Kritik Tesislerin ve Zırhlı Araçların Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi Ailesi: SARP - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Kritik Tesislerin ve Zırhlı Araçların Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi Ailesi: SARP

Abone Ol 

Uzaktan Kumandalı Silah Sistemleri(UKSS) alanında dünya markası olan ve halihazırda bu alandaki ürünleri ~20 farklı ülkede kullanılan ASELSAN’ın sabit tesislerde ve kara araçlarında kullanılması amacıyla geliştirdiği ürünü SARP.

Asıl olarak ALTAY tankında kullanılması amacıyla geliştirilmesine başlanan SARP, şuan üs bölgelerinde, KİRPİ, KİRPİ-2, COBRA-2, EJDER YALÇIN 4X4, VURAN. gibi zırhlı araçlarda ve M-60TM, T-72 gibi tanklarda kullanılıyor.

SARP, asimetrik hedeflere, etki edebileceği tüm kara hedeflerine ve kısıtlı ölçüde hava hedeflerine karşı kullanılıyor. SARP, 7.62 ile 12.7 mm çapındaki makineli tüfeklerle, 40 mm bomba atar ve anti tank füzeleriyle donatılabiliyor.

SARP, 7.62mm makineli tüfek ile 1000mermi, 127mm ile 400 mermi, 40mm silah ile donatıldığında 96 mermi taşıyabiliyor. Rakamlar SARP’ın modellerine göre değişim opsiyonuna sahip.

Gerçek zamanlı işletim sistemine sahip SARP, otomatik hedef takibi, balistik hesaplama ve bilgisayar tabanlı atış kontrol fonksiyonlarına sahip. Eğer kullanıcı isterse manuel hedef takibi de yapılabilmekte.

Araca monteli SARP, yüksek stabilizasyonu sayesinde sabit veya hareket halinde sabit veya hareket halindeki hedeflere angaje olabiliyor.

Sağa ve sola saniyede 60 derece hızla dönebilen ve -30 ile 60 derece arası yükselme açıları bulunan SARP, bu hareketleri yine ASELSAN üretimi olan HERKÜL-04D servo motoru ile sağlıyor. SARP’ın gözü yine ASELSAN üretimi ATS-70/71 elektro optik. ATS-70/71, yüksek performanslı hem termal hem gündüz kamerasına sahip.

Bu kameralarda sürekli optik büyütme özelliği de mevcut. ATS-70/71 yüksek performanslı lazerle mesafe ölçme yeteneği, geliştirilmiş görüntü işleme algoritması gibi özellikleriyle ATS ailesinin en kabiliyetli üyesi. SARP bu sayede kara ve hava hedeflerinin hedeflerinin tespit, teşhis ve sınıflandırmasını yapıyor.

SARP’ın çeşitli versiyonları mevcut.

İlk versiyon, eş eksenli olarak iki silahın aynı anda takılabildiği SARP-DUAL. SARP-DUAL’e, kullanım ihtiyaçlarına göre ana silah olarak 7,62mm makinalı tüfek, 12,7mm uçaksavar veya 40mm bomba atar takılabilirken, yardımcı silah olarak da 7,62mm makineli tüfek takılabiliyor.

SARP-DUAL halihazırda Polis Özel Harekat’a ait KİRPİ zırhlı araçlarında ve Katar Ordusu’na ait EJDER YALÇIN 4X4 zırhlı araçlarında ve Kazakistan Ordusu’nda kullanılıyor.

İkinci versiyon SARP’ın daha düşük boyut ve ağırlığa sahip hali olan SARP-L. Uzaktan ateşleyebilme özelliği olan SARP-L, 7.62 veya 5.56mm silahlar ile donatılabiliyor.

Ailenin diğer üyesi SARP-NSV. SARP-NSV, Rus menşeli 12.7mm NSV makineli tüfek takılabilen versiyon. SARP’ın mevcut yeteneklerine ek olarak, 12.7mm NSV makineli tüfeğin takılabilmesine imkân sağlamakta. Kazakistan Ordusu tarafından SARP-NSV kullanılıyor.

Bir diğer versiyon ise SARP TANK. Bu versiyon 2 adet lazer güdümlü anti-tank füzesi ve lazer hedef işaretleyici eklenmiş versiyon. SARP-ANTİ TANK , SARP’ın makinalı tüfek ile sunmuş olduğu özelliklere ek olarak, ihtiyaç ve tehdit tipine göre lazer güdümlü anti-tank füzelerinin etkin ve yüksek hassasiyetle kullanılabilmesine de olanak sağlayan hibrit bir model.

Ailenin üyelerinden biri de  Kablosuz SARP. İnsansız Kara Araçları ve İş Makinaları için geliştirilen bu versiyon personeli çatışma bölgesinin uzağında tutuyor. Güvenli, kriptolu, karıştırmaya dayanıklı ağ ile haberleşme sağlanıyor.

Son versiyon ise SARP-ZAFER. Ürün araç içinden mühimmat yükleme yeteneği ve düşük silueti ile öne çıkmakta. SARP-ZAFER Katar’a ihraç edilen NUROL MAKİNA üretimi YÖRÜK zırhlı araçlarında kullanılıyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close