Çin, Bu Silahlarla Pakistan Ordusunu Güçlendiriyor! - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Çin, Bu Silahlarla Pakistan Ordusunu Güçlendiriyor!

Abone Ol 

Pakistan’ın ABD ile ilişkileri son yirmi yılda bozulurken, Pakistan silahlı kuvvetleri ekipman için büyük ölçüde Çinli tedarikçilere yöneldi. 

RealClear Defence’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Çin uzun süredir Pakistan’a silah tedarik ediyor olsa da, Pakistan’ın Çin’den büyük alımları son yıllarda katlanarak arttı.

İşte Çin’in Pakistan’a sattığı veya lisansladığı en güçlü silahların başlıcaları.

1. Nükleer Silah Programı

1990’lardaki ülkelerin nükleer silah edinim hızı, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Rejimi’nin en büyük başarısızlıklarından biri olarak kabul ediliyor.

Çin’in Pakistan’ın nükleer silah programına önemli yardım sağladığı yaygın olarak söylenmektedir. Çin’in  füze bileşenleri, savaş başlığı tasarımları ve hatta oldukça zenginleştirilmiş uranyum  sağladığı iddia ediliyor . Bunun arkasındaki siyasi sebep açıktır, Pakistan, Hindistan’ın büyüyen bölgesel emellerine karşı etkili bir folyo görevi görmektedir. Ancak nükleer yardımın Çin/Pakistan savunma işbirliğinin en ölümcül örneği olduğu açıktır.

2. JF-17 Savaşçısı

JF-17 avcı uçağı, daha önce Amerikan F-16C’leri tarafından tutulan pozisyonun yerini alan Pakistan Hava Kuvvetleri’nin yeni önde gelen çok amaçlı avcı uçağıdır. 

Aktif radarlı havadan havaya füzeler ve havadan fırlatılan seyir füzeleri de dahil olmak üzere çok çeşitli havadan havaya ve havadan karaya mühimmat ile entegrasyona sahip JF-17 modern uçaklar olarak göze çarpıyor. Düşük itme-ağırlık oranı ve dönüş hızı nedeniyle muhtemelen Hint Su-30MKI’lerine it dalaşını kaybedecek olsa da, görüş mesafesinin ötesinde arenada JF-17, özellikle Hint uçakları göz önüne alındığında zorlu bir rakip olduğunu kanıtlayabilir. 

 3. A-100 Çoklu Roketatar

Çoklu roketatarlar (MRL’ler), savaş alanındaki en ölümcül topçu sistemlerinden bazılarıdır. Donbass’taki savaş deneyimi, MRL’lerin, hareketsiz ve hazırlıksız kalırlarsa tüm birimleri yok edebileceğini kanıtladı. 

A-100, yaklaşık 2.000 operasyonel kapasiteye ulaşan en yeni MRL sistemlerinden biridir. İlk birimler 2008 civarında Çin tarafından Pakistan’a satıldı.

O zamandan beri Pakistan A-100’ler için yerli roket üretmek amacı ile tesisler inşa etti.Uzun menzilli MRL’ler hem Hindistan hem de Pakistan tarafından kullanılırken, Hintliler Sovyet/Rus BM-30 Smerch MRL’yi kullanıyor. A 100’ler olası bir çatışmanın başlangıç ​​aşamalarında özellikle arka planda büyük kayıplara neden olabilir.

4. VT-1A

Alternatif olarak Al-Khalid veya MBT-2000 olarak da bilinen VT-1A, bölgedeki en yetenekli tanklardan biridir.

Pakistan ve Çin arasında ortak bir proje olarak tasarlanan tasarım, termal nişancı nişangahı, panoramik komutan görüşü ve 125 mm’lik bir topa sahiptir. Modern Rus veya Batı tanklarının standartlarına uymasa da VT-1A, Hindistan tank kuvvetlerinin büyük kısmını oluşturan T-72M’lerle savaşmak için fazlasıyla yeterli.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close