyla mücadele etme konusundaki açık kararlılığını övdü.

ÇİN KARŞI YAPTIRIMLARI BAŞLATTI

Çin Salı günü, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı yeni vergilere hızlı bir yanıt olarak ABD ithalatına tarifeler koydu ve Başkan Donald Trump’ın yasadışı uyuşturucu akışını durdurmadığı için Çin’i cezalandırmaya çalışmasıyla dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını yeniledi.

Trump’ın ABD’ye yapılan tüm Çin ithalatlarına uyguladığı ek %10 tarife Salı günü 00:01 ET’de (05:01 GMT) yürürlüğe girdi. Çin Maliye Bakanlığı birkaç dakika içinde ABD kömürü ve LNG’si için %15, ham petrol, tarım ekipmanları ve bazı otomobiller için %10 vergi uygulayacağını söyledi. Bakanlık, ABD ihracatlarına uygulanan yeni tarifelerin 10 Şubat’ta başlayacağını söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı ve Gümrük İdaresi, ülkenin “ulusal güvenlik çıkarlarını korumak” amacıyla tungsten, tellür, rutenyum, molibden ve rutenyumla ilgili ürünlere ihracat kontrolleri uyguladığını açıkladı.
Çin de ABD’nin Çin mallarına %10 gümrük vergisi uygulaması için belirlenen son tarihin geçmesinin ardından Google’a soruşturma başlattığını duyurdu ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı yeniden başladı.
Çin, Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi’nin kısa bir açıklamasına göre, ABD teknoloji şirketini iddia edilen anti-tröst ihlalleri nedeniyle soruşturacak.

AVRUPA DA TİCARET SAVAŞINA HAZIRLANIYOR

ABD ile AB arasında bir ticaret savaşının her iki taraf için de zararlı olacağı uyarısında bulunan AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas, böyle bir sonuçtan yalnızca Çin’in faydalanacağını ileri sürdü.  
Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen gayriresmi AB liderleri toplantısı öncesinde konuşan Kallas, Trump’ın uyarılarına, bir ticaret savaşının her iki taraf için de faydalı olmayacağını belirterek yanıt verdi. 
Kallas, ABD ve AB’nin “çok bağlantılı” olduğunu ve birbirlerine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Ticaret savaşlarında kazanan yoktur” diye vurguladı. Tarifeler koymanın maliyetleri artıracağı ve bunun halk için iyi olmayacağı konusunda uyardı. “ABD ticaret savaşını başlatırsa, o zaman yan tarafta gülen Çin olur” diye ekledi. 

Diğer Avrupa liderleri de Kallas’ın endişelerini dile getirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB’nin “gümrük tarifelerine tepki gösterebileceğini” belirterek diplomatik angajman çağrısında bulundu, ancak işbirliğinin önceliklendirilmesi gerektiğini söyledi.  

Fransız yetkililer ayrıca artan tarifelerin misilleme önlemleri döngüsüne yol açabileceği konusunda uyardı. Fransız merkez bankası valisi Francois Villeroy de Galhau, “bu tür korumacı ticaret savaşlarında herkes kaybeder” dedi. 

Trump, AB’nin ABD’ye sürekli olarak ithal ettiğinden önemli ölçüde daha fazla mal ihraç ettiğini belirtti. “Arabalarımızı almıyorlar, çiftlik ürünlerimizi almıyorlar. Neredeyse hiçbir şey almıyorlar ve biz onlardan her şeyi alıyoruz,” dedi. Gümrük vergileri uygulanırsa Amerikalılar için “biraz acı” olacağını kabul etti ancak bunun “fiyatına değeceğini” vurguladı. 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close