Kuzey Kore'nin son hipersonik füze testi başarılı oldu... Peki bu ne anlama geliyor? - M5 Dergi
DünyaÖne ÇıkanStrateji Analiz

Kuzey Kore’nin son hipersonik füze testi başarılı oldu… Peki bu ne anlama geliyor?

Abone Ol 

Kuzey Kore yaptığı açıklamada, lideri Kim Jong Un’un ülkenin nükleer “savaş caydırıcılığını” önemli ölçüde artıracağını iddia ettiği hipersonik bir füzenin başarılı bir uçuş testini gerçekleştirdiğini söyledi.

Devlet medyası raporu, ABD, Güney Kore ve Japonya ordularının Kuzey Kore’nin doğu denizine şüpheli bir balistik füze ateşlediğini tespit ettiklerini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Kore Merkez Haber Ajansı Salı günkü fırlatmanın, roket güçlendiriciden serbest bırakıldıktan sonra 1.000 kilometre (621 mil) uzaktaki bir deniz hedefini vurmadan önce “kayma atlama uçuşu” ve “tirbuşon manevrası” gösterdiğini gösteren hipersonik bir kayma aracı içerdiğini söyledi. Ajans tarafından yayınlanan fotoğraflarda, üzerinde turuncu alevler bırakırken gökyüzüne doğru yükselen sivri koni şeklinde bir yük ile monte edilmiş bir füze ve Kim’in kız kardeşi Kim Yo Jong da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerle birlikte küçük bir kabinden izlediği görülüyor.

Lansman, Kuzey Kore’nin bir hafta içinde hipersonik füzesinin ikinci testiydi; Kim Jong Un, pandemi ile ilgili uluslararası yaptırımlar karşısında nükleer silah yeteneklerini genişletmek için cüretkar bir baskıya devam ederken, Eylül ayında ilk kez test ettiği bir tür silahtı.

Kuzey Kore, geçen sonbahardan bu yana test faaliyetlerini hızlandırıyor ve görünüşe göre bölgedeki füze savunma sistemlerini alt etmek için tasarlanmış çeşitli füzeler ve teslimat sistemleri sergiliyor. Uzmanlar, Kim’in ekonomik yaptırımlardan kurtulma umuduyla rakipleri Washington ve Seul’ü nükleer bir güç olarak kabul etmeleri için daha fazla baskı uygulamaya çalıştığını söylüyor.

Kuzey Kore devlet medyası, Mart 2020’den bu yana ilk kez Kim’in bir füze testine katıldığını bildirdi.

KCNA, Kim’in, Kuzey’in askeri gücünü oluşturmak için 2021’in başlarında açıklanan yeni beş yıllık planın en önemli parçası olarak nitelendirdiği hipersonik füze sisteminin geliştirilmesinde yer alan askeri bilim adamlarını ve yetkilileri övdüğünü söyledi.

Kuzey Kore, yeni füzeyi “stratejik” silahlarının bir parçası olarak nitelendirerek, sistemin nükleer silah sağlamak için geliştirildiğini ima etti.

KCNA, “Hipersonik kayma aracının üstün manevra kabiliyeti, son test ateşi ile daha çarpıcı bir şekilde doğrulandı.” ifadelerini kullandı. Kim, ülkenin “hem nitelik hem de nicelik olarak stratejik askeri gücünün genişlemesini hızlandırma ve orduyu daha da modernleştirme” gereğini vurguladı ve “ülkenin savaş caydırıcılığını dikkate değer ölçüde artırma” konusunda daha fazla başarı sözü verdi.

Mach 5’i aşan veya ses hızının beş katı hızlarda uçan hipersonik silahlar, hızları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle füze savunma sistemleri için çok önemli bir zorluk teşkil edebilir. Bu tür silahlar, Kim’in geçen yıl tanıttığı, çok savaş başlıklı füzeler, casus uydular, katı yakıtlı uzun menzilli füzeler ve denizaltından fırlatılan nükleer füzelerle birlikte karmaşık askeri varlıkların istek listesindeydi.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin güvenilir bir hipersonik sistem edinmeden önce yıllar alacak daha başarılı ve daha uzun menzilli testlere ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Washington’ın Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nde kıdemli analist olan Duyeon Kim, “Kuzey Kore, ABD, Rusya ve Çin onları inşa etmek için yarışırken, hipersonik silahların oyunun kurallarını değiştirdiğine ve nükleer kulübe giriş sağladığına inanıyor gibi görünüyor” dedi.

Duyeon, Kuzey Kore’nin füze programındaki son gelişmelerin, “ikinci saldırı nükleer kabiliyetini güvence altına alma, füzelerini modern ve daha sürdürülebilir hale getirme, Kuzey Kore halkına askeri gücüne dair güvence verme ve nükleer kulübe güvenilir bir şekilde girme” hedefini gösterdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Washington’un Kuzey’in çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal eden son fırlatmasını kınadığını ve Pyongyang’ı “sürekli ve anlamlı diyalog” başlatmaya çağırdığını söyledi.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı, fırlatmanın “(Kuzey Kore’nin) yasadışı silah programının istikrarsızlaştırıcı etkisini” vurguladığını, ancak ABD toprakları veya müttefikleri için acil bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Salı günkü lansmandan dakikalar sonra, batı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki havaalanları açıklama yapmadan kısa bir süre uçuşları durdurdu. San Diego Uluslararası Havalimanı’nın bir sözcüsü soruları Federal Havacılık İdaresi’ne yöneltti.

FAA, “Tam operasyonlar 15 dakikadan daha kısa bir sürede yeniden başladı” dedi ve “FAA düzenli olarak ihtiyati tedbirler alıyor. Tüm bu olaylardan sonra yaptığımız gibi bu durak etrafındaki süreci de gözden geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Güney Kore’nin Genelkurmay Başkanları, Kuzey Kore füzesinin Kuzey’in doğu kıyılarındaki sulara inmeden önce maksimum 10 Mach civarında 700 kilometre (434 mil) uçtuğunu söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin 5 Ocak’taki önceki testini önemsemedi ve Kuzey’in konvansiyonel bir balistik füzeyi test ettikten sonra yeteneklerini abarttığında ısrar etti. Salı günkü fırlatmanın ardından, Genelkurmay Başkanı, Kuzey’in önceki testine kıyasla daha gelişmiş yetenek gösterdiğini kabul etti.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, yeni füzeyi hipersonik olarak nitelendirdi ve Kuzey’in füze yeteneklerini geliştirme çabalarının Japonya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Japonya’nın savunmasını güçlendirmek için önleyici saldırı yeteneklerini takip etme olasılığı da dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendireceğini de belirtti.

Kim Jong Un yeni yıla, ABD’nin nükleer programı üzerindeki yaptırımlarla sakatlanan ekonomisini daha da zorlayan salgınla ilgili zorluklarla boğuşurken bile, askeri güçlerini destekleme sözünü yenileyerek girdi.

Ekonomik aksilikler, Kim’e, 2019’daki ikinci görüşmelerinin ardından, Amerikalıların Kuzey Kore’nin nükleer yeteneklerinin kısmen teslim edilmesi karşılığında büyük yaptırımların hafifletilmesi talebini reddetmesiyle raydan çıkan eski ABD Başkanı Donald Trump ile diplomasisi için gösterecek çok az şey bıraktı.

Politikaları, ABD’nin terörle mücadele ve Kuzey Kore ve İran gibi sözde haydut devletlerden Çin’e karşı daha geniş bir odaklanmayı yansıttığını yansıtan Biden yönetimi, Kuzey Kore ile herhangi bir zamanda ön koşul olmaksızın müzakerelere devam etmeye istekli olduğunu söyledi.

Ancak Kuzey Kore, ABD’nin önce “düşmanca politikasını” geri çekmesi gerektiğini söyleyerek, Pyongyang’ın esas olarak yaptırımları ve ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarını tanımlamak için kullandığı bir terim olarak açık uçlu müzakere fikrini reddetti.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close