BAE Systems yeni nesil topçu sistemini tanıttı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

BAE Systems yeni nesil topçu sistemini tanıttı

Abone Ol 

BAE Systems, Multi-Domain Artillery Cannon System (MDACS) adlı yeni platformunu ilk kez kamuoyuna gösterdi. ABD Kara Kuvvetleri için geliştirilen sistemin, topçu konseptini kullanarak insansız hava araçları, seyir füzeleri ve diğer hava tehditlerini imha etmeyi hedeflediği belirtildi.

Şirket tarafından yayımlanan görseller, MDACS’in geleneksel topçu sistemlerinden belirgin şekilde ayrışan, alışılmışın dışında bir tasarıma sahip olduğunu ortaya koydu. Klasik kara hedeflerine yönelik geliştirilen obüs sistemlerinin aksine MDACS’in yukarı yönlü angajman kabiliyetiyle hava hedeflerine karşı optimize edildiği görülüyor.

BAE Systems açıklamasında sistemi “hava taşınabilir, hipervelocity mermilerle donatılmış ve ihtiyaç duyulan her yerde hızlı, yüksek atım gücü sağlayan bir platform” olarak tanımladı.

Hiper hızlı mühimmat merkezli hava savunma yaklaşımı

MDACS programı, ABD Kara Kuvvetleri’nin insansız hava araçları ve seyir füzelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte hız kazanan hava savunma modernizasyon sürecinin bir parçası olarak geliştiriliyor.

Ukrayna savaşında sabit ve yarı sabit unsurların hava tehdidine karşı kırılganlığının net şekilde ortaya çıkması, bu alandaki doktrinsel dönüşümü hızlandırmış durumda. Lojistik merkezler, komuta noktaları ve topçu bataryalarının drone ve füze saldırılarına karşı savunmasız kalması, çok katmanlı hava savunma ihtiyacını daha kritik hale getirdi.

Sistemin merkezinde yer alan Hypervelocity Projectile (HVP) mühimmatları, ABD Ordusu ve Donanması tarafından geliştirilen ve Mach 3’ü aşan hızlara ulaşabilen topçu atışlı kinetik imha mermileri olarak öne çıkıyor. Bu mühimmatlar, yüksek hızları sayesinde hedefi patlayıcıdan ziyade doğrudan kinetik çarpma ile imha etmeyi amaçlıyor.

Bu özellik, özellikle hızlı seyreden seyir füzeleri ve sürü halinde yaklaşan İHA tehditlerine karşı angajman süresini ciddi ölçüde kısaltıyor.

Topçu tabanlı hava savunmaya dönüş

ABD Ordusu daha önce HVP mühimmatlarını mevcut obüs sistemleri üzerinden test etmiş olsa da MDACS, bu mühimmat için özel olarak optimize edilmiş bir hava savunma platformu olarak öne çıkıyor.

Program tanımına göre sistem, sabit ve yarı sabit tesisleri insansız hava araçları, seyir füzeleri ve potansiyel olarak daha büyük hava hedeflerine karşı korumak üzere tasarlandı. Bu kapsam, düşük maliyetli ticari dronlardan milyonlarca dolarlık seyir füzelerine kadar geniş bir tehdit spektrumunu kapsıyor.

Bu durum, sistemin hem maliyet etkinlik hem de atım yoğunluğu açısından hava savunma konseptinde yeni bir ara katman oluşturma iddiasını ortaya koyuyor.

BAE Systems’in yayımladığı görsellerin, yalnızca bir tanıtım değil aynı zamanda savunma sanayinde topçu tabanlı hava savunma konseptine geri dönüşün kurumsal düzeyde kabulü olarak okunabileceği değerlendiriliyor.

Ukrayna sahasında yaşanan tecrübeler, füze tabanlı hava savunma sistemlerinin yüksek maliyetine karşı daha ucuz ve yüksek hacimli çözümlere duyulan ihtiyacı öne çıkarmış durumda. MDACS de bu denge arayışının yeni bir yansıması olarak konumlanıyor.

Kaynak: M5, Defence Blog

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close