T129 ATAK Pilotlarının Kaska Entegre Kumanda Sistemi: AVCI - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

T129 ATAK Pilotlarının Kaska Entegre Kumanda Sistemi: AVCI

Abone Ol 

Savaş Uçağı ve Taarruz Helikopteri gibi hava saldırı platformlarında kask sistemleri hayati yer tutuyor.

Pilotun operasyon sahasına hakim olmasına yardımcı olacak, taşınan füze ve mühimmatları çok daha verimli kullanmasını sağlayacak modern kask sistemleri üretiliyor. Örneğin Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 block 40M/50M ve 50+’larda kullanılan JHMCS (Müşterek Kaska Monteli Nişangah Sistemi), yüksek yanal görüş açısına sahip olan yüksek çözünürlüklü Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlığa sahip hava-hava füzeleri ile bir araya geldiğinde pilotun işi çok daha kolaylaşıyor ve angajman zarfı büyük oranda artıyor.

T129 ATAK pilotlarının en verimli şekilde operasyon gerçekleştirilebilmesi için de ASELSAN, AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi’ni geliştirdi.

Helikopter platformları için tasarlanmış vizör yansıtmalı bir sistem olan AVCI, pilotların görev sahası farkındalığını artırırken gece görüş, kızılötesi video, semboloji gösterimi ve hassas kafa takibi özellikleri ile pilot ve hava aracının imkan ve yeteneklerini en üst seviyeye çıkarıyor.

AVCI, Kafa Birimi (Temel Kask Birimi, Gösterge Modülü, Kafa Takip Birimi), Elektronik Birim, kafa takip
için Kokpit Kamera Modülleri ve kullanıcı arayüzü için Kontrol Paneli birimlerinden oluşuyor. Elektronik Birim, semboloji oluşturma ve video işleme fonksiyonları ile birlikte kafa takip algoritmalarını içermekte.

Hafif kompozit malzemelerden imal edilen Kafa Birimi, 40 derece dairesel görüş alanı sunuyor. AVCI Sistemi’nde hibrit yapıda bir kafa takip sistemi mevcut. Hibrit Kafa Takip Sistemi, optik ve ataletsel algılama yöntemlerini bir arada kullanmakta olup kokpit içi kurulumu kısa sürede yapılabilmekte.

Video, navigasyon, silah ve platform sembolojileri ile birlikte burun kısmında bulunana ASELFLIR-300T Elektro Optik Sensör Sistemi ve UMTAS’ın Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) başlığından gelen görüntüler pilotun vizörüne yansıtılıyor. UMTAS’ın T129 ATAK’daki hassas çalışma mekanizmasını şöyle açıklayabilirim:

UMTAS  fırlatılıp hedefe yaklaşırken IIR başlığı ile aldığı görüntüyü RF veri ağıyla fırlatma lançerine iletiyor. Lançerden görüntü pilotun ekranına ve AVCI’ya aktarılıyor. Pilotun komutları da aynı şekilde füzeye iletiliyor. Bu sayede oluşan hassas güdüm kontrol mekanizması ile pilot istediği hedefe istediği taarruz şeklinde füzeyi göndererek operasyonu gerçekleştiriyor

AVCI, ASELFLIR 300T ve burundaki 20mm top ile birlikte çalışıyor. AVCI’yı takan silah operatörünün kafasını çevirdiği yöne doğru burun topu ve ASELFLIR-300T’de dönüyor.

AVCI’daki gösterge modülü dahil tüm sistemlerin millileştirildiği AVCI-2 kabul aşamasında.

Hazırlayan: Abdullah ŞENTÜRK

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close