Milli 122mm Roketler ve Güdümlü Roket - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli 122mm Roketler ve Güdümlü Roket

Abone Ol 

122mm’lik roketler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği harekatlarda en yoğun kullandığı sistemlerin başında geliyor.

Ülkemizde 122mm roket ve güdümlü roket üretimini ROKETSAN ile MKEK gerçekleştiriyor.

İlk ele alacağımız ürün ROKETSAN üretimi TR-122.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin T-122 Sakarya ÇNRA’dan atılacak 122 mm’lik uzun menzilli roket ihtiyacını karşılamak amacıyla ROKETSAN öz kaynakları kullanılarak, geliştirme çalışmalarına 1994 yılında başlandı.

Yapılan çok sayıda test sonucunda TSK tarafından roket beğenildi ve  1996 yılında seri üretim başladı. TR-122 roketi, benzerlerine göre aerodinamik yapısı geliştirilmiş ve kompozit katı yakıtlı motor ile donatıldı.

ROKETSAN tarafından geliştirilmiş ilk özgün ürün olan TR-122, ayrıca TSK envanterine girmiş ilk milli rokettir.

Yaklaşık 66kg ağırlığındaki roketin, 18.4 kg tahrip harp başlığı bulunuyor. Roketin fren halkalı asgari menzili 10km, fren halkasız 21km’dir. Azami menzili ise 40km’dir. 20 metre yarıçapında etkili tahrip harp başlığına sahip roketin, tapası ise çarpma tipte.

 TR-122 roketinin daha geniş alanda etki etmesi amacıyla roket motoru aynı kalmak üzere tapa ve harp başlığının yeniden tasarımını hedefleyen çalışmalara ROKETSAN 1999 yılında başladı.

Bu doğrultuda, 5.500 adet çelik bilyeli parçacığa sahip olacak şekilde tasarlanan harp başlığı ve yerden yukarıda aktive olan yaklaşmalı tipte tapa ile donatılan TRB-122 adlı roket üretildi  ve 2000 yılında TSK’ya teslim edildi.

TR-122 roketi 20 metrelik yarı çapta etkili olabiliyorken TRB-122 roketi 40 metrelik yarı çapta etkinlik gösterebiliyor.

ROKETSAN’ın bu roketleri gelişmiş aerodinamik yapıları ve kompozit katı yakıtlı motorları sayesinde 122mmlik diğer roketlerden daha uzun menzillere çok daha doğru atışlar yapabiliyor. Bu bilgi, Fırat Kakanı, Zeytin Zalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatlarında defalarca kanıtlandı.

MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası tarafından HE(High Explosive/Yüksek Patlayıcı) ve Çelik Bilyeli harp başlığı tiplerine sahip iki roket üretiliyor.  66kg ağırlığındaki roketler, 18kg harp başlığına sahip. Roketler azami 20km menzile ulaşabiliyor.

TR-122 roketinin güdümlü ve podlu yapıya kavuşturulmasıyla üretilen güdümlü bir roket olan TRG-122’nin geliştirme çalışmalarına ROKETSAN öz kaynakları ile Haziran 2015’te başlandı. Çok kısa sürede ön tasarımı tamamlanan güdümlü roketin, Nisan 2016’da yapılan ilk uçuşlu testleri  ile hassas hedef vuruş performansı başarıyla doğrulandı.

Bu atışlarda ilk kez dönü kararlı bir uçuş sırasında güdüm yapıldı. 18.4 kilogramı çelik bilyeli harp başlığı olmak üzere toplam 72 kg ağırlığındaki güdümlü roket, 30km azami menzile sahip. GPS + GLONASS ile güdümlendirilen güdümlü roketin, 20 metre altında  cep değeri bulunuyor.

Terör hedefleri dışında radar, hava savunma sistemleri, hava-deniz üsleri, komuta-kontrol merkezleri güdümlü roketin atılabileceği unsurlar.

TRG-122 güdümlü roketinin kullanımı ile yakın muharebe alanında en az mühimmatla ve en kısa sürede görevin yerine getirilmesi sağlanabilir. Podlu yapısı, az personel ile kısa sürede yeniden yükleme, fazla bakım gerektirmeme, roketlerin raf ömrü boyunca nem, korozyon, şok ve titreşime karşı korunması gibi  avantajlar sağlamakta.

Kara Kuvvetleri dışında Deniz Kuvvetleri de sistemle ilgilenmiş ve en son  DENİZKURDU-2019 tatbikatında olmak üzere TCG Bayraktar LST den oldukça başarılı atışlar yapılmıştır. Güdümlü Roket’in henüz herhangi bir sipariş veya teslimat haberi basına yansımadı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close