Türk savunma sanayiinin 2020 hedefleri - M5 Dergi
Savunma Haberleri

Türk savunma sanayiinin 2020 hedefleri

Abone Ol 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar 2020 yılında da artarak devam devam ediyor.

Teknopark İstanbul tarafından 3 ayda bir yayımlanan “Target” dergisinin 6. sayısında, Türk savunma sanayisinin bu yıl gerçekleştirmeyi planladığı hedefler ile ilgili bir yazıya yer veriliyor.

SAVUNMA SANAYİSİNİN 2020 HEDEFLERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar 2020 yılında da artarak devam devam ediyor. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bu yıl açıkladığı, yerli imkanlarla üretilen kara, hava ve deniz sistemleri ile yerli mühimmat ve elektronik sistemlerin teslimatına ilişkin detaylar Türkiye’nin bu alanda giderek güçlendiğinin de işaretçisi.

ASKERLERİN ZIRH KORUMASI ARTIYOR

Savunma sanayisinin özellikle önem verdiği alanlardan biri olarak öne çıkan Kara Kuvvetleri’nin zırhlı araç kabiliyetinin arttırılmasına yönelik araçlar bu yılın ana gündemini oluşturan unsurlar arasında. Bu kapsamda BMC tarafından üretilen VURAN ve KİRPİ 2 zırhlı tekerlekli araçlarının teslimat süreci devam ediyor. İlk kez 2019’da teslimatına başlanan VURAN 4×4 çok amaçlı zırhlı araçları, mayınlara karşı yüksek koruma ve hareket kabiliyetiyle öne çıkıyor. Benzer özelliklere sahip olan ve 2009’dan beri hizmet veren KİRPİ ailesinin geliştirilmiş yeni modeli olan KİRPİ 2 araçları da ilk kez 2018’de envantere girmişti. Ayrıca 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç Projesi kapsamında da ilk teslimatların bu yıl yapılması planlanıyor.

Bu yıl ilk kez envantere girecek bir başka araç da Kara Kuvvetleri Komutanlığı için üretimi yapılan Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı Araç. Geçtiğimiz aylarda testleri tamamlanan Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı Araç, 8×8 platform, bağımsız süspansiyon, patlak gider lastikler, merkezi lastik şişirme, 600 beygir gücünde motor, tork konvertörlü otomatik şanzıman da dahil önemli özellik ve kabiliyetleriyle dikkat çekiyor.

Bu yılın önemli gelişmelerinden biri de Zırhlı Amfibi Hücum Aracının (ZAHA) kalifikasyon testlerine başlanması. Bunun yanında Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ, Olay Yeri İnceleme Aracı, Gizli Zırhlı Küçük Otobüs GİZKO, Zırhlı Ambulans da dahil çeşitli tip ve özellikteki araçlar da güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak. Emniyet Genel Müdürlüğü için başlatılan Zırhlı Kamyonet ve Binek Araçları Projesi kapsamında da gizli silah kuleli zırhlı kamyonetler ilk kez teslim edilmeye başlanacak. Zırhlı araçlar dışında bulunan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gereksinimleri doğrultusunda yapılan teslimatlar da yıl boyunca sürecek. Makine Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından geliştirilen Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Obüs BORAN’ın ilk teslimatları bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için tasarlan BORAN, uzun menzilli mühimmatlar ile 17 kilometreyi aşan ve dakikada altı atım yapabilen 105mm’lik bir namluya sahip. Beş personel ile kullanılan ve bir dakikadan az bir sürede pozisyon alabilen BORAN, atış kontrol sistemi, GPS ve panoramik dürbün da dahil çok sayıda ekipmanla donatıldı.

2020 yılında ayrıca hafif, orta ve ağır sınıf insansız kara araçlarından bazılarında da ihaleye çıkılacak ve bu araçlar envantere alınacak.

YERLİ MÜHİMMAT VE FÜZELER

Bu yıl aynı zamanda yerli mühimmat ve füze sistemlerinin de hem çeşit hem de nicelik olarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki sayısının arttığı bir yıl olması hedefleniyor. İlk yerli piyade tüfeği MPT-76 ve buna uyumlu tüfek altı bombaatarları ile yerli tabanca METE’nin teslimatı da yıl boyunca sürecek. Sınır içi ve dışı operasyonlarda başarı ile kullanılan Fırtına obüslerinin topçu mühimmatı sevk sistemlerinin geliştirilmesine de devam ediliyor.

YENİ FÜZELER GÖREVE BAŞLIYOR

En kapsamlı yeniliklerin ise bu yıl füze sistemlerinde yaşanması bekleniyor. KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemlerinin teslimatına bu yıl da devam edilecek. ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ve testleri geçtiğimiz yıl başarıyla sonuçlandırılan Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A, bu yıl ilk kez envantere alınacak. ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen HİSAR-A füze sistemi savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları ve füzelere karşı 15 kilometreye kadar etkin önleme özelliğine sahip. Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-O’nun da harp başlıklı tam atım füze atışlı testleri yapılacak. 25 kilometre menzile kadar etkin olan HİSAR-O’nun gelecek yıl hizmete alınması planlanıyor.

Uzun Menzilli Tanksavar Sistemleri UMTAS ve L-UMTAS ile Orta Menzilli Tanksavar Sistemi OMTAS füzelerinin teslimatına da bu yıl devam edilecek. Ayrıca ilk yerli ve milli hava füzesinin üretilmesi amacıyla yürütülen GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN havadan havaya füzesinin uçaktan test atışlarının tamamlanması ve envantere alınması planlanıyor. Hava Kuvvetleri için HGK, KGK, LGK ve Teber güdüm kitleri ile insansız hava araçlarında kullanılan SOM-A akıllı mühimmatının teslimatına da yıl boyunca devam edilecek.

İHA’LAR DAHA DA GELIŞİYOR

Uzun zamandır Türk Silahlı kuvvetleri envanterinde kullanılan insansız hava aracı (İHA) filosu bu yıl yeni ve gelişmiş sistemlerle daha da büyüyecek. Bu kapsamda AKINCI Taarruz İnsansız Hava Aracı’nın yıl sonunda teslimatına başlanması hedefleniyor. Ayrıca otonom İHA’lar KARGU ve ALPAGU ile Geliştirilmiş Mini İHA’ların ilk teslimatına da yıl içerisinde başlanacak. Kargo İHA’nın sözleşmesinin ise 2020 yılı içinde imzalanması ve tasarım ile geliştirme çalışmasının yapılması da bu yıl atılacak önemli adımlar arasında.

İlk yerli taarruz helikopteri olan T-129’un geliştirilmiş modeli olan ATAK Faz II’nin detay testlerinin de bu yıl içinde tamamlanması ve ilk helikopterlerin göreve başlaması hedefleniyor.

TCG ANADOLU DENİZE İNDİRİLECEK

2020 yılının aynı zamanda Türkiye kıyılarının savunulmasında yerli imkanlarla üretilen gelişmiş platform ve sistemlerin denizle kavuşacağı bir dönem olması hedefleniyor. En önemli gelişme kuşkusuz Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU’nun denize indirilmesi olacak. İstanbul Sedef Tersanesi’nde 2014 yılında yapımına başlanan TCG ANADOLU, ana tahrik ve sevk sistem entegrasyonunun tamamlanmasının ardından Şubat ayı başında liman test hazırlıkları Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak nitelendirilen TCG ANADOLU 232 metre uzunluk ile 32 metre genişliğe sahip. 58 metre yüksekliğindeki gemide, altı iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metrekare uçuş güvertesi ve 900 metrekare hangar yer alıyor. TCG ANADOLU, altı adet F35B savaş uçağı, dört adet Atak helikopteri, sekiz adet orta yük nakliye helikopteri, iki adet Seahawk genel maksat helikopteri ve iki adet insansız hava aracından oluşan bir filoya ev sahipliği yapacak. Gemide 348 kalıcı personel görev alacak.

Türk Deniz Kuvvetleri’nde yer alan PREVEZE Sınıfı Denizaltıların Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi’nin ön tasarım aşaması da bu yıl tamamlanacak. Proje kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan dört PREVEZE sınıfı denizaltının mevcut sistemleri yenilenecek. Modernize edilecek ve yeni kabiliyetlerle donatılacak denizaltılar, sırasıyla 2023, 2024, 2026 ve 2027’de hizmete girecek. Bu yıl ayrıca iki adet Acil Müdahale Dalış Eğitim Botu ile yeni SAT Botu’nun ikincisi teslim edilecek. Donanma ayrıca Test ve Eğitim Gemisi UFUK’a da bu yıl kavuşacak.

ELEKTRONIK SISTEMLER ILE MODERN ORDU

Modern orduların temel altyapısını oluşturan elektronik sistemlerin teslimat ve geliştirme çalışmaları da 2020’ye damgasını vuracak. Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi (IFF) Mod 5/S Projesi kapsamında öncelikle F-16 olmak üzere çeşitli hava ve deniz platformlarına milli IFF cihazlarının entegrasyonu bu yıl yapılacak. Modüler Geçici Üs Bölgelerinin, çeşitli tiplerde karıştırıcı, köreltici, İHA önleyici sistem ile telsiz ekipmanlarının ve ASELPOD Hedefleme Podlarının teslimatına devam edilecek. Elektronik harp korumalı, 30-512 Mhz frekans aralığında çalışan ve frekans atlama özelliğine sahip, beş farklı dalga şekli yüklü ve istenildiğinde yeni dalga şekilleri yüklenebilen yeni tip el telsizleri (EHKET) de sahaya inecek. Ayrıca X Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi kapsamında teslimatlara da bu sene başlanacak.

Bu yıl ayrıca RAKAS-MUKAS Projesi kapsamında Radar Karıştırma ve Aldatma Simülatörü (RAKAS) sistemi, Radar Elektronik Destek (ED)/Elektronik Taarruz (ET) Sistemleri Projesi kapsamında ED ve ET sistemleri ve X Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi kapsamında da çeşitli ekipmanlar güvenlik güçlerinin envanterine dahil edilecek.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close