Analiz: ABD ve Tayvan'ın artan işbirliği ve Tayvan'ın savunma sanayisini güçlendirme politikası - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: ABD ve Tayvan’ın artan işbirliği ve Tayvan’ın savunma sanayisini güçlendirme politikası

Abone Ol 

Tayvan hükümeti, ilerleyen dönemde gerçekleşebilecek olası bir Çin saldırısına karşı savunma sanayisini güçlendirme politikası izliyor. Çin ordusunun ada etrafında düzenli olarak tatbikat yaptığını belirten Tayvan hükümeti, ilk yerli denizaltısını tanıttı.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, geçtiğimiz gün liman şehri Kaohsiung’da gerçekleştirilen denizaltı tanıtım lansmanına başkanlık etti.

ABD’li üst düzey yetkililer, Çin’in önümüzdeki birkaç yıl içerisinde askeri olarak bir işgale kalkışabileceğini ve Tayvan’ın bu işgale hazırlıklı olması konusunda uyardılar.

Uluslararası siyasi uzmanlar, Çin’in adaya herhangi bir saldırı gerçekleştirmeyeceğini düşünüyor ve Pekin’in Tayvan ile barışçıl bir anlaşma yapmak istediğini belirtiyor.

Pekin, Tayvan hükümetini resmi bir bağımsızlık ilan etmemesi konusunda ve uluslararası alanda herhangi bir destek talep etmemesi konusunda  sert bir şekilde uyarmıştı. Çin, Tayvan’ın bu uyarıları dikkate almamasının ardından Tayvan boğazında kapsamlı bir askeri tatbikat gerçekleştirerek adaya daha fazla baskı yapmaya başladı.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Tayvan bayrağı ile kaplanmış denizaltının önünde yaptığı konuşmada, “Bu yaşananlar imkansız gibi görünüyordu ama başardık. Tarih bugünü sonsuza kadar hatırlayacak” şeklinde konuştu.

Askeri yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, 1,54 milyar dolarlık (1,27 milyar sterlin) dizel-elektrikle çalışan denizaltı birkaç testten geçtikten sonra 2024 yılı içerisinde donanmaya teslim edilecek.

Tayvan, Hollanda yapımı iki eski tekne de dahil olmak üzere toplam 10 denizaltıdan oluşan bir filo kurmayı ve onlara füzeleri eklemeyi planlıyor.

Tayvan askeri denizaltı programı başkanı Amiral Huang Shu-kuang, geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, savunma sanayi gelişmelerinin Çin’in Tayvan’ı bir işgal için kuşatma veya bir deniz ablukası gerçekleştirme girişimlerini savuşturmak olduğunu söyledi.

Tayvan Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde askeri araştırmacı olarak görev yapan William Chung, denizaltılar hakkında, “Gizli, ölümcüllük ve sürpriz yetenekleriyle gerilla tarzı savaş yürütebilir. Tayvan’ın küçük donanmasının Çin’in güçlü donanmasına karşı inisiyatif almada yardım edebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Denizaltı lansmanı, Pekin’in bu ay içerisinde yaptığı “Tayvan’ın bağımsızlık ayrılıkçı güçlerinin küstahlığı ile kararlılıkla mücadele etmek” amacıyla askeri tatbikatlar yaptığını doğrulamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Pekin, özellikle son günlerde Tayvan Boğazı’ndaki savaş gemisi varlığını ve adanın etrafındaki hava sahasına askeri jet saldırılarını oldukça artırmaya başladı.

ÇİN’DEN TAYVAN ADASI ÇEVRESİNDE ASKERİ TATBİKAT

Taipei yönetimi, Çin ordusunun ada etrafında donanma sayısını artırdığını ve özellikle son günlerde Fujian’da deniz ve kara tatbikatlarını artırdığını açıkladı.

Çin ise düzenlediği askeri faaliyetlerin Tayvan hükümetinin yaptığı açıklamalar ve izlediği politikalar ile ilgili olduğunu belirtti. Pekin yönetimi, Çin’in doğu kıyısından yaklaşık 160 kilometre (100 mil) uzaklıkta bulunan demokratik adanın kendisine ait olduğunu ve hedeflerine ulaşmak için güç kullanımını sürdüreceğini vurguluyor.

Tayvan hükümeti, son haftalarda Çin ordusunun savaş uçakları, insansız hava araçları, savaş gemileri ve uçak gemisi Shandong dahil olmak üzere birçok askeri faaliyet gerçekleştirdiğini tespit etti. Taipei yönetimine göre, Çin’in doğu kıyılarının adaya en yakın kısmında da kara tatbikatları yapılmaya devam ediyor.

Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Zhu Fenglian, Çin’in son zamanlarda askeri faaliyetleri artırması hakkında sorulan bir soruya şu şekilde cevap verdi:

Bizim amacımız, Tayvan bağımsızlık ayrılıkçı güçlerinin ve bağımsızlık arayışı eylemlerinin kibir ve küstahlığı ile kararlılıkla mücadele etmektir. Tayvan’ın bağımsızlık provokasyonu sürekli devam ediyor ve Halk Kurtuluş Ordusu’nun ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma eylemleri de her zaman devam edecek.

Tayvan hükümeti, ülkelerinin geleceklerine yalnızca ada halkının karar verebileceğini söylüyor ve Pekin ile bu konuda görüşme gerçekleştirmek istediklerini ancak Pekin’in bu konuda görüşmeyi reddettiğini belirtiyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz 24 saat içinde adanın hava savunma tanımlama bölgesine giren 16 Çin uçağını tespit ettiğini ve karşılık verdiğini söyleyerek daha fazla Çin askeri faaliyetinin gerçekleşme ihtimali olduğunu açıkladı.

Tayvan, ülkeyi Pekin’in saldırılarına karşı daha iyi savunmak için ordusunu modern bir duruma getirmesi gerektiğini düşünüyor.

Başkentte gerçekleştirilen lansman ile tanıtılan yeni denizaltılar, 1980’lerde inşa edilen iki İkinci Dünya Savaşı dönemi gemisi ve iki Hollanda yapımı denizaltıdan oluşan bir filoyu daha hazır bir duruma getirecek.

İlerleyen dönemde Tayvan’ın bağımsızlık konusunda herhangi bir taviz vermemesi durumunda Çin’in askeri tatbikatları artıracağı ve daha da ileri giderek bir işgal kalkışmasına girişebileceği öngörülüyor.

Tayvan’ın uluslararası destek talep etmesi durumunda ise başta ABD olmak üzere birçok ülkenin desteğe gelebileceği düşünülüyor.

Kaynak: IntellStrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close