Endonezya'dan savaşı bitirecek barış planı: Kore modeli Ukrayna'da uygulansın - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Endonezya’dan savaşı bitirecek barış planı: Kore modeli Ukrayna’da uygulansın

Abone Ol 

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, Rusya-Ukrayna savaşının bitirilmesi için BM gözetiminde askerden arındırılmış bir bölgeyi de içeren barış planı ortaya sundu.

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, Singapur’da düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından savunma/askeri yetkililerin katıldığı güvenlik forumunda konuştu.

Subianto, Ukrayna’daki savaşın Hint-Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere dünyanın tüm bölgelerini etkilediğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirten Bakan Subianto bir barış planı ortaya koydu. Savaşın Güney ve Kuzey Kore arasında kurulana benzer bir “askerden arındırılmış bölge” oluşturularak çözülmesi gerektiğini belirterek, diğer ülkeleri de bu planı desteklemeye çağırdı.

Bakan Subianto, önerdiği barış planına ilişkin şunları kaydetti:

“İlk olarak süratle çatışmanın tüm tarafları tarafından tam bir ateşkes sağlanması ve şu anda bulundukları pozisyonların sabitlenmesi. İkincisi; her iki tarafın askerlerinin ileri mevzilerden 15 kilometre geri çekilmesi ve askerden arındırılmış bir bölgenin oluşturulması. Üçüncüsü; derhal bir BM gözlemci birliğinin kurulması. Dördüncüsü: bu BM birliğinin askerden arındırılmış bölge boyunca konuşlandırılması. Beşincisi: BM’nin tüm tartışmalı bölgelerde referandumlar düzenlemesi ve bu bölgelerde yaşayan halkın isteklerinin objektif bir şekilde yansıtılmasını sağlaması.”

“Endonezya, barış için BM çatısı altında her göreve hazır”

“Endonezya’nın savaşın bitirilmesi için BM’nin himayesi altında her göreve destek vermeye hazır olduğunu” belirten Bakan Subianto, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu tür adımların etkili olduğunun tarih tarafından kanıtlandığını düşünüyorum. Suçu iki tarafa da yüklememeliyiz. Her çatışmada olup bitenlerin iki versiyonu vardır. Her iki taraf da haklı olduğundan emindir. Ancak, dünyanın ve masum insanların güvenliği için çatışmaların bir an önce durdurulmasını sağlamalıyız.”

Bakan Subianto, “Tarihi bir örnek vereceğim: Kore’deki büyük, devasa çatışma, düşmanlıkların durdurulması ve askerden arındırılmış bir bölgenin oluşturulmasıyla çözüldü. Evet, Kore’deki çatışma hala tam ve nihai olarak çözülmüş değil. Ancak yine de, neredeyse elli yıldır orada bir tür barış sağlanmıştır ki bu da kitlesel yıkımdan ve pek çok masum insanın ölümünden çok daha iyidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close