Çin'den Tayvan çevresinde gerçek mühimmatla tatbikat! - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Çin’den Tayvan çevresinde gerçek mühimmatla tatbikat!

Abone Ol 

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun herhangi ön uyarı olmadan Ada’nın açığında gerçek mühimmatla askeri tatbikat yaptığını bildirdi.

Çin ordusunun, Ada’nın güneyindeki Kaohsiung ve Pingtung şehirlerinin 40 deniz mili (yaklaşık 74 kilometre) açığında bir alanı, önceden uyarı yapmadan “tatbikat bölgesi” olarak belirlediği aktarılan açıklamada, Tayvan silahlı kuvvetlerinin durumu izlediği ve yanıt verdiği kaydedildi.

Açıklamada, bu sabah saatlerinden itibaren Tayvan Adası çevresinde Çin’e ait 32 askeri hava aracının görüldüğü vurgulanarak, bu araçlardan 22’sinin, Tayvan Boğazı’ndaki tarafları ayıran orta çizgiyi geçtiği ve Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) olarak ilan ettiği kuzey ve güneybatı bölgelerinde uçarak tatbikata katıldığı ifade edildi.

Çin’in tatbikatı, Tayvan Sahil Güvenliğinin bir Çin yük gemisinin mürettebatını Tayvan ile Penghu Adası arasındaki deniz altı fiber optik iletişim kablosunu kestikleri şüphesiyle gözaltına almasının ardından geldi.

Sahil Güvenlik yetkilileri, geminin kesintinin yaşandığı 22 Şubat’ta hasarın bulunduğu noktaya 925 metre mesafede seyrettiğinin tespit edildiğini ve gemi personelin “sabotaj” şüphesiyle soruşturulduğunu bildirmişti.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’in topraklarının bir parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Kaynak: AA

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close