GÖKTÜRK-1 uydumuz 6 ayda ‪2 milyon 298 bin 634‬ km2 alan görüntüledi - M5 Dergi
Savunma Haberleri

GÖKTÜRK-1 uydumuz 6 ayda ‪2 milyon 298 bin 634‬ km2 alan görüntüledi

Abone Ol 

Türkiye’nin uzaydaki en yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olan Göktürk-1, M5 Dergisi’nin Milli Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı raporlardan elde ettiği bilgiye göre 2020’nin ilk altı ayında 2 milyon 298 bin 634 km2lik alanı görüntüledi.

Uydu tarafından indirilen görüntüler, Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki Harita Genel Müdürlüğünce kurulan uydu görüntü işleme ve üretim bandında düzenlenerek başta TSK ihtiyaçları olmak üzere ulusal güvenlik, istihbarat, emniyet, doğal afet vb. durumlara yönelik olarak ilgili kurum ve kuruluşlara teslim edildi.

TSK’nın son yıllarda envanterine kattığı en stratejik ürünlerden biri olan Göktürk-1’in faaliyetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulan Keşif Uydu Komutanlığınca yürütülüyor.

Göktürk-1 Projesi

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürülüklü yer gözlem uydusu olan Göktürk-1 için 13 Temmuz 2009 tarihinde, Milli Savunma Bakanlığı ile Telespazio/İtalya ve Thales Alenia Space/Fransa’nın ana yüklenici, Tusaş’ın ana alt yüklenici olduğu 261.5 milyon euroluk bir sözleşme imzalandı.

Sözleşme, Göktürk-1 Elektro Optik uydusunu, mobil ve sabit yer kontrol istasyonunu, Türk mühendislerin proje süreçlerine katılarak bilgi ve tecrübe edinmelerini ve TUSAŞ bünyesinde Uzay Sitemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET)’in kurulumunu içermekteydi.

Sözleşmeden sonra uydu üretim faaliyetleri ve akabinde USET kurulum faaliyetleri başlamış üretimi tamamlanan uydu, Fransa’dan Tusaş Uset Merkezine 7 Mayıs 2015 tarihinde getirildi.

21 Mayıs 2015’te resmi açılışı yapılan USET Merkezinde testleri yapılan uydu, Avrupa Uzay Ajansı’na ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana’sından 5 Aralık 2016 tarihinde uzaya fırlatıldı.

Fırlatma sonrası uydunun kabul işlemleri başladı ve 4 Aralık 2018 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına uydunun kesin kabulü yapıldı.

Dünya’nın her yerinden herhangi bir kısıtlama olmaksızın Siyah-Beyazda 0.5m, renkli de ise 2m çözünürlüklü görüntüler indirebilen Göktürk-1, gün içerisinde 902 nokta hedef görüntüsü görüntüleme kapasitesine sahiptir. Yakıtsız halde 1070kg ağırlığa sahip uydu, dünya çevresindeki bir turunu yaklaşık 90 dakikada tamamlıyor.

Göktürk-1, 681 km irtifada, güneş uyumlu alçak dünya yörüngesinde görevini sürdürmekte olup toplam ömrünün 7 yıl 3 ay olması bekleniyor.

Proje’nin uydu ile beraber diğer hayati kazanımı USET Merkezi’dir. 3800 metrekarelik bir alana kurulan USET, Class 100,000 temiz odalara ve uydu entegrasyonu ve testi için gerekli tüm yeni nesil ekipmanlara sahip.
USET Merkezi bünyesinde bir mekanik titreşim test tezgahı (sallama), 350 metreküp üzerinde ısıl vakum test odası, 950 metreküp akustik test odası, kompakt anten test aralığı ile güneş panelleri ve antenlerin montaj ve testleri için birimler bulunuyor.

Bu merkezde ağırlığı 5 tona kadar olan uyduların Isıl Vakum Testleri, Kütle Özellikleri Ölçümleri, Titreşim Testleri, Güneş Paneli Açılma Testi, Elektromanyetik Girişim/Uyumluluk Testleri, Kompakt Anten Testleri ve Şok Testleri yapılmaktadır.

İlk yerli metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE ve ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A bu merkez de testleri tamamlandıktan sonra uzaya gönderilecek.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close