Wagner lideri Prigojin: "Savaşı soytarılar yönetecekse bunun parçası olmayacağız" - M5 Dergi
Gündem

Wagner lideri Prigojin: “Savaşı soytarılar yönetecekse bunun parçası olmayacağız”

Abone Ol 

Rus paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, Ukrayna’daki savaşın “insanları ete çeviren soytarılar tarafından yönetildiğini” söyledi.

Prigojin, yaptığı açıklamada “Eğer tüm emir komuta zinciri tamamen başarısız olacaksa ve sadece insanları ete çeviren soytarılar tarafından yönetilecekse, o zaman biz bunun parçası olmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Zor bir yıl geçirdik” diyen Wagner lideri, savaşçılarının 5 Haziran’da Bahmut’tan çekileceğini ve Rus ordusunun onların yerini alacağını söyledi.

Aylar süren yoğun çatışmaların ardından Bahmut geçen hafta Rusların kontrolüne geçmişti. Ukrayna Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Çerevatyi de şehri kaybettiklerini doğrulamıştı.

Prigojin, Ukrayna’da savaşmayı ancak Rus ordusunun emirlerini takip etmemeleri şartıyla sürdüreceklerini de belirtti.

Wagner lideri, Bahmut’tan çekildikten sonra askerlerinin bir süre Donbas’ta kalacağını ve ileriye dönük strateji belirleyeceklerini ifade etti.

Savaşta özellikle mühimmat tedariki konusu, Wagner ve Kremlin arasındaki gerginliği artırmıştı. Prigojin, mühimmat taleplerini defalarca yinelediğini fakat ordudan yanıt alamadığını savunmuştu.

Wagner lideri, geçen ay Bahmut’tan yayımladığı videoda öldürülen savaşçılarının görüntülerini paylaşıp, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’a mühimmat göndermedikleri için sövmüştü.

“Kremlin, Kadirov’la Prigojin’i birbirine düşürüyor”

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerden Çeçen lider Ramazan Kadirov’la Wagner cephesi arasında da anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Kadirov’un müttefiklerinden Adem Delimhanov, perşembe günü yayımladığı mesajda Prigojin’e çıkışarak “Yaşadığı tüm sorunlarla ilgili dünyaya bağırıp çağıran bir blog yazarına dönüştün” dedi.

Putin’in Birleşik Rusya partisinden milletvekili Delimhanov, Wagner liderine “Bağırmayı çağırmayı kes artık” dedi.

Prigojin’e yakın isimlerden Wagner savaşçısı Dimitri Utkin ise açıklamaya tepki göstererek, “Erkek erkeğe konuşmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı. Utkin, bir dönem Rus istihbaratında da görev yapmıştı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Kadirov’un askerlerinin Rus ordusuyla birlikte Bahmut’ta Wagner savaşçılarının yerini alabileceğine dikkat çekerek, bunun “Prigojin’in hem savaş alanındaki hem de Rus toplumundaki imajını zayıflatabileceğini” yazdı.

Kadirov’un birlikleri resmi olarak Rusya Ulusal Muhafızları’na bağlı. Silahlı kuvvetlerden ayrı çalışan bu iç güvenlikten sorumlu askeri teşkilat doğrudan Putin’in emrinde.

WSJ, Kadirov’la Prigojin’in geçen yıl daha yakın olduklarını ve Rus ordusu yönetiminin savaşta izlediği stratejileri sık sık eleştirdiklerini de hatırlattı. Analizde, Kremlin’in Wagner savaşçılarının yerine Çeçen birlikleri göndererek, Prigojin ve Kadirov’un arasındaki rekabeti tırmandırmayı hedeflediği yorumu yapıldı.

Prigojin’in masal kitabı

Savaşın ardından merkezi Rusya’dan Hollanda’ya taşınan Moscow Times ise Prigojin’in 19 yıl önce basılan çocuk kitabını haberleştirdi.

Rusya’daki Agat yayınevinden 2004’te çıkan Indraguzik adlı masal kitabında, bir tiyatroda yer alan dev avizenin içinde yaşayan iki kardeşin hikayesi anlatılıyor.

Haberde, hikayenin anakarakterleri Indraguzik ve Indraguza’nın, Prigojin’in çocukları Pavel ve Polina’dan esinlenerek oluşturduğu da aktarıldı.

Kaynak: Independent, Business Insider, New York Post, Telegraph, Wall Street Journal

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close