Güney Koreli bilim insanlarından yeni buluş iddiası: "İnsanlık için yeni bir çağ açacak" - M5 Dergi
Genel

Güney Koreli bilim insanlarından yeni buluş iddiası: “İnsanlık için yeni bir çağ açacak”

Abone Ol 

Güney Koreli bilim insanları 1911’den beri çare aranan bir zorluğun üstesinden gelerek, oda sıcaklığında çalışan ilk süperiletkeni geliştirdiklerini duyurdu.

Keşif, normal koşullarda laboratuvar dışında çalışabilen bir süperiletkenin kullanıma girmesini sağlayabilir. Uzmanlar bunun devrim niteliğinde bir gelişme olacağını söylüyor.

1911’de Hollandalı fizikçi cıvanın -269 dereceye kadar soğutulduğunda elektriği hiç direnç göstermeden ilettiğini keşfetmişti. Fizikçi buna “cıvanın süperiletken hali” adını vermişti.

Süperiletkenlerde elektrik akımını oluşturan elektronlar, atomların arasında hiçbir atoma çarpmadan akıp gidiyor. Böylece havada adeta uçarak saatte 500 kilometreden hızlı giden maglev trenleri veya uçan kaykaylar gibi yenilikçi teknolojilerin önü açılıyor.

Öte yandan bilim insanları 1911’deki keşiften beri daha yüksek sıcaklıklarda süper iletken hale gelen malzemeler geliştirmeye çalışıyor.

Kuantum Enerji Araştırma Merkezi’nin CEO’su Sukbae Lee’nin de aralarında yer aldığı bir grup araştırmacı, bu sorunun üstesinden gelerek oda sıcaklığında süperiletken hale gelen bir malzeme geliştirdiklerini bildirdi.

Hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve internet sitesi ArXiv’de erişime açılan makalede bu malzeme LK-99 diye adlandırıldı.

Araştırmacılar, LK-99’un 127 derecelik sıcaklıkta bile süperiletkenliğini koruduğunu öne sürdü.

Öte yandan, LK-99 oda sıcaklığında süperiletken hale geldiği öne sürülen ilk malzeme değil. Birkaç yıl önce saygın bilimsel dergi Nature’da yayımlanan bir makalede, 15 derece sıcaklıkta süperiletken hale gelebilen bir malzeme geliştirildiği duyurulmuştu.

Ancak bu malzemenin çalışması için 2,5 milyon atmosferik basınç gerekiyordu ve bu da uygulanmasını yine zorlaştırıyordu. Ayrıca bazı hesap hatalarının tespit edilmesi üzerine makale yeniden yayımlanmak üzere geri çekilmişti.

Araştırmacıların bildirdiğine göre LK-99, süperiletken olmak için yüksek basınç da gerektirmiyor.

Araştırma makalesinde, “Tüm kanıtlar ve açıklamalar, LK-99’un oda sıcaklığında ve ortam basıncında süperiletken hale gelen ilk malzeme olduğunu gösteriyor” ifadeleri yer aldı:

“LK-99; mıknatıslar, motorlar, güç kabloları, maglev trenleri ve hatta kuantum bilgisayarlar gibi çeşitli uygulama alanlarına sahip olabilir.”

Araştırmacılar ayrıca, “Yeni icadımızın yepyeni bir tarihi olay olacağına inanıyoruz. İnsanlık için yeni bir çağ açıyor.” ifadelerini kullandı. 

Diğer yandan, araştırmacıların makalesine şüpheyle yaklaşanlar da var. Bilim yazarı ve Birleşik Krallık’ın Eski Lordlar Kamarası Üyesi Matt Ridley de o kişilerden biri.

Ridley, The Spectator’da kaleme aldığı yazıda, “Makale, alanında çok az deneyime sahip, yeni kurulan bir enstitüdeki tanınmamış bir ekipten geldi. Hakem incelemesinden de geçmedi. Ancak bu olgunun kendisinin bir gün mümkün olabileceğini düşünmek için iyi nedenler var. Fiziksel açıdan imkansız bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close