Polonya'nın yeni hava savunma sistemi, süpersonik hızlarda radara yakalanmayan hedefleri vuracak - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Polonya’nın yeni hava savunma sistemi, süpersonik hızlarda radara yakalanmayan hedefleri vuracak

Abone Ol 

Gökyüzündeki egemenlik, hava sahasını düşman uçaklara reddetmekle ilgili olduğu kadar, uçakları havaya kaldırmakla da ilgilidir. Bu ikiz arzular – uçakla gökyüzüne meydan okumak ve füzelerle onu inkar etmek – büyük miktarda savunma planlaması ve harcaması yapar. Bu bağlamda, 18 Kasım’da Polonya, İngiltere ile ülke için yeni bir hava savunma füzesi sistemi inşa etmek için bir anlaşma yaptığını duyurdu.

-Popular Science’da yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

Cehennem ateşi füzesini Reaper gibi dronlardan ateşleyen İngiliz savunma devi MBDA tarafından inşa edilen bu hava savunma sistemi, mevcut Ortak Hava Savunması Modüler Füzeleri (CAMM’ler) kullanacak. Bu füzeler, üzerinde ve yakınında bulunan uçakları tehdit etmek için kullanılan yer tabanlı bir hava savunma sisteminin parçası olacak.

İngiliz hükümeti bir yayında, “Süpersonik hızlarda uçan CAMM füzeleri, hayalet uçaklar ve yüksek hızlı füzeler dahil olmak üzere modern hava tehditlerini yok edebilir” dedi. “Her CAMM ailesi füzesi, en kötü hava koşullarında ve en ağır elektronik karıştırmada en küçük, en hızlı ve en gizli hedefleri bile görebilen gelişmiş bir aktif radar arayıcı ile donatılmıştır.”

MBDA, CAMM’yi 15 milin üzerinde bir menzile sahip ve ses hızının 1 ila 5 katı olan süpersonik hızlarda seyahat ettiğini söylüyor. Hedeflerini bulmak için CAMM, daha fazla ve daha yeni sensörler eklendikçe daha fazla doğruluk sunması gereken diğer sistemlerden de girdi alabilir. Füze ve fırlatıcı arasındaki bir veri bağlantısı, hedefleme bilgilerinin hızlı bir şekilde yüklenmesine ve muhtemelen sürekli iletime olanak tanır.

Hava savunma füzeleri, durdurma makineleridir. Hareketli hedeflere yönlendirildiklerinden, füzelerin söz verildiği gibi çalışabilmesi için bu hedeflere doğru izlenmesi, ayarlanması ve hızlanması gerekir. Bu tür füzelere güvenen bir ordu için riskler çok büyük. Füze bir uçağa çarparsa, uçağın gelecekte vereceği tüm hasarları engeller (düştüğü yer hariç). Füze ıskalarsa, uçak hasara yol açmakta özgürdür ve başka bir füzenin onu engelleyebileceği pencere çok daha küçüktür.

Sea Ceptor adı altında, CAMM’ler Kraliyet Donanması tarafından zaten kullanılıyor. İngiliz Ordusu için bir arazi varyantı da çalışıyor ve Polonya ordusunun modernizasyon planlarına uyacak olan bu arazi varyantı.

Hava savunma füzeleri yeni değil, ancak uzun ve devam eden bir hücum-savunma tırmanış döngüsünün parçası. Uçaklar, daha iyi motorlardan daha yüksek irtifalarda uçma kabiliyetine kadar yeni gelişmeler kazandıkça, yeni füzelerin onları durdurma, daha hızlı seyahat etme ve daha doğru takip etme konusunda daha yetenekli olması gerekir. Buna karşılık, uçaklar, bir hedef füzenin radar sensörünü karıştırmak için uçaktan fırlatılan küçük metal parçaları olan saman gibi karşı önlemlere sahiptir.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan F-117 Nighthawk ve B-2 bombardıman uçakları gibi uçaklarla ünlenen Stealth, uçakları radardan gizlemeye yönelik proaktif bir yaklaşımdır. Uçakların geometrisi ve kullanılan malzemeler radar izlerini azaltır. Etkilidir, ancak silah tasarımcıları kasıtlı olarak zayıf imzaları daha iyi çıkarabilen füzeler ve diğer bağlantılı sensörler üzerinde çalıştıkları için yine de tasarlanabilir.

Amerika Birleşik Devletleri kısaca gizli uçaklara sahip tek ülke iken, Rusya ve Çin gibi ülkeler çalışan gizli jetler geliştirdiler. Temmuz ayında Rusya, hem Rusya hem de Polonya ile sınır komşusu olan Beyaz Rusya gibi ülkelerin hava kuvvetlerinde görebilecek bir ihracat pazarı için yeni Checkmate hayalet avcı uçağının inşa edildiğini bile duyurdu.

Havasavar füzelere, özellikle de potansiyel olarak gizli uçakları bulup durdurabilecek olanlara yatırımı motive eden bu algılanan tehdittir. Füzeler, ülkedeki çok daha geniş bir askeri seferberlik kampanyasının parçası olacak daha geniş bir hava savunma sistemine bağlanacak.

Hava sahasını düşmanlardan uzak tutmanın iki yolu, savaşçılarla gökyüzü rekabeti yapmak veya yerleştirilmiş füzelerle uçuşları tehdit etmek. Üçüncü bir yaklaşım ise caydırıcılıktır: basitçe araçları yerleştirmek, gökyüzünü temizleme yeteneğine sahip bir ordu kurmak ve ardından komşu ulusların bunu yeni bir tehdit yerine savunma olarak anlayacağına güvenmek.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close