Norveç’ten Ukrayna’ya Patriot desteği - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Norveç’ten Ukrayna’ya Patriot desteği

Abone Ol 

Norveç, NATO’nun PURL (Öncelikli Ukrayna İhtiyaç Listesi) girişimi kapsamında Ukrayna’ya yaklaşık 2,8 milyar Norveç kronu (304 milyon dolar) destek sağlayacağını açıkladı.

Söz konusu destek paketinin içerisinde Patriot hava savunma sistemi önleme füzeleri için ayrılan finansmanın da bulunduğu belirtildi.

NATO’nun PURL girişimi, ABD üretimi silahların NATO üyeleri ve müttefik ülkelerin ortak katkılarıyla Ukrayna’ya hızlı şekilde tedarik edilmesini amaçlıyor. Program kapsamında özellikle hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve topçu mühimmatlarına öncelik veriliyor.

Bu mekanizma sayesinde, ikili görüşmeler ve tedarik süreçlerinden kaynaklanan gecikmelerin aşılması hedefleniyor.

Norveç’in son açıklamayla birlikte PURL mekanizmasına yaptığı toplam katkının 12,5 milyar krona (yaklaşık 1,36 milyar dolar) ulaştığı bildirildi.

Norveç Savunma Bakanı Tore O. Sandvik yaptığı açıklamada, PURL girişiminin Ukrayna ordusuna Patriot füzeleri gibi kritik silahları ulaştırmanın en etkili yollarından biri olduğunu söyledi.

Sandvik, “Bu silahların PURL üzerinden teslim edilmesi hızlı sonuç veriyor. PURL, Ukrayna’nın öncelik verdiği etkili bir mekanizma.” ifadelerini kullandı.

Kiev kendi hava savunma sistemini geliştirmek istiyor

Çok uluslu destek sürmesine rağmen Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine yönelik kritik ihtiyacının devam ettiği belirtiliyor.

Özellikle Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle ABD silah sevkiyatlarının sürdürülebilirliğine ilişkin artan endişelerin, Kiev yönetimini yerli hava savunma kapasitesi geliştirmeye yönelttiği ifade ediliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, nisan ayında yaptığı açıklamada bir yıl içerisinde yerli Ukrayna hava savunma sistemi geliştirilmesini hedeflediklerini duyurmuştu.

Bu açıklamanın ardından Ukraynalı drone ve elektronik harp şirketi BlueBird Tech, insansız hava araçlarının yanı sıra seyir ve balistik füzeleri de önleyebilecek yeni bir hava savunma sistemi geliştirdiğini açıkladı.

Avrupa merkezli yeni hava savunma konsepti

Öte yandan Ukrayna’nın uzun menzilli Flamingo seyir füzesinin üreticisi Fire Point şirketi de “Project Freya” adı verilen pan-Avrupa hava savunma konseptini gündeme taşıdı.

Fire Point tarafından geliştirilen Freya konsepti, Flamingo seyir füzesinde kullanılan hafif Ukrayna lançerini; Alman Diehl Defence şirketi tarafından sağlanan arayıcı başlıklara sahip FP-7 önleme füzeleriyle birleştiriyor.

Bu yaklaşımın, Avrupa merkezli daha esnek ve maliyet etkin bir hava savunma ağı oluşturmayı amaçladığı değerlendiriliyor.

Kaynak: M5, Defence Post

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close