Polonya ve Güney Kore ortak füze üretimine başlıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Polonya ve Güney Kore ortak füze üretimine başlıyor

Abone Ol 

Polonya ve Güney Kore, füze üretimini yerelleştirmek için yeni bir savunma ortaklığı kurduğunu açıkladı.

2 Eylül’de Kielce’de düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (MSPO) açılış gününde, Hanwha Aerospace ve WB Group, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Homar-K çoklu fırlatma roket sistemi için tasarlanan CGR-080 güdümlü füzelerin üretimi için Polonya’da bir ortak girişim kurmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Hanwha Aerospace Başkanı ve CEO’su Jaeil Son, WB Group Başkanı Piotr Wojciechowski ve Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz tarafından imzalandı.

Polonya Başbakan Yardımcısı Kosiniak-Kamysz etkinlik sırasında yaptığı açıklamada;

“Bu, muhtemelen bu yılki MSPO’nun en önemli etkinliği. Homar-K fırlatıcı için füze üretim kapasitesi kazanıyoruz. Bu bir dönüm noktasıdır. Savunma sanayinde giderek daha fazla kendi kendimize yetebilir hale geliyoruz. Sadece silah satın almıyoruz, aynı zamanda bunların üretimini de Polonya’ya getiriyoruz.”

ifadelerini kullandı.

Duyuruya göre, seri üretim kademeli olarak artacak ve 2028 yılı sonundan önce ileri bir aşamaya ulaşması bekleniyor.

CGR-080 güdümlü füze

CGR-080 güdümlü füze, yaklaşık 80 kilometre menzile sahiptir ve Polonya ile Güney Kore arasındaki teknoloji işbirliğine dayanan Homar-K roket topçu sistemini donatmak için tasarlanmıştır.

Polonya, füzeyi yurt içinde üreterek, kritik mühimmatlar için güvenilir bir tedarik zinciri sağlamayı ve aynı zamanda yeni ihracat kapasitesine sahip tasarımlarla müttefik kuvvetleri desteklemeyi amaçlamaktadır.

Bu girişim, Avrupa’da kötüleşen güvenlik durumuna yanıt olarak Polonya’nın savunma sanayi tabanını genişletme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Bu hamle, son yıllarda tanklar, obüsler ve roket topçuları kapsayan önemli savunma sözleşmeleri imzalayan Varşova ve Seul arasındaki ilişkileri de güçlendiriyor.

Yeni fabrikanın 2028 yılına kadar tam olarak faaliyete geçmesi planlanan Polonya, sadece gelişmiş silahların alıcısı olmakla kalmayıp, kendi silahlarını sürdürebilen ve genişletebilen bir üretici olma yolunda bir adım atıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close