2021 Yılında Gerçekleşecek 3 Önemli Uzay Görevi - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

2021 Yılında Gerçekleşecek 3 Önemli Uzay Görevi

Abone Ol 

NASA’nın Bilim Görevleri Direktörü olan Thomas Zurbuchen, “2021 daha önce çok nadir görülen bir düzeyde bir bilim yılı olacak” açıklamasında bulundu.

Zurbuchen; “Bu yıl yapılacak çalışmalar, uzayı ve evreni daha iyi anlamamız için önemli adımlar olacak.” ifadelerini kullanıyor. İşte 2021 yılında gerçekleşmesi beklenen en önemli 3 gelişme.

3 önemli görev için geri sayım

2020 yılında Mars’a yönelik farklı görevler başlatılmıştı. 2021 yılı da muhtemelen kızıl gezene dair yeni keşiflerin yapıldığı bir yıl olacak. Çin’in Tianwen-1, BAE’nin Hope aracı ve NASA’nın Perseverance yüzey aracı bu yıl Mars’ta olacak. Üç aracın da Şubat ayında Mars’a ulaşması bekleniyor.

Diğer bir gelişme ise uzun zamandır beklenen James Webb Uzay Teleskobu.

James Webb Uzay Teleskobu NASA’nın bir sonraki büyük uzay gözlemevi olarak hizmet verecek. 31 Ekim 2021’de kullanılmaya başlanacak olan araç, pandemi ve teknik sorunlar nedeniyle bir yıl beklemiş olacak. Bu araç sayesinde Güneş Sistemi’ni hakkında bir çok soruya cevap verilebilecek ve yeni gezegenler bulunabilecek.

Vera C. Rubin Gözlemevi de bu yıl ilk çektiği görüntüleri dünyaya ulaştıracak. Merkezi Şili’de bulunacak olan Vera C. Rubin, bir SUV araç boyutlarındaki dijital kamerası ile birkaç günde bir bütün güney yarımkürenin gökyüzünü resmedebilecek.

En büyük dijital kamera olarak bilinen cihaz, 22 kilometreden bir golf topunu görüntüleyebiliyor ve 3200 megapiksellik fotoğraflar çekebiliyor. Tesisin tam olarak faaliyete geçmesi 2023’ü bulacak olsa da bu yıl ilk görüntüler gelecek.

Daha önce başlamış olan görevler de bu yıl büyük oranda devam edecek.

2024 yılında Ay’a ilk kadının ve bir sonraki erkeğin ayak basmasını amaçlayan Artemis projesi de bu yıl devam edecek. Görev kapsamında uluslararası anlaşmalar yapılacak, SLS roketinin çekirdeği tamamlanacak ve Gateway Lunar adlı destek görevinde de ilerleme kaydedilecek.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close