Bir ülkenin coğrafi konumu, son derece çeşitli ve zengin olanaklar barındıran avantajlı bir pozisyonu tanımlayabileceği gibi; aksine en büyük kırılganlığını ve zafiyet noktasını da temsil edebilmektedir. Başka bir deyişle ülkenin coğrafi konumu, stratejik açıdan en büyük şansı yahut en büyük talihsizliği olabilmektedir. 14. yüzyılda İbn-i Haldun, “Coğrafya, kaderdir” tezini ortaya koymuş olsa da; bu hakikat, ‘kaderinize teslim olun’ manasında değildir.
SAVUNMA SANAYİİNE YÖNELİK
FAALİYETLERİN ARTMASI
Son yıllarda Türkiye, savunma sanayii alanına yönelik düzenlediği konferanslar, zirveler, fuarlar ve festivaller ile dikkatleri üzerine çekiyor. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul, iki önemli etkinliğe ev sahipliği yapmıştı. Birincisi; 2017 yılında “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali” konseptiyle projelendirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen “Teknofest İstanbul” idi.
Teknofest 2019, henüz çok yeni bir maziye sahip olmasına rağmen bir rekor kırdı; 122 ülkeden 17.373 takımdan 50 bin başvuru arasından 10 bin finalistin 19 farklı kategoride yarıştığı etkinlik, 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle “dünyanın en büyük havacılık festivali” unvanını elde etti.
İkincisi; 23-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un ev sahipliği yaptığı “Birleşmiş Milletler Uzay Hukuku ve Politikası Konferansı” idi. Konferans, “Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi”nin en önemli etkinliklerinden birisi olması ve bilahare, 2018 Aralık’ında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan ve 2019 Ağustos ayında Yönetim Kurulu atanan “Türkiye Uzay Ajansı” açısından katma değeri yüksektir.
Türk savunma sanayii açısından ehemmiyet arz eden iki diğer etkinlik ise Ekim ayında Ankara’da gerçekleştirildi. Birincisi, 2-3 Ekim tarihleri arasında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Ankara Şubesi’nin tertipleriyle düzenlenen “Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi” idi. Zirveye, güvenlik ve savunma bürokrasisinden diplomatik temsilciliklere, yerli sanayiinin ana ve alt yüklenicilerinden yabancı firmalara, akademisyenlerden genç girişimcilere yoğun bir ilgi vardı.
Bu ilginin oluşmasında MÜSİAD Ankara’ya desteklerini esirgemeyen Savunma Sanayii Başkanlığı ile altın, gümüş ve sektörel kategorilerde sponsor olan Aselsan, STM, Havelsan, DEKOM, Turaç, Scandium, HTR, FNSS, Nurol Makina, Ulusal Savunma ve Meteksan Savunma’nın isimleri zikredilmelidir.
Zirvede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş ile MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar açılış konuşmalarını yaparlarken; Kuvvet Komutanlıkları (Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal), Savunma Sanayii Başkanlığı, Anayurt Güvenliği Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Genel Müdürlüğü tarafından katılım ve sunumlar gerçekleştirilmiştir.
Toplam 50 firmanın sergiye katıldığı Zirvede; teknolojideki yeni trendler, yeni konseptler, milli radarlar, milli yazılımlar, sınır güvenliğine yönelik geliştirilen en son çözümler, fizibilitesi tamamlanmış yeni projeler ile ARGE çalışmaları ele alınmıştır.
Diğer etkinlik ise 31 Ekim ve 2 Kasım tarihleri arasında Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından Congresium Ankara’nın ev sahipliğinde düzenlenen “II. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı” idi. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve “Gelecek için Teknolojiler” temasıyla organize edilen fuara, 155 teknoloji firması katılım göstermiş; bu vesileyle savunma, sanayi, eğitim, enerji, tarım, iletişim, ulaşım ve sağlık sektörlerinde hizmet sunan çok sayıda yerli ve yabancı şirketler ve kuruluşlar bir araya gelme fırsatı yakalamışlardır.
Ankara bürokrasisinden üst düzey katılımın gerçekleştiği fuarda; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yer almışlardır. Fuarda, PETLAS tarafından F16 ve F4 savaş uçaklarının yanı sıra Kirpi, Kobra gibi askeri araçlar için özel olarak üretilen zırhlı lastikler ile yine AKO Grup üretim tesislerinde gerçekleştirilen enerji verimliliği projeleri, askeri jantlar ve aküler sergilenmiştir.
Keza fuarda, TAI’nin tasarladığı Türkiye’nin yerli ve milli kaynaklarla üretmekte olduğu ağır sınıf taarruz helikopteri “ATAK-2”nin mock-up’ı, AKINROBOTICS’in yüzde yüz yerli robotu “Mini ADA” ile dünyanın önde gelen otomotiv şirketi Audi’nin son teknoloji ürünü araçları “Q8” ile “Aston Martin Vantage” modelleri gibi yeni nesil teknoloji ürünleri sergilenmiştir.
Dr. Merve SEREN / Elif Merve DUMANKAYA
Devamı M5 Dergisi Kasım 2019 Sayısında…