Polonya, 1 dolarlık sembolik anlaşma ile 250 adet Stryker alacak - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Polonya, 1 dolarlık sembolik anlaşma ile 250 adet Stryker alacak

Abone Ol 

Polonya, artan güvenlik endişeleri nedeniyle kara kuvvetlerini hızla genişletmeye yönelik adımlar atarken, ABD’nin sembolik olarak 1 dolar karşılığında sunduğu yaklaşık 250 adet kullanılmış Stryker aracını kabul edecek.

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Polonya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın da desteğiyle teklifin değerlendirildiğini açıkladı.

Polonya Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre araçlar, ABD’ye geri gönderilmek yerine, halihazırda Avrupa’da konuşlanmış olan ABD kuvvetlerinden teslim alınacak.

General Dynamics Land Systems tarafından üretilen 8×8 tekerlekli araçlar, önce Polonya ordusu tarafından operasyonel değerleri, potansiyel rolleri ve yenileme gereksinimleri belirlenmek üzere teknik incelemelerden geçecek.

Stryker ile ilgili hususlar

Sembolik fiyatına rağmen, potansiyel anlaşma önemli zorluklar içeriyor. Varşova daha önce Stryker platformunu hiç kullanmadığı için, araçların onarımı, modernizasyonu ve yeni lojistik ve eğitim sistemlerinin kurulması gerekecek.

Ayrıca, savunma analistleri, yenileme ve bakım maliyetlerinin önemli olabileceği ve dikkatle değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Yerli sanayi de endişeli. Stryker’ların gelmesi, ABD yapımı araçla benzer piyade nakliye ve muharebe görevlerini yerine getiren, Polonya’da üretilen Rosomak tekerlekli 8×8 zırhlı araçlara olan talebi azaltabilir.

Polonya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Wiesław Kukula’ya göre, araçların kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin nihai karar 2026’nın ilk yarısında verilecek ve teknik incelemelerin sonuçlarına ve gelişen güvenlik durumuna bağlı olacak.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close