Japonya’dan Ukrayna ile SkyFall ile sözleşmesi

Japonya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı savunma teknolojileri şirketi SkyFall tarafından geliştirilen önleyici insansız hava araçlarını (İHA) tedarik etmek üzere sözleşme imzaladı.
Japonya Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi’nin açıkladığı anlaşma, Ukrayna’nın Rusya’nın tek yönlü saldırı İHA’larına karşı geliştirdiği önleme teknolojilerinin Avrupa dışındaki ülkelere ihracatı açısından yeni bir aşamaya işaret ediyor.
Koizumi, sözleşmenin imzalandığını doğrularken satın alınacak İHA modelini, adetini, sözleşme bedelini ve teslimat takvimini açıklamadı. Japonya’nın önceliğinin sistemleri mümkün olan en kısa sürede teslim almak olduğunu belirten Koizumi, tedarik sürecinin hızlandırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Ukrayna’nın savaş sahasında geliştirdiği önleme teknolojisi Japonya’ya taşınıyor
SkyFall, Rusya’nın Shahed tipi saldırı İHA’larına karşı kullanılmak üzere P1-SUN ailesi önleyici İHA’ları geliştiriyor. Küçük boyutlu ve yüksek hızlı bu sistemler, operatörler tarafından hedef İHA’ya yönlendirilerek çarpışma veya üzerlerindeki harp başlığının etkisiyle hedefi etkisiz hâle getirmek üzere tasarlanıyor.
Şirket, Ukrayna kuvvetlerinin altı aylık dönemde P1-SUN önleyicileri kullanarak 3.500’den fazla Shahed tipi İHA’yı düşürdüğünü öne sürüyor. Bu rakam bağımsız olarak doğrulanmış bir bilanço olarak değil, üreticinin açıkladığı operasyonel sonuç olarak değerlendirilmelidir.
Ukrayna’nın savaş koşullarında geliştirdiği bu sistemler, pahalı hava savunma füzelerinin daha düşük maliyetli saldırı İHA’larına karşı kullanılmasından kaynaklanan mühimmat ve maliyet sorunlarına alternatif oluşturmayı amaçlıyor. Önleyici İHA’ların maliyeti, üretim kapasitesi, hedefi tespit etme kabiliyeti ve elektronik harp koşullarında çalışabilmesi, bu yaklaşımın operasyonel başarısını belirleyecek temel unsurlar arasında bulunuyor.
JetKiller, jet motorlu İHA’lara karşı geliştirildi
SkyFall’ın P1-SUN ailesinin yeni üyelerinden JetKiller, Rusya’nın daha yüksek hızlara ulaşabilen jet motorlu saldırı İHA’larına karşı kullanılmak üzere geliştirildi. Sistem, Temmuz 2026’da Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda tanıtıldı.
Şirketin açıkladığı teknik verilere göre JetKiller’in öne çıkan özellikleri şöyle:
-
Azami hız: 370 km/sa.
-
Menzil: 30 kilometreye kadar.
-
Azami irtifa: 9.000 metre.
-
Harp başlığı: 500 gram.
-
Görüntüleme: Gündüz veya gece görevlerine uygun kamera seçenekleri.
-
Otonomi desteği: Bazı konfigürasyonlarda yapay zekâ destekli otomatik hedef tespiti ve hedefe kilitlenme modülü.
Bu özellikler, JetKiller’in daha hızlı ve yüksek irtifada uçabilen hedeflere karşı kullanılmasını amaçlayan bir sistem olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, açıklanan menzil ve hız değerleri tek başına operasyonel önleme başarısını ortaya koymuyor. Hedefin uçuş profili, algılama mesafesi, bağlantı güvenilirliği ve angajman koşulları da performans üzerinde belirleyici olacak.
SkyFall, eylül ayının sonlarında yayımladığı görüntülerin JetKiller’in Rusya’ya ait Geran-5 jet motorlu bir İHA’yı imha ettiğini gösterdiğini bildirmişti.
Aylık 50 bin önleyici İHA üretimi hedefleniyor
SkyFall, artan talebi karşılamak amacıyla aylık 50 bin önleyici İHA üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Ancak bu rakam mevcut üretim miktarı değil, şirketin belirttiği üretim hedefi olarak ele alınmalı.
Şirket ayrıca Haziran 2026’da Airbus Defence and Space ile P1-SUN ailesinin Avrupa’daki hava savunma mimarisine entegrasyonu için anlaşma imzaladı. Planlanan entegrasyonun, önleyici İHA’ların Airbus’ın hava komuta ve kontrol sistemiyle bağlantılı biçimde kullanılmasını sağlaması amaçlanıyor.
Böyle bir entegrasyon, önleyici İHA’ların yalnızca bağımsız olarak çalışan araçlar şeklinde değil, daha geniş bir hava savunma ağının parçası olarak görev yapabilmesi açısından önem taşıyor. Hedef bilgilerinin sensörlerden komuta merkezlerine, oradan da önleyici sistemlere aktarılması; tepki süresini kısaltabilir ve farklı savunma unsurlarının koordinasyonunu geliştirebilir.
Bununla birlikte, entegrasyonun teknik kapsamı, operasyonel olarak hangi aşamaya ulaştığı ve farklı ülkelerin sistemleriyle birlikte çalışabilirliği konusunda ayrıntılı bilgi paylaşılmış değil.
Japonya yerli önleyici İHA programını da hızlandırıyor
Japonya, Ukrayna’dan tedarik kararı alırken kendi önleyici İHA kapasitesini geliştirmeye yönelik çalışmaları da sürdürüyor. Japonya Savunma Bakanlığı bünyesindeki Tedarik, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA), uzun menzilli tek yönlü saldırı İHA’larına karşı hızlı tedarik programını Haziran 2026’da başlattı.
Program kapsamında 38 şirketten teklif alındı. Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, 15 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında dört aday sistemi test etti. Değerlendirme sürecinin ardından ATLA, 25 Ağustos’ta Japon şirketi Terra Drone ile Terra B1 önleyici İHA’nın seri üretimine yönelik sözleşme imzaladı.
Bu süreç, Tokyo’nun İHA tehdidine karşı hem yerli çözümler geliştirmeyi hem de sahada kullanıldığı belirtilen yabancı sistemlerden yararlanmayı değerlendirdiğini ortaya koyuyor.
Ukrayna’dan yapılacak tedarik, Japonya’nın yerli programının yerine geçen bir girişim olarak değil, mevcut ihtiyaçların karşılanması ve farklı teknolojilerin operasyonel açıdan değerlendirilmesi için yürütülen paralel bir adım olarak ele alınabilir. Ancak iki sistemin hangi görevlerde kullanılacağı ve Japonya’nın bunları aynı komuta-kontrol mimarisine entegre edip etmeyeceği henüz açıklanmadı.
Değerlendirme: İHA savunmasında yeni bir tedarik modeli
Japonya’nın SkyFall ile imzaladığı sözleşme, Ukrayna’nın savaş ortamında geliştirdiği önleyici İHA teknolojilerinin uluslararası pazara açılmasının somut örneklerinden biri. Anlaşmanın önemi yalnızca yeni bir sistemin tedarik edilmesinden değil, gerçek çatışma koşullarında geliştirilen teknolojilerin farklı coğrafyalardaki savunma ihtiyaçları için değerlendirilmesinden kaynaklanıyor.
Shahed tipi saldırı İHA’larının sürüler hâlinde veya tekrarlanan dalgalarla kullanılması, hava savunma sistemleri üzerinde ciddi mühimmat ve maliyet baskısı oluşturabiliyor. Önleyici İHA’lar, uygun hedeflere karşı daha ekonomik bir savunma katmanı oluşturma potansiyeli taşıyor. Ancak bunların radarlar, elektronik harp sistemleri, namlulu silahlar ve füze tabanlı hava savunmasıyla birlikte kullanılması gerekecek.
Japonya açısından Ukrayna’dan tedarik, yerli Terra B1 programıyla birlikte değerlendirildiğinde, farklı teknolojilerin karşılaştırılması ve kısa sürede operasyonel kapasite kazanılması hedeflerine hizmet edebilir. Sistemin gerçek katkısı ise teslimat miktarı, maliyet, Japonya’nın komuta-kontrol ağıyla entegrasyon ve test sonuçları açıklandığında daha net ortaya çıkacak.
Kaynak: Defence Blog.



