TCG Anadolu'da görev alacak: Zırhlı Amfibi Hücum Aracı deniz testine başladı - M5 Dergi
Savunma Haberleri

TCG Anadolu’da görev alacak: Zırhlı Amfibi Hücum Aracı deniz testine başladı

Abone Ol 

TCG Anadolu’da görev alacak, yerli imkânlarla geliştirilen ZAHA’nın (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) deniz testlerine başladığı bildirildi.

FNSS savunma tarafından yerli inkanlarla geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın deniz testlerine başladığıyla ilişkiin görünrüler FNSS firmasının resmi sosyal medya hesabında paylaşıldı.

FNSS firmasının paylaştığı ilk görselde, platformun kıyıda yumuşak arazide hareketi yer alırken ikinci görselde ise ZAHA’nın deniz testlerine ait fotoğraf paylaşıldı.

ZAHA, TCG Anadolu’da alacağı göreve emin adımlarla ilerliyor.

ZAHA – Zırhlı Amfibi Hücum Aracı

Zırhlı Amfibi Hucum Aracı (ZAHA), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak FNSS tarafından tasarlanmıştır.

ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip olan bir araçtır.

Harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır.

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot karada ise 70 km/s azami sürat ile yüksek bir hareket kabiliyeti kazandırmaktadır.

Yüzde 60 dik eğim tırmanabilen, yüzde 40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 santimetre dik engelleri ve 2 metre hendekleri de kolaylıkla geçebilmektedir. ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahiptir.

ZAHA; Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı ve Kurtarma Aracı olmak üzere üç değişik konfigürasyona sahiptir.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) ihtiyacını karşılamak için, sözleşmesi SSB ile FNSS arasında 7Mart 2017 tarihinde Ankara’da imzalandı.

FNSS, proje kapsamında 23 adet personel taşıyıcı, 2 adet komuta kontrol aracı ve 2 adet kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edecek.

Zırhlı amfibi hücum araçları, amfibi harekâtta; hem birliklerin kıyıya güvenli bir şekilde çıkartılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra, bir zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapıyor.

Bu araçlar, harekâtın amfibi hücum safhasında, havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve yüksek süratle gemi-kıyı intikalini yaparak birliklerin, koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

Karada ise diğer zırhlı araçlarla yan yana görev icra edebiliyor. Zırhlı amfibi hücum araçlarının, görev tanımlarının gereğince, çift doğalı araçlar olarak, hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor.

Dünyada çok az sayıda ülke, bu tür araçları envanterinde bulunduruyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close