Zıpkın Füzeleri Çeyrek Asır Sonra Amerikan Denizaltılarına Geri Döndü - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Zıpkın Füzeleri Çeyrek Asır Sonra Amerikan Denizaltılarına Geri Döndü

Abone Ol 

Harpoon Gemi Karşıtı füzeler, Soğuk Savaş’ın döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmiş ve uzun bir süre en etkili tehdit unsuru olarak göze çarpmıştı.

Defence News’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Harpoon Gemi Karşıtı füzeler, Soğuk Savaş’ın döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmişti. Tüm hava koşullarına uygun olan mühimmat 1977’de hizmete girdi ve o zamandan sonra oldukça aktif bir şekilde üretildi Füze şimdi ABD Donanması ve Hava Kuvvetleri tarafından modernize edilerek hizmet vermeye tekrar devam ediyor.

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden ve SSCB’nin çöküşünden sonra bu füzelerin üretimi rafa kaldırıldı. ABD donanması uzun yıllar denizde gerçek bir düşman olmadan kaldığı için bu füzelerin kullanımı anlamını yitirdi. Ve bu nedenle, bu füzeler Amerikan donanması tarafından onlarca yıldır hizmet dışı bırakıldı.

Dahası, Amerikan muhripleri sıklıkla gemilerinde Harpoon füzeleri olmadan denize açıldı. Ancak durum şimdi değişiyor. Amerikan Popular Mechanics tarafından açıklanan bilgilere göre; Harpoon füzesi 25 yıllık bir aradan sonra tekrar ABD Donanması denizaltılarına geri dönüyor.

Füzelerin revizyonu ve denizaltıların hizmetine geri dönmesi için kesin maliyeti ve satın alınan toplam füze sayısı henüz bilinmiyor. Fakat açıklanan bilgilere göre; ABD Donanması Boeing ile toplam 10,9 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Yapılan sözleşme çerçevesinde, Los Angeles tipi çok amaçlı nükleer denizaltıların 2021 mali yılında yeni Harpoon füzeleriyle donatılması planlanıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close