TB2'ler Rusya'yı Düşündürüyor: "Ukrayna, Karabağ Gibi 'Donmuş Bir İhtilafı' Sonuçlandırabilir mi?" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

TB2’ler Rusya’yı Düşündürüyor: “Ukrayna, Karabağ Gibi ‘Donmuş Bir İhtilafı’ Sonuçlandırabilir mi?” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Türk İHA’larının başarısı, vekalet savaşlarının ötesine geçerek konvansiyonel savaşları da içerir hale geliyor.

Geopolitical Monitor’de yayımlanan ve Nicholas Velazquez tarafından kaleme alınan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından Ermeni güçlerini bulmak, takip etmek ve vurmak için Bayraktar TB2 İHA’lar kullanılırken, bu durum Türkiye’nin ‘drone süper gücü’ olarak hakimiyetini de tüm dünyaya gösteriyordu.

Aslında bu savaşta Ermeniler de yabancı insansız hava araçları konuşlandırdı. Bunlar Rus Orlan-10 İHA’larıydı. Ancak Orlan-10’lar Türk Bayraktar TB2 İHA’ları yenemedi ve Türkiye, bir drone filosu yoluyla Sovyetler Birliği’nin ‘donmuş sorunlarından’ birini etkili bir şekilde sonuçlandırdı.

Sovyet sonrası “donmuş sorunlardan” birisi Türkiye’nin yardımıyla sonuçlandığında, Ukrayna’nın Türk insansız hava araçlarıyla bir “donmuş ihtilafı” sona erdirip erdiremeyeceği sorusu gündeme geldi. 

Ukrayna 2019’da 12 Bayraktar TB2 İHA satın almış olsa da Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma ilişkileri 2021’de daha daderinleşti ve Ukrayna Genelkurmay Başkanı bu İHA’lardan daha fazlasını satın almak istediklerini açıkladı. Karabağ’dan sonra Rusya’nın ulusal çıkarları açısından kritik öneme sahip ikinci bir cepheye de TB2’lerin angaje olduğu düşünüldüğünde bu gelişme Ruslar için kötü bir haber. 

Son dönemde Libya’dan Dağlık Karabağ’a ve Suriye’ye kadar birçok çatışmaların ortak noktası Bayraktar TB2 İHA’lar oldu. Ukrayna, Türk İHA’larına olan ilgisini derinleştirdiğine göre, trendin duracağına dair hiçbir işaret yok. 

Türkiye, jeostratejik hedeflerine ulaşmak için kendini geliştirmeye devam ediyor. Şimdilik Bayraktar TB2 İHA’larının ihracatı ve kullanımı bu sürecin hem sert hem de yumuşak gücünün bir alıştırması olarak görülüyor.

Yumuşak güç çünkü; bu insansız hava araçlarının ihracatı Sovyet sonrası oluşan devletlerle Türkiye’nin savunma ilişkilerini derinleştiriyor. 

Sert güç çünkü; bu İHA’ların çatışma bölgelerindeki Rusya destekli hedefleri vurmak için kullanılmasının gösterdiği etki, Rusya’nın güç projeksiyonuna zarar veriyor. Benzer bir durumun Ukrayna ile Rusya arasındaki olası bir çatışmada ortaya çıkması ise Rusya’yı düşündürüyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close