İngiltere’den Akdeniz ve Hint Pasifik’e uçak gemisi gönderme kararı
İngiltere, uçak gemisi HMS Prince of Wales’in Akdeniz ve Hint-Pasifik’e konuşlanacağını duyurdu.
İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, HMS Prince of Wales’in önümüzdeki günlerde Portsmouth’taki ana limanından ayrılacak ve 2025 İngiliz Taarruz Grubu’nun lider gemisi olarak Akdeniz ve Hint-Pasifik’e konuşlanacak.
İngiltere Hint-Pasifik’e en son 2021 yılında uçak gemisi HMS Queen Elizabeth liderliğinde bir taşıyıcı saldırı grubu konuşlandırmıştı.
Uçak gemisi Portsmouth’tan ayrıldıktan sonra Cornwall açıklarında savaş gemileri, ikmal gemileri ve uçaklardan oluşan bir gruba katılacak ve Akdeniz’e doğru yol alacak.
Uçak gemisi vurucu grubu ilk olarak Neptune Strike tatbikatı için NATO komutası altına girecek ve ittifakın çoklu uçak gemisi ve amfibi vurucu grupları da dahil olmak üzere üst düzey deniz vurucu yeteneklerini kullanma kabiliyetini test edecek.
Açıklamaya göre, saldırı grubu daha sonra Hint Okyanusu’ndan geçerek ABD, Hindistan, Singapur ve Malezya gibi ortaklarla tatbikatlar ve liman ziyaretleri gerçekleştirecek.
Diğer yandan Norveç konuşlanma için bir savaş gemisi sağlarken, Kanada ve İspanya da saldırı grubu için gemi katkısında bulunacak.
Kaynak: M5