Polonya'dan Bohdana obüsleri için yerli üretim hamlesi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Polonya’dan Bohdana obüsleri için yerli üretim hamlesi

Abone Ol 

Polonya’nın savunma sanayisi şirketleri PK MIL ve SZCZĘSNIAK Pojazdy Specjalne, Ukrayna tasarımı 155 mm Bohdana kundağı motorlu obüsünün tekerlekli araç platformunu geliştirmek ve uyarlamak üzere iş birliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Polonya’da lisans altında yürütülmesi planlanan üretim programında uygun şasinin belirlenmesini, sistem entegrasyonunu ve hizmete giriş sonrasında bakım ve teknik destek altyapısının oluşturulmasını kapsıyor.

Tekerlekli şasi için ortak çalışma

PONAR Wadowice grubuna bağlı PK MIL ile Bielsko-Biała merkezli SZCZĘŚNIAK Pojazdy Specjalne, imzaladıkları mutabakat zaptıyla 155 mm obüs sistemleri için tekerlekli şasi seçimi ve uyarlaması konusunda ortak çalışma kararı aldı.

İş bölümüne göre PK MIL, topçu sistemi ve obüsün üretim süreciyle ilgilenirken SZCZĘŚNIAK, askerî araç platformlarının entegrasyonu konusundaki deneyimini projeye aktaracak. Şirketler henüz kullanılacak şasi modelini, üretim takvimini veya anlaşmanın mali değerini açıklamadı.

İş birliğinin ilk ürünü, Ukrayna’da Bohdana adıyla bilinen 155 mm Bogdana kundağı motorlu obüsü olacak. Kramatorsk Ağır Takım Tezgâhı Fabrikası tarafından geliştirilen sistem, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun süredir sahada kullanılıyor.

Bohdana’nın farklı şasilere uyarlanabilmesi hedefleniyor

Bohdana programının önemli özelliklerinden biri, topçu sisteminin tek bir araç platformuyla sınırlandırılmamış olması. Ukraynalı mühendisler, 155 mm top sistemini farklı tekerlekli araçlara entegre ederek çeşitli konfigürasyonlar geliştirdi. Bunlar arasında 6×6 araç düzenine sahip örnekler de bulunuyor. Mercedes-Benz Zetros şasisi üzerine kurulan Marta adlı ayrı konfigürasyon da platform çeşitliliğine örnek oluşturuyor.

Polonya’daki üretim programında şasi seçimi, yalnızca aracın taşıma kapasitesi ve hareket kabiliyeti açısından değil, ihracat pazarlarının ihtiyaçları bakımından da önem taşıyor. Farklı ülkelerdeki bakım merkezleri, yedek parça tedarik zincirleri ve teknik servis imkânları, tercih edilecek platformun belirlenmesinde etkili olacak.

PK MIL yönetim kurulu üyesi Jacek Zygmunt, ihracat müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun platform seçiminin önemine dikkat çekerek farklı bölgelerdeki servis altyapılarının aynı araç modelini destekleme konusunda eşit imkânlara sahip olmadığını belirtti.

Polonya’da üretim ve ihracat hedefi

PK MIL, PONAR Wadowice ile Kramatorsk fabrikasının ortak girişimi olarak Bohdana sistemlerinin Polonya’da üretilmesi amacıyla kuruldu. PONAR Wadowice ortak girişimde yüzde 51 hisseye sahip.

Proje ilk kez Mart 2026’da kamuoyuna yansımıştı. Plan kapsamında Polonya ordusunun ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yabancı müşterilere de satış yapılması hedefleniyor. Programın kapsamındaki seçenekler arasında çekili Bohdana-BG obüsünün de bulunduğu bildiriliyor.

Şirketlerin açıklamasına göre Bohdana’nın menzili, kullanılan mühimmat ve atış koşullarına bağlı olarak 50 kilometreye kadar ulaşabiliyor. 155 mm NATO standardındaki topçu sistemleri sınıfında yer alan obüs, tekerlekli platformun sağladığı hareket kabiliyetiyle ateş desteği görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanıyor.

Şirketler ayrıca son dönemdeki ihaleleri ve pazar eğilimlerini gerekçe göstererek gelecek yıllarda tekerlekli kundağı motorlu topçu sistemlerine yönelik küresel talebin yıllık birkaç bin araca ulaşabileceğini öngörüyor. Ancak ortak girişimin hedeflediği üretim adedi henüz açıklanmadı.

Bakım ve teknik destek de ortaklığın parçası olacak

İş birliği yalnızca üretim ve araç entegrasyonuyla sınırlı kalmayacak. Şirketler, obüslerin hizmete girmesinin ardından bakım, onarım ve operasyonel destek hizmetlerini de ortak çalışma kapsamına almayı planlıyor.

PK MIL Yönetim Kurulu Başkanı Marek Warzecha, kullanıcı ülkelerde bakım ve onarım süreçlerini destekleyecek çözümlerin projenin başlangıcından itibaren planlandığını ifade etti. Bu yaklaşım, özellikle ihracat müşterilerinin sistemleri uzun vadede kullanabilmesi ve operasyonel hazır bulunuşluk seviyesini koruyabilmesi açısından önem taşıyor.

SZCZĘŚNIAK Başkanı Grzegorz Szczęśniak ise iki Polonya şirketinin tamamlayıcı yeteneklerini birleştirerek ülkede üretilebilen, bakımı yapılabilen ve zaman içinde geliştirilebilen rekabetçi bir ürün ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Savunma sanayisinde iş birliği ağı genişliyor

Her iki şirket de son dönemde Polonya’nın savunma sanayisi projelerinde farklı sorumluluklar üstlendi.

SZCZĘŚNIAK, Finlandiyalı SISU Auto ile askerî kurtarma araçları ve zırhlı yangın söndürme-kurtarma araçları geliştirmek üzere anlaşmalar imzaladı. Şirket ayrıca WB Group’un GLADIUS keşif ve taarruz sistemi için STAR Hyperion 8×8 platformunun taktik ve zırhlı araç versiyonlarını geliştirecek.

PONAR Wadowice ise Polonya’da Güney Kore yapımı K2 tanklarının bazı bileşenlerinin bakım ve revizyonu için teknoloji transferi çalışmalarında görev aldı. Şirket aynı zamanda Polonya Silahlanma Grubu ile JELCZ üretimi ağır tekerlekli araçlara yönelik hidropnömatik süspansiyon sistemleri üzerinde çalışıyor.

Genel değerlendirme: Bohdana programı, Polonya ile Ukrayna arasındaki savunma sanayisi iş birliğinin topçu sistemlerinin lisanslı üretimine doğru genişlediğini gösteriyor. Yerel şasi entegrasyonu, bakım altyapısı ve ihracata uygun farklı konfigürasyonların geliştirilmesi, projenin yalnızca bir obüs tedarik programı olmaktan çıkarak uzun vadeli bir sanayi ortaklığına dönüşmesini sağlayabilir.

Kaynak: M5, Defence Blog

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close