HAVELSAN 2019'da siber güvenlikte birçok başarıya imza attı - M5 Dergi
Savunma Haberleri

HAVELSAN 2019’da siber güvenlikte birçok başarıya imza attı

Abone Ol 

HAVELSAN tarafından üç ayda bir yayımlanan “HAVELSAN Dergi”nin 4. sayısında, HAVELSAN’ın siber güvenlik alanında ulaştığı başarıları konu edinen bir yazıya yer veriliyor.

Dergide yer alan “Siber Güvenlikte Yakaladığımız İvmeyi 2020’de de Sürdüreceğiz” başlıklı yazı: 

Siber Güvenlik Direktörlüğü, 2019 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışı birçok iş geliştirme faaliyeti yürüterek, bunların önemli bir parçasında sözleşme imzaladı. Yürüttüğümüz projeleri HAVELSAN kalitesi ile tamamlayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Geliştirmelerini tamamladığımız ve hazır ürün haline getirdiğimiz KALKAN, BARİYER, GÖZCÜ, yurt içi müşterilerimizde kendilerini ispatladı. 2020 yılında pazarlama faaliyetlerini artırarak hem yurt içi hem de yurt dışında birçok askeri ve sivil kurumda bu ürünlerimizin kullanılmasını hedefliyoruz.

2019 yılında yakaladığımız ivmeyi 2020 yılında da sürdürmeyi hedefliyoruz. Ekibimizin sayısını kontrollü bir şekilde artırmanın yanı sıra mevcut insan kaynağımızın niteliklerini artırmak için de gerekli planlamaları yaptık.

2020 yılında verdiğimiz hizmet kalemlerinin sayısıyla birlikte, ürünlerimizin de sayısını artırmayı hedefliyoruz.

GÖZCÜ, BARİYER ve KALKAN’ın başarısı

Siber Savunma Teknoloji Merkezi (SİSATEM), 1998 yılından beri yürüttüğü siber güvenlik faaliyetlerinden elde edilen birikim ile ülkemizin siber güvenlikte mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen HAVELSAN’ın yapı taşını oluşturuyor. SİSATEM bünyesinde Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Hizmetleri, Siber Güvenlik Analiz ve Test Hizmetleri, Danışmanlık ve Denetim Hizmetleri, Siber Güvenlik Akademisi, Yerli ve Milli Siber Güvenlik Ürünleri Geliştirme faaliyetleri ile ulusal güvenliğimiz için önemli birçok kabiliyet barındırıyor.

Çalışmalarını siber güvenlik ürün ve hizmetleri olarak ikiye ayıran Siber Güvenlik Direktörlüğü;

Hizmetler tarafında;

60 farklı kamu ve özel kurum/kuruluşa, %80’den fazlası Analiz ve Test Hizmetleri’nde olmak üzere 50’nin üzerinde resmi teklif vererek, toplamda 5 Milyon TL’nin üzerinde kesinleşen satış rakamlarına ulaştı.

Ürünler tarafında ise; 40 farklı kamu ve özel kurum/ kuruluşa, 8 farklı ürün için, 20’nin üzerinde yeni ürün satışı, lisans yenileme, ürün eğitimi ve bakım ve onarım teklifi vererek, Açık Kaynak Pardus ürün grubu için yaklaşık 10 Milyon TL, diğer ürünler için de yaklaşık 1 Milyon TL kesinleşen satış rakamlarına ulaştı.

Hizmetler tarafında 2019 takvim yılı içerisinde, 10’un üzerinde siber güvenlik hizmet işi tamamlanarak teslim edilirken, ekipler hali hazırda 4 farklı projede çalışmaya devam ediyor. 2019 yılı sonu itibarıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile siber güvenlik projesi imzalandı. Anadolu Ajansı ile yapılan görüşmelere devam ediliyor. Ayrıca Turk Loydu ve HAVELSAN, imzaladıkları iş birliği anlaşması ile siber güvenlik alanında güçlerini birleştirdi.

2019 takvim yılı içinde görüşmeleri başlamış, 80 farklı portföyde, HAVELSAN’ın siber güvenlik ürün ve hizmetlerinin konumlandırılması için, iş geliştirme ve satış faaliyetleri de devam ediyor.

Ürünleşme faaliyetleri kapsamında HAVELSAN yerli kaynakları ile geliştirilen HAVELSAN GÖZCÜ, HAVELSAN BARİYER ve HAVELSAN KALKAN ürünlerine 2019 yılı yol haritasında belirtilen özellikleri ekleyen Siber Güvenlik Direktörlüğü, 2020 yılında bu ürünler için ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.

2019 yılı sonunda HAVELSAN GÖZCÜ ürününün 3.5 versiyonu çıkarılarak sahada mevcut müşterilere yaygınlaştırmasına da devam ediliyor. Yine 2019 yılı sonunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere başlatılan POC çalışmaları ve bu kurumlar üzerinde ürün geliştirme çalışmaları da devam ediyor.

HAVELSAN BARİYER ürünü de 3.0.0 versiyon testlerini de tamamlanarak, EAL 4+ sertifikasını kazanan ilk siber güvenlik ürünü olmayı başardı. Bu başarının ardından HAVELSAN GÖZCÜ ve HAVELSAN KALKAN ürünlerinin de EAL sertifikasyon sürecinde son aşamalara gelindi. 2020 yılının ilk ayları içerisinde her üç siber güvenlik ürünü için de EAL sertifikasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor. 3.0 versiyonu ile olgunluğa kavuşan BARİYER ürünü, ürünleşme faaliyetleri kapsamında 2020 yılı içerisinde kurumlarda deneme sürecine başlayacak.

HAVELSAN KALKAN ürününde de, 2.0 versiyonu üzerine geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Hali hazırda satışı gerçekleşmiş kurum/kuruluşlar için sahadaki destek faaliyetlerine ve POC çalışmaları ile gelişim ve yaygınlaşma çalışmalarına devam ediliyor.

Ayrıca, Malezya’da Cyber Tactical Operation Center projesi kapsamında HAVELSAN liderliğinde yerli iş ekosisteminde yer alan firmaların yetkinliklerinin kullanabileceği çözümler de icra edilecek.

Siber Güvenlik Direktörlüğü;

• Pakistan Bilgi Güvenliği Derneği’nin düzenlediği Siber Güvenlik Zirvesi’ne onur konuğu olarak katıldı ve sunum, panel ve ikili görüşmelerde siber güvenlik yetkinliklerini aktardı.

• Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun en önemli siber güvenlik fuarı olarak kabul edilen, bu yıl 7’ncisi düzenlenen Dubai Siber Güvenlik (GISEC) Fuarında, hizmet ve ürünlerini tanıtmanın yanı sıra, iş ekosisteminde yer alan firmalara da standında yer vererek bir ilke imza attı. 50’ye yakın firma temsilcine siber güvenlik ürün ve hizmetlerini ve entegre çalışan diğer teknoloji çözümlerini anlattı.

• Siber güvenlikte ulusal ve uluslararası alanda ihtiyaç duyulacak yazılımları birlikte geliştirme, ortak Ar-Ge çalışmaları yapma, siber istihbarat alanında ortak hareket etme kararlarının yer aldığı iş birliği protokolünü, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyelerinden IntelProbe ile imzaladık.

• IDEF 2019, 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda HAVELSAN GÖZCÜ, BARİYER, KALKAN siber güvenlik ürünlerini yerli ve yabancı katılımcılara tanıttı. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve STM ile iyi niyet protokolü imzaladı.

• NATO CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) tarafından her yıl Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen CyCon Konferansı’na katıldı.

• Enerji, telekomünikasyon, otomotiv, güvenlik gibi alanlarda faaliyet gösteren Katar’ın önde gelen uluslararası șirketlerinden Jaidah Grup ile siber güvenlik çözümleri için iș birliği anlașması imzaladı. Doha’da imzalanan anlaşma ile Katar merkezli Jaidah Grup, HAVELSAN’ın siber güvenlik alanındaki tecrübesinden faydalanacak, HAVELSAN’ın ürün ve çözümlerini kullanarak siber güvenlik yetkinliklerini geliștirecek. Anlașma kapsamında HAVELSAN, ilk etapta Katar’da Jaidah Grup için siber güvenlik merkezi kuracak ve geliștirdiği siber güvenlik platformunu Jaidah Grup’un erișimine açacak. Jaidah Grubun, HAVELSAN’dan teknoloji transferi gerçekleștireceği anlașma doğrultusunda, HAVELSAN çözümlerinin yerelleștirilebilmesi amacıyla Katar üniversiteleri ile iș birliği yapılacak.

• HAVELSAN, Teknoloji Kampları kapsamında 24 Haziran-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında 6 ana teknoloji kampı gerçekleştirdi. 1-5 Temmuz 2019 tarihlerinde Siber Güvenlik Teknoloji Kampı programında Siber Güvenliğe Giriş, Kriptografi, Linux / Microsoft İşletim Sistemleri Güvenliği, Keşif ve Zafiyet Tarama, Ağ Tabanlı Saldırılar, Kablosuz Ağlarda Güvenlik, Web Uygulama Güvenliği, Güvenli Yazılım Geliştirme eğitimlerine yer verilen eğitim sonunda eğitim konularını kapsayan Bayrağı Yakala (CTF) yarışması düzenlendi. Katılım ve başarı belgeleri katılımcılara teslim edildi.

•  2019 NATO Bilgi Güvenliği Sempozyumu’nda (NIAS) HAVELSAN ile NATO Muhabere ve Bilgi Ajansı (NCIA) arasında siber güvenlik alanında imzalanan Sanayi İş Birliği Anlaşması ile siber güvenlik yeteneklerini karşılıklı olarak geliştirmek ve siber tehditlere karşı önlemler almak konusunda önemli bir adım atıldı. HAVELSAN, söz konusu anlaşma ile Türkiye’den anlaşmayı imzalayan ilk Türk firması unvanını alarak teşkilatın teknoloji ihalelerinde teklif verebilecek firmalar arasına girdi.

• NATO Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi koordinatörlüğünde 9-13 Eylül 2019 tarihlerinde Bakü’de Azerbaycan milli makamlarına yönelik “Siber Terörizmle Mücadele Kursu” düzenlendi. HAVELSAN Siber Güvenlik Direktörlüğü bünyesinde Kurumsal Hizmetler ve Eğitim Takım Lideri olarak görev yapan Dr. Emre Yüce bu etkinlikte “Kriptolojinin Terörist Kullanımları” ve “Siber Operasyon Merkezi Kurulumu ve İşletimi” başlıklı iki eğitim verdi.

• Yüksek Seçim Kurulu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye gelen 13 ülkenin 31 seçim işleri temsilcisine, HAVELSAN’ın siber güvenlik ürünleri ve çözümleri hakkında bilgi verildi.

• İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirilen Teknofest etkinliğinde liseler, üniversiteler ve iş dünyasından yaklaşık 60 kişinin katıldığı Siber Güvenlik ve Kriptoloji eğitimi verildi.

• HAVELSAN, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi iş birliğiyle “Siber Savaşlar ve Geleceği” konulu Teknoloji, Sohbetleri 5 etkinliği gerçekleştirildi. Panel ve sunumlarla siber güvenlik ile ilgili geçmişten geleceğe uzanan başlıklar ele alındı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close