Türk silah endüstrisi son 10 yıl içinde dinamik bir hale bürünerek kısa sürede küresel pazarı hem fiyatı hemde performans oranı ile fethetti. Çok sayıda marka, kendi alanlarında dünyada ses getiren başarılara imza attı. Bu markalardan biri de tabanca üretiminde adım adım bir dünya markası haline gelen Canik. Alman dünya devi Sig Sauer’in iflasını açıkladığı günümüzde Canik, başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkede adım adım ismini öne çıkarıyor. TP serisi de son 5 yılda iki defa silah dünyasının Oscarları olarak bilinen ICA ödüllerinde “yılın tabancası” ödülünü aldı.
2017 yılında TP9 SFx, 2019 yılında da TP9 ELITE COMBAT modelleri ile yılın tabancaları seçilirken aynı markanın 5 yıl içinde iki defa bu ödülü alması da bir ilk olma özelliği taşıyor.
CANİK’i tanımak için öncelikle TP serisi ile bu serinin hikayesini anlatmak gerekiyor. TP serisi polimer gövdeli, iğne ateşlemeli, yarı otomatik bir tabanca serisi. Geliştirme sürecinde yaklaşık iki yıl boyunca Özel Harekat Polisleri ile çalışmalar yapıldı, birçok prototip yapıldı. Bu prototipler yapılırken özellikle parmak erişim mesafesi, gövdenin, kabzanın açısına büyük önem verildi.
TETİK GELİŞTİRME SÜRECİ
Yine göz önünde bulundurulan önemli hususlardan birisi tetikti. Tetik, muadilleri o yıllarda 3,5-4 kg. arasında bir ağırlığa sahipken bu tetik ağırlığının double atışlarda iyi olmadığının ortaya çıkması üzerine özel harekat eğitimcilerinin tavsiyeleri ile yeni bir geliştirilme süreci üzerinde çalışıldı. Bu süreçte idealinin 2,2 ile 2,5 kg. arası ve reset mesafesinin kısa olması gerektiği, bu reset mesafesinde çok tümel olarak 2,5 milim gibi kalması belirlendi.
Aynı dönemde Türkiye’de optik hazır silah bulunmuyordu, ki dünyada da GLOCK markası dahi bu taleplere yanıt veremiyor, yetersiz kalıyordu.
DÜNYACA ÜNLÜ DANIŞMANLARLA ÇALIŞILDI
Bu zaman diliminde optik hazırlığı olan ve sportif segmentte yarışacak SFx üzerinde çalışmalar başladı. Aralarında dünya şampiyonu olmuş ünlü atıcıların da bulunduğu ABD’den gelen danışmanlar ile 3 hafta süren bir çalıştay yapıldı. Bu çalıştayda gerek namlu boyu, ağırlığı, denge merkezi, malzemesi kararlaştırılarak namluda ve kapakta dövme çelik kullanılarak ilk prototipte karar kılındı.
Seri üretime geçeceğinden optimizasyonu doğru yapmak için ısı işlemlerine özel önem verildi.
Oldukça pahalı testler uygulandı. O dönem doğru formülü bulabilmek için dünyada örneği olmayacak şekilde 50-60 bin’i geçen atışlarla, yöntemlerle namluyu açıp dağılımını azaltmanın yöntemleri standartlaştırıldı.
TP serisi de son 5 yılda iki defa silah dünyasının Oscarları olarak bilinen ICA ödüllerinde “yılın tabancası” ödülünü aldı. 2017 yılında TP9 SFx, 2019 yılında da TP9 ELITE COMBAT modelleri ile yılın tabancaları seçilirken aynı markanın 5 yıl içinde iki defa bu ödülü alması da bir ilk olma özelliği taşıyor.
MATCH GRADE NAMLU TEKNOLOJİSİ
Yılda 300 binden fazla silah üreten CANİK ürünlerinde, yüksek kaliteli mukavemetli materyaller kullanıldı ve yine mukavemetlerini koruyacak şekilde işlendi, SFx’lerde ve tüm üretimlerde Match Grade denilen namlu teknolojisi uygulandı.
Birinci mermi ile 30 bininci, 50 bininci mermi arasındaki skalada aynı dağılımı alacak standart geliştirilerek 2017 yılında SFx piyasaya verildi.
SİLAH DÜNYASININ OSCARLARI: ICA ÖDÜLLERİ
Piyasaya verildiği yıl, ICA (Industry Choice Award) Endüstrinin Tercihi Ödüllerinde ses getirdi. ICA ödülleri pandemi nedeniyle bu yıl hariç her yıl çok farklı alanlarda dağıtılıyor. En iyi tüfek, shot gun, mühimmat, optik, aksesuar markası vs. dallarında ödüller verilmekte. Aktardığımız çabaların neticesinde Canik TP9 SFx ilk ödülünü bu yarışmada aldı. TP9 SFx, 2017 yılında ‘yılın tabancası’ ödülüne layık görüldü.
Çok sayıda özelliği öne çıkarken optik hazırlığı olan bir müsabaka silahı yarışmada büyük ilgi gördü. SFx’i kısa sürede bir efsane haline getiren aldığı övgüler oldu: Standart olarak tetiğinde gıcırdama, yay rezonansı olmaması, hoş bir çıt sesi gelmesi vs. SFx o yıllarda müsabaka seviyesinde fabrikasyon olarak üretilen en iyi tetik olması, dağılımının çok iyi olması ve ulaşılabilir olmasından dolayı çıktığı ilk yıl sadece ABD’de 25 bin civarında satış yaptı. Şimdi ki satış rakamları ise bu rakamın kat be kat üstünde. TP9 serisinin ödül serisi bununla bitmedi. 2018 ICA Endüstrinin Tercihi Ödülleri’nde TP9 SF ELITE ile ikincilik kazandı. Bir yıl sonra ise, yani 2019 yılında TP9 ELITE COMBAT ile tekrar birinciliği kazanarak tabanca kategorisinde dünyada vazgeçilmez markalardan biri haline geldiğini tescilledi. Son 5 yılda iki defa ICA birincilik ödülü alan tek tabanca markası olan CANİK, önümüzdeki yıl yapılacak yarışmada yine birincilik için en büyük aday olarak gösteriliyor.
Tetik, muadilleri o yıllarda 3,5-4 kg. arasında bir ağırlığa sahipken bu tetik ağırlığının double atışlarda iyi olmadığının ortaya çıkması üzerine özel harekat eğitimcilerinin tavsiyeleri ile yeni bir geliştirilme süreci üzerinde çalışıldı.
TAKTİK AMAÇLI DA KULLANABİLEN SİLAH İLE DÜNYADA BİR İLK YAPILARAK DÜNYACA ÜNLÜ KAST MARKASI SALIENT ARMS INTERNATIONAL (SAI) İLE ORTAKLAŞA SERİ ÜRETİMLİ SİLAH ÇIKARILDI.
TP9 ELITE COMBAT’ın flat alüminyum trigger denilen düz yüzeyli alüminyum tetiği övgüler alıyor
TP9 SF ELITE COMBAT
Biraz da 2019 yılının birincisi olan, hem taktik özelliklerin hem de sportif özelliklerin tek bir modelde konsolide edildiği bir müsabaka tabancası olan TP9 ELITE COMBAT’ın hikayesine bakalım…
Taktik amaçlı da kullanabilen silah ile dünyada bir ilk yapılarak dünyaca ünlü kast markası Salient Arms International (SAI) ile ortaklaşa seri üretimli silah çıkarıldı.
Amerika’da 600-700 dolara alınan bir silah Salient Arms International’a gönderildiği zaman 1700 dolar gibi bir rakam talep edilip bu ‘custom size’ haline getiriliyor. Bu şekilde maliyet alıcı için 2300-2400 dolara çıkıyor.
Canik’te SAI ile yapmış olduğu tasarım ve telif hakları anlaşmasıyla, müşterilerine SAI dizaynırları tarafından tasarlanmış bu tabancayı sunuyor. Sadece performans parçaları yani namlu, arpacık gez, magvel (Türkçe’de bunu şarjör hunisi olarak isimlendirmek mümkün) ayrıca susturucu namlunun ucunda kapak SAI tarafından tasarlanırken yapılan iş birliği özel tasarım meraklılarından da tam not aldı.
TP9 ELITE COMBAT’ın flat alüminyum trigger denilen düz yüzeyli alüminyum tetiği övgüler alırken diğer dikkat çekici bazı özellikleri de şu şekilde:
* Resetleme mesafesi kısa olan, yine aynı güvenlik mekanizması, iktisada sahip ama bu sefer alüminyum hafif, daha yüzey alanının geniş olduğu bir hale çevrilerek patent alındı.
TÜRKİYE’DE S SERİSİ
* TP9 ELITE COMBAT, Türkiye’de TP9 ELITE – S COMBAT olarak satışta. S eklenebilir. (Üzerinde bir tane daha emniyet mekanizması olan CANİK tabancalarına verilen isim. Bu emniyet mekanizması tetik korkuluğunda bulunuyor. Manuel ve çift yönlü, yani hem sağlak hem solaklar tarafından ulaşılabiliyor.)
* Emniyet mekanizması Avusturyalı ünlü tasarımcı William Burwitz tarafından tasarlandı.
* 15 ve 18’lik kapasiteli şarjörleri mevcut, patentli bir kılıfı var.
* Tüm temizlik kitleri, şarjör dolum aparatı kutu içerisinde mevcut.
* SFx’in tüm ara yüzleri COMBAT için de geçerli.
* Piyasadaki tüm optikler için, 13 tane optik ara yüz bulunuyor. (Örneğin bir COMBAT alındığında bir başka markanın optiğini kullanmak istediğinizde ara yüzlere de para harcanması gerekmiyor)
Ara yüzlerin pahalı olduğu düşünüldüğünde örneğin ABD’de 80-100 dolardan başlayan fiyatlarla ara yüz satılıyor.
Bir optiğe ortalama 250 dolar verildiği düşünülürse üstüne 80-100 dolar gibi bir rakam daha eklenmesi gerekiyor. CANİK ise bunların hepsini masraf yaptırtmadan sağlıyor.
* Yapılan anketlerde CANİK alan her 100 kişiden 86’sı yüksek memnuniyet seviyesine sahip, yüzde 13’ü ise memnun. Bu rakamlara göre satış sonrası destekte katıldığında yüzde 99’luk bir memnuniyet oranı var.
* Konusunun uzmanı kişilerden halen görüş alınmaya devam ediliyor. Gelen her yorum ile bir sonraki serinin revize edilerek mükemmele ulaşması için bir adım daha atılıyor.