Forbes: İşte İran'ın yakında Rusya'dan alacağı savaş uçakları, füze sistemleri ve diğer unsunlar - M5 Dergi
Genel

Forbes: İşte İran’ın yakında Rusya’dan alacağı savaş uçakları, füze sistemleri ve diğer unsunlar

Abone Ol 

İran, Rusya’dan sipariş ettiği 24 adet Su-35 Flanker-E savaş uçağından ilkini 21 Mart’ta, yani İran Yeni Yılı’nda teslim almayı planlıyor. Tahran ayrıca helikopter ve füze sistemleri sipariş ettiğini iddia ediyor.

Forbes’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Shahriar Heidari, İran devlet medyasına İran’ın helikopterler, hava savunma sistemleri ve diğer füze sistemleri dahil olmak üzere diğer Rus askeri teçhizatı sipariş ettiğini ve bunları yakında teslim almayı beklediğini açıkladı.

İran’ın Su-35’lere ek olarak beklediği spesifik ekipman belirsizliğini korurken, iki düzine savaş uçağının ise teslim tarihi belli oldu.

Bağımsız bir Rus analist olan ayrıca Ortadoğu Enstitüsü’nde Suriye masasında görev yapan Anton Mardasov, “Ukrayna’daki savaş, bölgedeki güç dengesi yeniden şekillendiriyor. İran’a Su-35 tedariki de bu gelişmelerden birisi olarak öne çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Anton Mardasov; Çin’in 2015’te 24 adet Su-35 siparişi verdiğine de dikkat çekti. Nispeten küçük bir sayının Çin hava kuvvetlerinin genel muharebe potansiyeli üzerinde elbette pek bir etkisi olmadı. Ancak Mardasov’a göre bu alım Çinlilerin havacılık yeteneklerini, özellikle motor ve aviyonik gelişmeler açısından Rusya’nınkilerle karşılaştırmasına olanak tanıdı.

Helikopterler

Rusya’nın İran’ın yaşlanan helikopter filosu için Rusya’dan alabileceği çeşitli genel maksat ve saldırı helikopterleri büyük önem taşıyor.

Savunma ve güvenlik analisti ve Washington Institute for Near East Policy’nin Yardımcı Üyesi Farzin Nadimi, İran’ın satın alabileceği ve hatta ortak üretebileceği olası türlerin “Mi-38, Mi-26, Mi-28N ve Ka-32/” olduğunu tahmin ediyor. -226/-60/-52.”

Mil Mi-38 orta nakliye helikopteridir ve Ka-32, Kamov Ka-27 askeri helikopterinin bir çeşididir.

Muhtemel bir saldırı helikopteri alımıyla ilgili olarak Nadimi, İran’ın Ka-52 yerine Mi-28N’yi tercih edebileceğine inanıyor çünkü Ka-52  Ukrayna’da parlak bir performans göstermedi.

Ayrıca yakın zamanda 46 adet Ka-52 satın alan Mısır’ın, teknik sorunlardan ve bu helikopterlerin daha sıcak iklimlerde uçma güçlüğünden şikayet ederek, alımından memnun olmadığı bildirildi.

İran’ın mevcut saldırı helikopteri filosunun büyük bir kısmı, Tahran’ın 1970’lerin başında ABD’den satın aldığı Cobra’lardan oluşuyor. İran geçen zamanda bunlara ek olarak 2010’larda AH-1J’nin iki versiyonunu üretti: Toufan I ve Toufan II.

Füze Sistemleri

Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA), 2019 tarihli bir raporunda, İran’a yönelik BM silah ambargosunun Ekim 2020’de sona ermesinin ardından Tahran’ın Rus Su-30 savaş uçakları, Yak-130 eğitim uçakları ve T-90 ana muharebe tankları satın almayı düşünebileceğini öngörmüştü.

Raporda, “İran, S-400 hava savunma sistemleri ve Bastion kıyı savunma sistemlerini de Rusya’dan almaya ilgi gösteriyor.” ifadeleri yer alıyordu.

İran, muhtemelen uçağın zaten Mısır için üretilmiş olması nedeniyle Su-30 yerine daha gelişmiş Su-35’i tercih ederken, İran’ın şu anda Yak eğitmeni veya T-90 tankıyla ilgilendiğine dair hiçbir gösterge yok.

İran, 2007’de Rusya’dan sipariş ettiği Rus S-300 hava savunma füze sistemlerini 2016’da teslim almıştı.

Uzmanlar İran’ın bu konuda Rusya’dan S-400 sistemleri de alacağına inanıyor.

Ortadoğu Enstitüsü’nde Suriye masasında görev yapan Anton Mardasov; “Bavar-373, yetenek açısından resmi olarak S-300 ve S-400 arasına yerleştirildi denilebilir. bu nedenle İran, özellikle Bavar-373 hizmete girdiği gerçeğini göz önüne alındığında s300 yerine s400’ler alarak bu konuda daha iyi duruma gelmeyi hedefleyebilir.” tespitinde bulunuyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close