Efsanenin doğuşu: KİRPİ - M5 Dergi
DergiÖne ÇıkanSayı 349 Ağustos 2020

Efsanenin doğuşu: KİRPİ

Abone Ol 

Savunma sanayiinde giderek artan lojistik ihtiyaçlar neticesinde BMC 1990’lı yıların sonunda doğuştan askeri koşullara uygun taktik tekerlekli araçları kendi imkân ve kabiliyetleri ile geliştirmeye başlamıştır. KİRPİ başlangıçta sadece askerlerin güvenli bir şekilde taşınması amacı ile üretilmiştir. Daha sonra gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı projeler kapsamında farklı ihtiyaçların ortaya çıkmasıyla aracın değişik varyantları ar-ge çalışmalarıyla geliştirilerek BMC tarafından üretilmiştir.

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olan BMC, 1964 yılında İzmir’de kuruldu. Tasarım, AR-GE, mühendislik, üretim, satış ve satış sonrası hizmetleri kendi bünyesinde barındıran BMC, üretime başladığı ilk günden bu yana, 300 bin adedi geçen araç üretimi ile Türkiye ekonomisine yaklaşık 15 milyar dolarlık katma değer sağladı. Yarım asırlık köklü geçmişinde bir çok ilke imza atan BMC, İzmir’deki 250 bin metrekare alana sahip entegre tesislerinde, ticari ve özel araç üretiminin her alanında çözümler üretmeye devam etmektedir.

Kuruluşundan bugüne 700’ün üzerinde konfigürasyonda araç (çekici, ağır, orta ve hafif kamyon kamyonet, minibüs, midibüs, otobüs, taktik tekerlekli ve mayına karşı korumalı zırhlı askeri araçlar) yedek parça, motor ve döküm parçaları üretimi yapan BMC, başta Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere 80’i aşkın ülkeye de ihracat gerçekleştirmiştir.

BMC’nin askeri araç üretimi çok eski yıllara dayanmaktadır. BMC tarafından ticari olarak üretimi gerçekleştirilen Leyland, Yavuz, Fatih ve Profesyonel gibi ağır ticari araçların ve Levend ve Megastar gibi hafif ticari araçların askeri ihtiyaçlara yönelik olarak lojistik ve destek araçları olarak uyarlanması ile askeri akaryakıt ikmal araçları, personel taşıyıcı, yük ve silah taşıyıcı, ambulans gibi geri hizmet araçları ve daha birçok ihtiyaç BMC tarafından önce yurt içinde ardından dost ve müttefik ülkelerin orduları için üretilmiş ve ardından ihraç edilmiştir.

Savunma sanayiinde giderek artan lojistik ihtiyaçlar neticesinde BMC 1990’lı yıların sonunda doğuştan askeri koşullara uygun taktik tekerlekli araçları kendi imkân ve kabiliyetleri ile geliştirmeye başlamıştır.

İlk olarak taktik tekerlekli araç sınıfında 2,5 – 5 – 10 Tonluk 4×4 ve 6×6 araçlarının üretimini gerçekleştiren BMC bu konuda ordumuzun yurtdışına olan bağımlılığını sonlandırmış ve çok kısa sürede yerli ve milli tek ana tedarikçi olmuştur. Bu alanda göstermiş olduğu başarı daha sonra yurtdışında Malezya, Pakistan ve Afrika ülkelerinde BMC’nin ihracat yolunu açmıştır. Özellikle 1992 yılında 13.sü düzenlenen dünyanın en zorlu rallisi olarak adlandırılan Dakar Rallisi’ne Türkiye’den ilk kez bir markanın katılması büyük ses getirmiştir. BMC Fatih 214 -26 (6×4) ile 13bin km’lik zorlu parkura katılan Renç Koçibey ve ekibinin başarısı BMC’nin en zorlu koşullarda bile dayanıklılığını ispatlamış, bu da askeri anlamda da büyük fayda sağlamıştır.

BMC KİRPİ I (4×4) – Prototip

Araç, kendi alanında en iyi araçlardan biri olarak adını yürüyen kale olarak tarihe yazdırmayı başarmıştır. BMC KIRPI I daha sonra oluşan farklı ihtiyaçlara uygun olarak ambulans ve komuta aracı gibi birçok farklı versiyonuyla da kullanılmaya başlanmıştır.

MAYINA KARŞI KORUMA

BMC, Mayına Karşı Korumalı Araç projesi için 2007 Aralık ayında SSM (Şimdiki SSB) tarafından açılan ihaleye 29 Şubat 2008 tarihinde dosya hazırlayarak teklifini sunmuştur. BMC’nin kara araçlarındaki uzun yıllara dayanan deneyimi, tasarım ve üretim alt yapısı, yerli ve milli üretici olması ve ayrıca ordumuzun envanterinde bulunan araçlarında başarısı değerlendirildiğinde Teklife Çağrı Dosyasının verilerek en kuvvetli aday durumunda olmuş, teknik, yerlilik ve fiyat açısından en uygun firma olarak belirlenerek ardından Mayına Karşı Korumalı Araç ismiyle proje başlamıştır.

Sözleşme öncesi dünyadaki diğer üreticilerin araçları da incelenerek BMC’nin kendi inisiyatifi ve imkanları ile yürütülen geliştirme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan prototip araç şasili, helezon yay süspansiyonlu, şasi üzerine yerleştirilmiş V-tabanlı zırhlı gövdede sürücü dahil 15 kişiye kadar personel kapasiteli, 350 PS gücünde motorlu, otomatik şanzımanlı, 4×4 çekiş özellikli, manuel kuleli ve yaklaşık 16 ton yüklü ağırlıkta idi. Araca arkadan rampa şeklindeki bir kapıdan girilip çıkılıyordu.

Araçta ayrıca hidrolik direksiyon, klima, kalorifer, atış mazgalları ve barut gazı atma için havalandırma sistemi, soğuk ve sıcak hava şartlarında çalışma sistemi bulunmakta idi. İhale süreci kapsamında SSB tarafından yürütülen firma değerlendirme ziyaretleri esnasında bu araç heyetin beğenisine sunulmuş, araç kullanım konsepti açısından uygun bulunmuştur.

Sözleşme imzasından sonra sözleşme gereği geliştirme safhaları yeniden icra edilerek istenen tüm ilave ekipman ve özellikler araca kazandırılmıştır. Araç geliştirme döneminde yeni ekipmanların ve özelliklerin ilavesiyle yeniden dizayn edilerek birçok balistik ve mayın testlerine ve çevre koşulları testlerine tabi tutularak heyetin beğenisine sunulmuştur. Heyetin görüşleri doğrultusunda prototip araç nihai hale getirilerek konfigürasyon dondurulmuştur. Bu aşamanın sonunda ordumuzun da ihtiyaçlarına uygun olarak aracın şasisi iptal edilerek monokok gövdeye geçilmiş, süspansiyon sisteminde parabolik yaprak yaylı sisteme geçilmiş, otomatik yangın söndürme sistemi, merkezi lastik şişirme sistemi, geri görüş kamerası, 5 noktalı emniyet kemerleri, kendini kurtarma vinci, kabin içinde ek ısıtıcı, güçlü klima, patlasa da aracın gitmesini sağlayan run-flat lastik sistemi, telsiz sistemi alt yapısı araca eklenmiş, boya sistemi de sözleşmeye göre değiştirilmiştir. Prototip kalifikasyonunun devamında 4 adetlik pilot parti üretilerek mayın testleri dahil, tekrar kapsamlı testler uygulanarak araç seri üretime hazır hale getirilmiştir.

Seri üretim başlangıç töreni devlet yetkililerinin katılımı ile yapılmış ve törende araca yüksek koruma özellikleri nedeniyle “KİRPİ” ismi SSB tarafından verilmiştir.

Kirpi başlangıçta sadece askerlerin güvenli bir şekilde taşınması amacı ile üretilmiştir. Daha sonra gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı projeler kapsamında farklı ihtiyaçların ortaya çıkmasıyla aracın değişik varyantları Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilerek BMC tarafından üretilmiştir. Araca içeriden kontrol edilebilen otmatik Silah İstasyonu, Keşif Gözetleme Sistemi, RPG koruma ağı, Ambulans, Karıştırma-köreltme sistemi gibi entegrasyonlar yapılarak aracın kullanım alanı genişletilmiştir. Bunlara ilave olarak aracın motoruna “motor freni” özelliği de eklenmiştir.

BMC KİRPİ I (4X4) çok zorlu koşullarda birçok kere farklı tipteki saldırılara maruz kalmakla birlikte yüksek koruma seviyesi sayesinde kendini ispatlamış ve askerlerimiz tarafından çok beğenilmiştir.

Araç, kendi alanında en iyi araçlardan biri olarak adını yürüyen kale olarak tarihe yazdırmayı başarmıştır. BMC KİRPİ I daha sonra oluşan farklı ihtiyaçlara uygun olarak ambulans ve komuta aracı gibi birçok farklı versiyonuyla da kullanılmaya başlanmıştır.

Savunma Sanayi Başkanlığı ile imzalanan yeni bir sözleşme kapsamında BMC KİRPİ II geliştirilmiş, Bu sürüm ile araca bağımsız süspansiyon sistemi, disk fren, standart ABS fren sistemi, daha kapsamlı yangın söndürme sistemi, silah kulesi, yeni tip klima kalorifer Sistemi, KBRN Korunma Sistemi, Iç Konusma, Siren Anons Sistemi, Atıs Yeri Hedef Tespit Sistemi, Görüs Sistemleri, Sürücü Bilgi Sistemi, Konumlama ve Seyrüsefer Sistemi gibi ek donanımlar entegre edilmiştir. Aynı zamanda koruma sistemlerinde kompozit zırhlar da kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olarak yarım asırdır ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyoruz.

Askeri anlamda başta ordumuz olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin kara araçları konusundaki farklı ihtiyaçlarına uygun yüksek teknolojili çözümleri çok hızlı şekilde aldığımız geri bildirimlere göre değerlendirerek üretime alabiliyoruz. Türkiye’nin yerli, lider ve milli üreten gücü olarak ana muhabere tankımız ALTAY, yerli motor, yerli suv – pikap ve yerli zırhlı – zırhsız taktik tekerlekli araçların geliştirilmesi ve üretimi için hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. BMC KİRPİ aracımız yakaladığımız büyük başarı ile önce ülkemizde daha sonra da yakın coğrafyada büyük takdir toplamış durumda…

Bugüne kadar üretimini gerçekleştirdiğimiz binlerce KİRPİ aracımız ile Mehmetçiğimiz çok daha güvenli şekilde vazifesini yerine getiriyor.

Bugüne kadar gerçekleşen onlarca saldırıda çok şükür askerimizin güvenini sağlamayı başardık inşallah KİRPİ ile yakaladığımız büyük başarıyı, ALTAY başta olmak üzere diğer projelerimizle de taçlandırmaya devam edeceğiz ve ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda üreten gücü olmayı BMC ailesi olarak başaracağız.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close