İkinci Dünya Savaşı’nın galiplerinin liderleri olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dönemin Başkanı Franklin D. Roosevelt ve Britanya Başbakanı Winston Churchill tarafından yapılandırılan Anglo/Saxon-Amerika ittifakı Donald Trump ve ekibinin aldığı kararlar doğrultusunda her geçen gün eriyor.
Merkezinde Amerika-İngiltere’nin bulunduğu ittifak, aynı zamanda “İngilizce konuşan uluslar ittifakı” olarak da adlandırılıyor ve aynı zamanda Avustralya, Kanada ile Yeni Zelanda’yı da kapsıyor. Trump’ın NATO’nun Avrupalı müttefiklerine dönük saldırgan politikası ve Ukrayna Savaşı hakkında aldığı Rusya yanlısı kararlar önce, Washington-Londra hattında deprem yarattı, son olarak ABD’nin Kanada’ya karşı başlattığı “ticaret savaşı” ile kapanması çok zor yara aldı.
Trudeau: “Aptalca bir ticaret savaşı…”
Önümüzdeki Pazar günü yapılacak Liberal Parti Kongresi sonrasında görevinden ayrılması beklenen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump yönetiminin Meksika ile birlikte Kanada’ya dönük olarak gümrük vergilerini yüzde 25, enerji sektörü ihracatında da yüzde 10 oranında arttırmasını “aptalca” ticaret savaşı olarak niteledi.
Trudeau “Daha önce de zor zamanlar geçirdik… ama sadece hayatta kalmadık, her zamankinden daha güçlü bir şekilde ortaya çıktık, çünkü büyük ülkemizi savunmak söz konusu olduğunda, hepimizin ödemeye razı olmayacağı hiçbir bedel yok ve bugün de farklı değil” dedi.
Trudeau’nun şu sözleri dikkat çekti:
“Amerikan Başkanı Kanada’ya karşı aptalca bir ticaret savaşı başlattı. Aynı şahıs daha dün, soğukkanlı bir katil ve diktatör olan yatıştırmaktan, katil bir diktatörle ittifak yapmaktan bahsediyordu.”
Trudeau ayrıca Trump’ın Kanada’nın egemenliğini terk edip ABD’ye katılması gerektiği yönündeki tekrarlanan alaylarını da reddetti: “Bu asla olmayacak. Asla 51. eyalet olmayacağız.”
Kanada’nın misilleme tepkisi, 155 milyar Kanada doları (107 milyar ABD doları) değerindeki ABD mallarına uygulanan tarifeleri içeriyor. Vergilerin ilk dilimi 30 milyar Kanada doları değerindeki mallara uygulanacak ve kalan 125 milyar Kanada doları 21 gün içinde devreye girecek ve Kanadalı şirketlere tedarik zincirlerini düzeltme şansı verecek.
Trudeau bir noktada yorumlarını ABD seçmenlerine yöneltti ve şöyle dedi: “Sizin incinmenizi istemiyoruz. Ancak hükümetiniz size bunu yapmayı seçti. Bu sabah itibariyle piyasalar düşüşte ve enflasyon ülkenizin her yerinde önemli ölçüde artacak. Hükümetiniz, Kanada’dan gelen malzemeler veya Kanada’daki tüketiciler sayesinde başarılı olan binlerce işyerinde Amerikan işlerini riske atmayı seçti.”
“Amerikalılar işlerini kaybedecek. Amerikalılar bakkaliye, benzin, araba ve ev için daha fazla para ödeyecek.” dedi.
Trudeau, Trump’a doğrudan seslenerek, “Çok zeki bir adam olsan bile, bu çok aptalca bir şey.” dedi.
Trump daha sonra sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Kanada’nın herhangi bir misillemede bulunması halinde ABD’nin daha fazla önlem alacağı uyarısında bulunarak, gerilimin daha da tırmanabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Kanada’da vatansever öfke büyüyor
Trump’ın saldırgan taktikleri, siyasi yelpazenin her kesiminden eyalet liderlerini birleştiren bir vatanseverlik dalgasına yol açtı.
Kanada’nın ekonomik olarak en güçlü eyaletinin lideri olan Ontario Başbakanı Doug Ford, hükümetinin “Amerikalıların acıyı hissetmesini sağlayacağını” söyledi.
ABD vergilerine karşı mücadele sözüyle yakın zamanda yeniden seçilen Ford, Kanada mallarına uygulanan Amerikan tarifelerinin “devam etmesi” halinde, üç ABD eyaletine tedarik ettiği elektriğe %25 ihracat vergisi uygulayacağını söylüyor.
Ontario ayrıca tüm Amerikan içkilerini ve şaraplarını raflarından çekti, ABD şirketlerinin tedarik sözleşmelerine teklif vermesini yasakladı ve Elon Musk’ın Starlink şirketiyle yapılan anlaşmayı bozdu.
Ford, Kanada’nın Amerikan valileriyle yakın ilişkilerine atıfta bulunarak verdiği yanıttan dolayı “çok kötü” hissettiğini söyledi ancak bu adımların Beyaz Saray’a güçlü bir mesaj göndermek için gerekli olduğunu söyledi.
“Borsa Amerikan kızak takımından daha hızlı düşüşe geçecek,” dedi. “Piyasa düştüğünde, konuşan insanlardır. Bu bir utanç değil mi.”
“Her ülke, Amerikan hükümetinin kendi en yakın komşusuna, müttefikine ve arkadaşına bunu yapmaya istekli olması durumunda herkesin bir ticaret savaşına karşı savunmasız kalacağının çok ama çok farkındadır.”
Quebec Başbakanı François Legault, Salı günü yaptığı açıklamada, eyaletinin önümüzdeki birkaç ay içinde 160.000’e kadar iş kaybedebileceği konusunda uyardı.
Radio-Canada’ya verdiği röportajda, “Amerikalılar için bile mantıklı olmayan kararların bedelini Bay Trump’a ödetebilmeliyiz” dedi.
Nova Scotia Başbakanı Tim Houston, Trump’ı “gücünü sadece gücü uğruna kullanan, dar görüşlü bir adam” olarak nitelendirdi.
Houston, tarifelerin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, ticaret savaşının Kanadalılar için yarattığı belirsizliği ve kaosu doğru bir şekilde tarif etmenin imkansız olduğunu söyledi.
Komşu eyaletlerden Newfoundland ve Labrador’da ise eyaletteki içki dükkanlarındaki çalışanlara tüm ABD ürünlerini piyasadan çekmeleri emredildi.
Kaynak: M5