Dünya Bankası Raporu: "Suriye'nin yeniden inşası en az 216 milyar dolar" - M5 Dergi
Dünya

Dünya Bankası Raporu: “Suriye’nin yeniden inşası en az 216 milyar dolar”

Abone Ol 

Yeniden imar, Esed rejiminin Aralık ayında devrilmesinin ardından Suriye’nin yeni yönetiminin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri.

Dünya Bankası Salı günü yayınladığı bir raporda, Suriye’nin iç savaş sonrası yeniden inşasının 216 milyar dolara mal olabileceğini belirtti.

Dünya Bankası, “2011-2024 dönemini kapsayan altyapı ve bina varlıklarını” değerlendirdiğini belirttiği son raporunda, “Suriye’nin yeniden inşa maliyetinin 13 yıldan fazla süren çatışmaların ardından 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor” dedi.

2011’de Esed’in hükümet karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmaya çalışmasıyla patlak veren Suriye iç savaşı yarım milyondan fazla insanın ölümüne ve ülkenin tüm altyapısının yerle bir olmasına neden oldu.

Raporda, “Çatışma, Suriye’nin çatışma öncesi brüt sermaye stokunun yaklaşık üçte birine zarar verdi; altyapıya, konutlara ve konut dışı binalara verilen doğrudan fiziksel zararın 108 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor” denildi.

Değerlendirilen kategoriler arasında altyapı, 52 milyar dolara denk gelen toplam hasarın yüzde 48’ini oluşturarak en ağır darbeyi alan kategori oldu.

Rapor, tahrip olan fiziksel varlıkların maliyetinin 140 milyar dolar ile 345 milyar dolar arasında değiştiğini ve “muhafazakar bir en iyi tahminle” 216 milyar dolar olduğunu tahmin etmektedir.

Savaşın ilk yıllarında ağır bombardımana maruz kalan muhaliflerin kalesi Halep vilayeti ve Şam kırsalı, yıkımın en büyük yükünü çekti.

Dünya Bankası Orta Doğu Bölümü Direktörü Jean-Christophe Carret, “Önümüzdeki zorluklar çok büyük, ancak Dünya Bankası toparlanma ve yeniden inşayı desteklemek için Suriye halkı ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazır” dedi.

Dünya Bankası yeniden inşa maliyetlerinin Suriye’nin 2024 yılı için öngörülen GSYH’sinden on kat daha fazla olacağını tahmin ediyor.

Esed’in devrilmesinden bu yana Suriye’nin yeni yönetimi yeniden inşa için yatırım çekmeye çalışıyor.

Yeni yönetim, Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere birçok şirket ve hükümetle anlaşmalar imzaladılar.

Kaynak: Mepa News

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close