Ukraynalı Su-27'ler de artık AGM-88 HARM füzelerini kullanıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Ukraynalı Su-27’ler de artık AGM-88 HARM füzelerini kullanıyor

Abone Ol 

 MiG-29 Fulcrum’ın HARM’leri vurduğu videodan sonra, fotoğraflar artık Amerikan anti-radyasyon füzeleriyle uçan Su-27 Flanker’ları da gösteriyor.

Geçen hafta, ABD yapımı AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missiles) kullanan Ukrayna Hava Kuvvetleri MiG-29 Fulcrum savaş uçaklarının görsel onayını aldık. Şimdi füzenin Ukraynalı Sukhoi Su-27 Flanker tarafından da kullanıldığına dair fotoğraflı kanıtlarımız var. Söz konusu görselleri yayınlanan uçak ayrıca iki adet R-27R/AA-10 Alamo ve iki adet R-73/AA-11 Archer havadan havaya füze taşıyor.

Daha önce bildirdiğimiz gibi, Ağustos ayının başlarında, bir AGM-88’in bir Rus Karadan Havaya Füze sahasında infilak ettikten sonra bıraktığı enkazın fotoğrafları çevrimiçi olarak ortaya çıktı. Birkaç hafta sonra ABD hükümeti, ABD yapımı anti-radyasyon füzelerinin Ukrayna’ya teslim edildiğini ve MiG-29’lar tarafından kullanıldığını doğruladı.

Yetkililer, füzenin Sovyet uçağına nasıl entegre edildiğine dair ayrıntı vermedi ve bu nedenle füzeyi bu platformda nasıl çalıştırdıkları konusunda kesin bir bilgi yok.

Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan video, entegrasyon hakkında beklenenden daha az ayrıntılı olabilecek bazı ayrıntılar verdi. Aynı detaylar hem MiG-29 hem de Su-27 için geçerli olmalıdır. AGM-88, her iki jet tarafından R-27/AA-10 Alamo radar güdümlü havadan havaya füzeleri taşımak için kullanılan APU-470 silah istasyonlarına doğrudan yüklenmiş gibi görünüyor.

MiG-29 ekranında, uçak tarafından R-27EP olarak tanınan AGM-88’i gösteren ilginç bir ayrıntı daha bulundu. Bunu ilginç kılan şey, R-27EP’nin 70 nm’ye (110 km) kadar menzile sahip havadan havaya füzenin anti-radyasyon varyantı olması ve havadaki radarları hedef almasıdır (yani hala bir hava- havaya füze). Bu, Fulcrum ve Flanker’ın, ABD yapımı füzeyi ateşlemek için, bu aviyonik modun tasarlandığı havadan havaya rolü yerine havadan yere bir rolde olsa bile, değişiklik yapmadan kendi aviyoniklerini kullandıkları anlamına gelir.

Bu, entegrasyonun beklenenden çok daha basit olabileceğine, belki de füzenin farklı kabloları ve asılı noktaları için sadece bir arayüz gerektirebileceğine inanmamıza neden oluyor. Her iki durumda da, Ukraynalılar hem ön cephe savaşçılarıyla Düşman Hava Savunmasını Bastırma (SEAD, Suppression of Enemy Air Defenses) yeteneklerini hızlı bir şekilde güçlendirmenin ustaca bir yolunu buldular hem de HARM ile tamamen uyumlu bir mühimmat olmasa da bir çözüm ortaya koydular.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close