Radar Karıştırma ve Aldatma Simülatörü: RAKAS - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Radar Karıştırma ve Aldatma Simülatörü: RAKAS

Abone Ol 

Elektronik Harp askeri operasyonların vazgeçilmez bir unsuru.

Türk Silahlı Kuvvetleri’de son yıllarda envanterine çeşitli elektronik harp sistemleri kattı ve bu sistemleri harekatlarda yoğun olarak kullandı. MİLKAR-3A2/3A3, REDET, REDET-II Elektronik Destek Aracı, KORAL ve SPEWS-II bu sistemlerden bazıları.

Üretilen yerli elektronik harp sistemlerinin önemli bir bölümü ASELSAN’a ait. ASELSAN, elektronik harp sistemlerini kullanacak personelin eğitilmesi amacıyla da Radar Karıştırma ve Aldatma Simülatörü RAKAS’ geliştirdi.

RAKAS,  Elektronik Taarruz Simülatörü (RETSİM),  RADSİM, RADED, RAKAS MEDSİS, RAKAS Muhabere Elektronik Destek Sistemi (MEDSİM) ve stabilize hedef takip sistemi SHTS’den oluşuyor. Tek tek bu alt sistemlere bakalım.

İlk sistem olan ve C ile j bantlarında çalışan RETSİM’de pek çok elektronik taarruz tekniği uygulanarak operatöre Electronic Counter Measure/ Elektronik Karşı Tedbirler konusunda eğitim verilmesi için kullanılıyor.

RAKAS’ın ikinci unsuru RADSİM. Tehdit radarların  elektromanyetik yayınlarını taklit eden RADSİM, hedef platform harekât personeline ve radar elektronik destek sistem operatörlerine eğitim verilmesine imkân sağlamakta.

Sistemin bir diğer parçası RADED. Modern radarlar da dahil olmak üzere mevcut radarların tespit ve teşhisini gerçekleştiren bir unsur. Yani RADED, radarlara karşı elektronik taarruz uygulanması için gerekli bilgileri sağlıyor ve bu bilgileri  elektronik taarruz sistemine aktarıyor.

Elektronik Support/Elektronik Destek (ED) sistemleri başarılı bir elektronik taarruz için hayati önemde. Zira bir radara elektronik taarruz (ET) yapılmadan önce hedef radarın bilgileri toplanmalı, ondan sonra  uygun elektronik taarruz yöntemlerinin belirlenmesi gerekir. Kısaca ED olmadan ET olmaz.

KORAL ED Aracı

Haberleşme bantlarında tespit yapan, elektronik taarruz uygulanması için gerekli parametreleri sağlayan RAKAS MEDSİS ise, bu parametreleri RAKAS METSİM’e aktarıyor.

RAKAS METSİM, muhabere operatörlerine karıştırma/aldatma şartlarında çalışma eğitimlerinin verilmesine ve tehdit/ hedef muhabere sistemlerine karşı geliştirilen karıştırma ve aldatma tekniklerinin sahada değerlendirilmesine imkân sağlıyor.

SHTS alt sistemi, Stabilize Yönlendirilebilir Anten Platformu (SYAP) ve bunun üzerinde kurulu gündüz
kamerası/kızılötesi kamera hedef takip sisteminden oluşuyor. SYAP, üzerinde taşıdığı gündüz kamerası/ kızılötesi kameranın yanı sıra yön bulma antenlerinin, RADSİM ve RETSİM antenlerinin hedefe yönlendirilmesinde kullanılıyor.

Deniz platformunda gemi helikopter pistine yerleştirilerek kullanılan RAKAS, karada ise 8×8 taktik araç üzerine
konuşlanmış şekilde görevini yerine getiriyor. RAKAS, simülatör olsa da bir elektronik harp sistemi. Sistem tehdit unsurları gerçek savaş ortamında da elektronik harp uygulayabilir.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close