STM’nin Malezya Korvet Projesi’nde önemli adım: Bloklar kızağa alındı
Türk savunma sanayii şirketi STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması için inşa edilecek üç korvetin ilk blokları, düzenlenen törenle kızağa alındı.
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş’nin ana yükleniciliğinde yürütülen proje kapsamında, korvetlerin kızağa koyma töreni 8 Nisan’da İstanbul Denizcilik A.Ş. Tersanesi’nde gerçekleştirildi. Törene, Malezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Datuk Lokman Hakim bin Ali, Malezya Kraliyet Donanması Komutanı Oramiral Datuk Zulhelmy bin Ithnain ve STM Deniz Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal katıldı.
Tören, Aralık 2024’te gerçekleştirilen sac kesim töreninin ardından projenin ikinci önemli kilometre taşı olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’den Asya-Pasifik’e ilk korvet ihracatı
STM Deniz Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin askeri denizcilik alanındaki mühendislik birikimini dost ülkelerle paylaşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
“Malezya ile savunma alanında yürüttüğümüz iş birliği, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemli bir göstergesi. LMS Batch-II Projesi kapsamındaki bu üç korvet, aynı zamanda Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesine gerçekleştirdiği ilk korvet ihracatı olma özelliği taşıyor” diyen Soydal, gemilerin 2027 yılı sonuna kadar Malezya Kraliyet Donanması’na teslim edileceğini kaydetti.
Yüksek teknoloji, yüksek katılım
STM tarafından tasarlanan ve ADA Sınıfı korvet tasarımına dayanan gemiler, Malezya Kraliyet Donanması’nın ihtiyaçlarına göre özelleştirildi. Proje, tasarımdan inşaya, sistem entegrasyonundan lojistik destek faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede Türk savunma sanayii firmalarının katılımıyla yürütülüyor.
Korvetlerde, ASELSAN’ın geliştirdiği 30 mm MUHAFIZ uzaktan komutalı silah sistemi, CENK 3D arama radarı, ARES 2D radar sistemi, Akrep atış kontrol radarı, Chaff aldatma sistemi, IFF dost-düşman tanıma sistemi ve diğer elektronik sensörlerin yanı sıra, ROKETSAN üretimi ATMACA gemisavar füzesi ve HAVELSAN’ın Savaş Yönetim Sistemi de yer alacak.
Yaklaşık 100 metre uzunluğundaki korvetler, 2.500 ton deplasmana, 26 knot azami hıza, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik personel kapasitesine sahip olacak.
G2G anlaşma ile başlayan stratejik iş birliği
Türkiye ile Malezya arasında 10 Haziran 2024 tarihinde Ankara’da imzalanan Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin Devletten Devlete (G2G) Mutabakat Muhtırası kapsamında hayata geçirilen LMS Batch-II Projesi, Türk savunma sanayiinin küresel alandaki etkinliğini bir kez daha ortaya koydu.
STM, projedeki ana yüklenici rolüyle yalnızca gemi üretimi değil, aynı zamanda Türkiye’nin mühendislik, üretim ve sistem entegrasyon kabiliyetlerinin uluslararası alanda tanıtımına da önemli katkı sunuyor.
STM LMS Batch-II Gemi Özellikleri
Türk Deniz Kuvvetleri ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde geliştirilen MİLGEM Projesi ile Türkiye, dünyada kendi savaş gemisini tasarlayıp inşa edebilen 10 ülke arasında yerini aldı. Bu yetkinlik, SSB’nin ihracat odaklı vizyonu sayesinde hem Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor hem de dost ve müttefik ülkelerin savunma kabiliyetlerinin gelişimine destek oluyor.
Bu çerçevede, Türkiye ile Malezya arasında imzalanan “Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin Devletten Devlete (G2G) Mutabakat Muhtırası” ile Malezya Kraliyet Donanması için yürütülen “Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch-II Projesi”nin kabul mektubu 10 Haziran 2024’te Ankara’da düzenlenen törenle teslim edildi. Projenin sac kesim töreni ise 4 Aralık 2024’te İstanbul’da gerçekleştirildi.
STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın özel gereksinimlerine uygun şekilde tasarlanan ve özelleştirilen üç adet korvet, LMS Batch-II Projesi kapsamında Türkiye’de inşa ediliyor. Ana yüklenici olarak STM, gemi tasarımı, proje ve inşaat yönetimi, malzeme ve sistem tedariki, entegrasyon, montaj, test süreçleri ile entegre lojistik destek (ELD) faaliyetlerinden sorumlu olacak. Ayrıca, proje kapsamındaki tüm tasarım ve lojistik dokümantasyon da STM tarafından hazırlanacak.
Korvetlerin inşa ve donatım süreci, Türk savunma sanayii şirketlerinin yoğun katılımıyla Türkiye’de yürütülüyor. STM liderliğinde inşa edilen gemilerde, ASELSAN tarafından geliştirilen 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED Sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi (IFF) ve çeşitli elektronik sensörler yer alacak. ROKETSAN üretimi ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ile 76 mm top atış kontrol sistemi de platforma entegre edilecek.
Her biri 99,56 metre uzunluğa ve yaklaşık 2.500 ton deplasmana sahip olacak korvetler, 26 knot azami hıza ulaşabilecek. Gemiler, helikopter platformu ve 111 kişilik personel kapasitesi ile 14 gün süreyle kesintisiz görev icra edebilecek şekilde tasarlandı.
Teknik Özellikler
Ana Boyutlar:
- Toplam Uzunluk: 99,56 m
- Maksimum Genişlik: 14,42 m
- Su Çekimi: 3,94 m
- Deplasman: ~2.500 ton
Hız ve Menzil:
- Azami Hız: 26+ knot
- Seyir Hızı: 14 knot
- Menzil: 4.000+ deniz mili (14 knot’ta)
Personel ve Görev Süresi:
- Personel Kapasitesi: 111 kişi
- Görev Süresi (Dayanıklılık): 14 gün
Silah Sistemleri
- 1 x 76 mm Ana Top
- 2 x 4 SSM (Gemisavar Füze)
- 1 x 30 mm İkincil Top
- 2 x 2 SAM (Hava Savunma Füzesi)
- 2 x Dekoy Fırlatıcı Sistemi (DLS)
Tahrik ve Güç Sistemleri
- 4 x Dizel Motor (CODAD Tahrik Sistemi)
- 2 x Devir Düşürücü Dişli
- 2 x Şaft
- 2 x CPP Pervane
- 4 x Dizel Jeneratör
- Yalpa Sönümleme Sistemi
Sensörler ve Elektronik Sistemler
- Savaş Yönetim Sistemi (CMS)
- 3D Gözetleme Radarı
- IFF Sistemi (3D radar ile entegre)
- 1 x Atış Kontrol Radarı
- Atış Kontrol Sistemi
- 2 x Hedef Belirleme Görüş Sistemi (TDS)
- C-ESM (Elektronik Destek) Sistemi
- Taktik Veri Linki (LINK-Y)
Kaynak: M5