Analiz: Askeri analistlere göre Ukrayna işgalinin muhtemel beş akıbeti - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: Askeri analistlere göre Ukrayna işgalinin muhtemel beş akıbeti

Abone Ol 

Rusya’nın Ukrayna işgali ilk yılını neredeyse doldururken, savaşın yıkıcı etkileri dünyanın dört bir yanında hissedilmeye devam ediyor. Enerji krizinden tahıl krizine kadar birçok alanda kriz doğuran savaşın akıbeti bilinmiyor. İnsanlar ‘üçüncü dünya savaşı’ senaryoları kurarken, uzmanlar işgale farklı bir yönden bakıyor.

Savaşın akıbetine ilişkin görüşlerini BBC’yle paylaşan askeri uzmanlar Rusya’nın ve Ukrayna’nın savaştaki stratejisini değerlendirdi.

‘RUSYA’NIN BAHAR SALDIRISI ANAHTAR OLACAK’

İngiltere’de bulunan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Michael Clarke, “Her iki tarafın da bir molaya ihtiyacı var ama Ukraynalılar devam etmek için daha donanımlı ve motiveler ve en azından Donbas’ta baskıyı sürdürmelerini bekleyebiliriz. Ödül bu kadar büyükken Kiev durmak istemeyecektir. Yine de Ukrayna saldırıları, Herson’un kurtarılmasının ardından güneybatıda duraklayabilir” dedi.

Clarke, “2023 için kilit belirleyici, Rusya’nın yapacağı bahar saldırısının gidişatı olacak. Putin, seferber edilen birliklerin yaklaşık 50 bininin halihazırda cephede olduğunu kabul etmişti. Seferber edilen diğer 250 bin kişi gelecek yıl için eğitim alıyor. Kısa ve istikrarsız bir ateşkes, diğer tek ihtimal. Putin durmayacağını açıkça belirtti ve Ukrayna, yaşam mücadelesi verdiğini açıkça ortaya koydu” diye ekledi.

‘UKRAYNA TOPRAKLARINI GERİ ALACAK’

ABD’de bulunan analist Andrei Piontkovsky, “Ukrayna, en geç 2023 baharına kadar toprak bütünlüğünü tamamen yeniden sağlayarak kazanacak. Bu sonuca iki faktör şekil veriyor. Bunlardan biri, modern savaş tarihinde eşi benzeri olmayan, Ukrayna ordusunun ve ulusunun motivasyonu, kararlılığı ve cesaretidir” dedi.

Piontkovsky, “Diğeri ise, Rus lidere yıllarca taviz verilmesinden sonra, Batı’nın nihayet karşı karşıya olduğu tarihsel meydan okumayla yüzleşmiş olmasıdır. Bizim ödediğimiz bedel para. Ukraynalıların ödediği bedel ise kan. Otoriter rejimler gücün ödüllendirildiğini görürse hepimiz çok daha ağır bir bedel öderiz ve dünya hepimiz için daha tehlikeli bir hale gelebilir” diye ekledi.

‘SAVAŞIN SONU GÖZÜKMÜYOR’

King’s College London’dan Barbara Zanchetta, “Vladimir Putin, Ukrayna’nın daha güçlü komşusunun eylemlerini diğer ülkelerin anlamlı bir müdahalesi olmadan pasif olarak kabul etmesini bekliyordu. Bu ciddi yanlış hesap, görünürde sonu görünmeyen uzun süreli bir çatışmaya yol açtı” dedi.

Zanchetta, “Ukrayna altyapısına yönelik Rus saldırıları zaten parçalanmış bir nüfusun moralini ve dayanıklılığını kırmaya çalışacağından, kış zor olacak. Ancak Ukrayna’nın direncinin dikkate değer olduğu kanıtlandı. Sağlam duracaklar ve savaş uzayıp gidecek” diye ekledi.

‘KIŞ UKRAYNA’NIN İŞİNE GELECEK’

ABD’nin Avrupa’daki güçlerin eski komutanı olan Ben Hodges, “Kiev’de bir zafer yürüyüşü için henüz çok erken, ancak tüm ivme şu anda Ukrayna tarafında ve bu savaşı muhtemelen 2023’te kazanacaklar. Kış boyunca işler daha yavaş ilerleyecek, ancak İngiltere, Kanada ve Almanya’dan gelen kış teçhizatı sayesinde Ukrayna kuvvetlerinin kışla Rusya’dan daha iyi başa çıkabileceğine şüphe yok” dedi.

‘RUSYA’NIN YIPRATMA STRATEJİSİ’

İsrailli Askeri Uzman David Gendelman ise işgalle ilgili şunları söyledi: “Rusya’nın seferber ettiği 300 bin askerinin sadece yarısı halihazırda savaş alanında. Geri kalanlar, Herson’un çekilmesinden sonra serbest kalan kuvvetlerle birlikte, Ruslara bir saldırı başlatma fırsatı veriyor. İleride muhtemel olan mevcut taktiklerin devam etmesidir. Ukrayna’nın enerji altyapısının sürekli olarak hedef alınması ve ülkeye yönelik diğer saldırılar, bu yıpratma stratejisini tamamlayacaktır.”

Kaynak: Karar

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close